Lauryn Hill viert 25 jaar ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ tijdens Reggae Rotterdam

De verhuizing van het Kralingse Bos naar Rotterdam Ahoy lijkt Reggae Rotterdam goed te hebben gedaan. Het festival had al geen misselijke line-up, en maakt vandaag bekend daar niemand minder dan Ms. Lauryn Hill aan toe te voegen. In Ahoy zal zij het 25-jarig jubileum vieren van haar fenomenale soloalbum The Miseducation of Lauryn Hill. Een unicum, want het is meteen de enige show die zij dit jaar in Europa op de planken zet.

De live reputatie van Lauryn Hill is geen vlekkeloze. Ze is meer dan eens bijzonder laat op komen dagen of zelfs helemaal niet, en deed ooit naar verluidt een comeback-tour tegen heug en meug om haar belastingschuld af te betalen. Schrijver Stefan Schumacher schreef na een slechte concertervaring enkele jaren geleden zelfs een essay om nadrukkelijk afstand te nemen van het ‘fan zijn.’ Dat kon weer op repliek dienen van Talib Kweli, die haar onvoorspelbare optreden verdedigde in een uitgebreid antwoord. “Wanneer je betaalt voor een Lauryn Hill concert, betaal je haar niet om te doen wat jij wilt, maar betaal je haar om te doen wat zij wil”, merkte hij daarin op. “Ze is geen iPod of een getraind aapje.”

Talib Kweli Tribute

Diezelfde Talib Kweli was zich er al langer van bewust hoe zeer Lauryn Hill worstelde met haar beroemdheid, getuige zijn track Ms. Hill uit 2005. In een even persoonlijke als gepijnigde lofzang op haar kunstenaarschap, sprak hij zijn zorgen over haar gezondheid en gemoedstoestand uit. Bijna twintig jaar later is het voor de buitenwereld nog altijd niet helder of de enigmatische Lauryn Hill zich in comfortabeler vaarwater begeeft. Maar waar Kweli in elk geval onmiskenbaar gelijk in heeft, is dat zij niemand buiten haar zelfverkozen sociale kring verplicht is daar updates over te geven.

Wat hij ook juist gezien heeft, is dat Lauryn Hill het soort artiest is zoals er maar een paar in een generatie voorbij komen. Haar discografie is relatief bescheiden, maar herbergt maar liefst twee klassieke albums (The Score met The Fugees, en solodebuut The Miseducation of Lauryn Hill), en dat zijn er twee meer dan talloze artiesten die tien keer zoveel platen gemaakt hebben. Haar stem, haar teksten, de emotie die ze in haar muziek weet te leggen, en de invloed die ze op het genre heeft gehad, zetten Lauryn Hill onbetwist in het rijtje van grootste hiphopartiesten ooit. En dus rijst de vraag: wil je écht de kans mislopen haar op een goede dag te treffen?

Meer te zien

Op zaterdag 29 juli 2023 doet de mogelijkheid daartoe zich in elk geval voor in Rotterdam. Het is een grootse treffer voor de organisatie van Reggae Rotterdam, die eerder al onder meer Sean Paul, Stefflon Don, Beenie Man, Anthony B en Mad Professor vastlegden. Daarnaast boekten zij ook Sister Nancy, de dame wiens Bam Bam als samplebron diende voor Famous van Kanye West, Bam van Jay-Z, en talloze andere hits.

Bovendien krijg je er de kans om Horace Andy te zien, die naast zijn pionierende rol in de Jamaicaanse muziek ook één van de meest herkenbare stemmen in de tracks van Britse triphopgroep Massive Attack is. Vorig jaar bracht hij voor het eerst in jaren met Midnight Rocker weer een nieuw album uit. Dat werd door gerenommeerd muziekblog Passion of the Weiss in hun 50 beste albums van 2022 gezet, en in een parallel met de late carrière van Johnny Cash misschien wel zijn beste werk genoemd. Genoeg reden om het laatste weekend van juli dus goed in je agenda te noteren.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 5 juni 2023