The League Of XO Gentlemen – Smiling At The Claptrap Circuses

Al zo’n twee jaar bestaat The League Of XO Gentlemen. Begonnen als trio, maar ondertussen een zestal. DJ DNA verliet de band al snel, DJ Rockid kwam in zijn plaats. Verder bestaat LXO uit DJ Cixx, drumster Baby Bonham, bassist N-man, gitarist Lord Barkey en The Silver Survering Rudeboy Norrin Radd aka Sir Antagonist. Nu is er dan het debuut Smiling At The Claptrap Circuses. Geen hiphopalbum, wel een plaat met een variatie aan stijlen, van rock en hiphop tot country en dance. En om eerlijk te zijn, na het lezen van de door Rudeboy opgestelde pittige bio (een manifest tegen de middelmaat en de tijdsgeest) op hun site waren bij mij de verwachtingen hoog.

Opener Pay Your Dues (de eerste single) begint met een gitaarrif en is een rocksong waarop Rudeboy gewaagd, vreemd en ietwat schreeuwend rapt wat de kwaliteit niet echt ten goede komt. Hoewel de opbouw heel aardig is, is het refrein niet mooi. Verder doet de track denken aan het laatste werk van Urban Dance Squad. Beter is: Empires Built On Wax dat langzamer is en ook weer een rockvibe heeft. Rudeboy komt hierop heel oké, omdat hij zijn stijl goed aanpast aan de sfeer van het nummer.

Een van de hoogtepunten van het album is Utopian waarin de melancholie van de complexe persoonlijkheid Rudeboy naar boven vloeit. De track begint rustig met pakkende gitaarakkoorden en een zwaarmoedig klinkende Rudeboy. Ook het refrein klopt, evenals de opbouw waardoor dit een van de beste, maar donkerste songs is van Smiling At The Claptrap Circuses.

Waar in het zeer aardige Badge Of Office de frontman rapt/zingt op een soort triphop/hiphopbeat, begint Obstructionism met een hiphopbeat waarin een vervormde gitaarrif telkens terugkeert. The Big Copout is absoluut een van de mindere nummers op deze cd. Vervelend refrein en slechte raps op een reggae/hiphopbeat. Hoe Rudeboy met name het tweede couplet verneukt door met zijn stem allerlei vreemd intonatiegebruik toe te passen, is schaamteloos en ronduit slecht (“Rappers on the road take off your training wheels / You coulda fly solo…”).

Een rockbanger en goed nummer is Icarus’ Revenge dat vervormde zang en een woest refrein bevat. Hier komt weer de vergelijking met Urban Dance Squad om de hoek kijken. Mocked At Ministrels doet denken aan ouder UDS-werk, maar is niet meer dan een tussendoortje waarin DJ Rockid nog wat op de draaitafels doet.

Blindfolders To The World is weer zo’n (hiphop)track waarop Rudeboy allerlei vreemde capriolen uithaalt als rapper door zijn intonatiegebruik en flow in allerlei onbewandelbare bochten te wringen. Rapte hij normaal op dit nummer, was er niks aan de hand geweest, nu verneukt hij weer de track. Duister is Horseblinder Focus met een harde beat, dope scratches, gepaste rock/countryinvloeden en een ietwat zeurderig, maar oké refrein.

Gentlemen XO begint heel erg hiphop met toffe samples en scratches, maar gaat na 15 seconden over op een pompende Junkie XL-achtige beat waardoor het dance-element in dit matige nummer de boventoon voert. Een gemiste kans is de afsluiter Guillotine, een zeer persoonlijk melancholisch singer/songwriternummer van Rudeboy waarin zo vals gezongen wordt, dat je je afvraagt of de rest van de XO-crew ook wel achter dit nummer heeft gestaan (Rudeboy blijft immers het geweten van de band).

Smiling At The Claptrap Circuses heeft zeker meerdere luisterbeurten nodig, omdat het in het begin allemaal even wennen is en het album hier en daar tegenvalt. Hoewel ik vermoed dat deze plaat wisselende recensies gaat krijgen, staan er toch diverse goede songs op.

Bijzonderheden: De releaseparty is op 11 oktober in Paradiso met Osdorp Posse en Chuck D. Op 15 september verscheen naast de single “Pay Your Dues” ook de vinylversie van Smiling At The Claptrap Circuses. Het vinyl is internationaal verkrijgbaar via Bertus (www.bertus.com).

Tracklist:
01. Pay Your Dues
02. Empires Built On Wax
03. Utopian
04. Badge Of Office
05. Obstructionism
06. The Big Copout
07. Icarus’ Revenge
08. Mocked At Ministrels
09. Blindfolders To The World
10. Horseblinder Focus
11. Gentlemen XO
12. Guillotine

Meer info: http://www.leagueofxogentlemen.com

Geplaatst door bowie op 2 oktober 2003