Lange Frans & Baas B – Verder

Na wat meer tracks te hebben geluisterd van deze plaat – waarvan de prachtige schetsen op de cover van de hand van tattoo koning Henk Schiffmacher afkomstig zijn – blijkt niets minder waar.

Het duo houdt stellig vast aan flauwe feestnummers en zoetsappige liefdesliedjes, veelal begeleid door synthesizer/piano producties van Georgio Tuinfort, met wie ze sinds jaar en dag werken. 22 Baco is een concept van Baas B, een up-tempo beat met een zware synthesizer waarop de tienerdisco prima kan spacen met Fristi of Baco. “Geen idee hoe laat het is/ maar ik voel me nog wel fris/ Zou het komen door die 22 Baco?/ Al die vrouwen om mee heen spacen lekker met me mee/ Ja, vanavond gaan we los als een tornado.” Ook SpeEeZz kan de minderjarige feestbeesten tot sluitingstijd bezig houden. En als je dan in de tienerdisco voor het eerst schuifelt met minderjarig vrouwelijk schoon, komen onzekerheden naar boven. Lange Frans en Baas B begrijpen dat op Venus & Mars. “Hey schat kijk nou ’es naar mij/ zie je niet dat ik een beetje anders ben dan jij/ Jij komt van Venus, ik van Mars/ Dat is nou de reden dat je soms niet bij me past.” En als je na één week en drie dagen breekt, kan zo’n eerste liefdesbreuk best hard aankomen. En dus laten de heren hun zachte kant zien wanneer liefdesperikelen worden aangekaart op Geef Me Nog Een Kans en Waar Ik Sta, een track getekend door gitaarspel en zanger Jayh, die á la Brace het refrein verzorgt.

Het dieptepunt wordt bereikt op Zondag Vrij. Frans en Bart lezen je de les: je bent jong en wilt wat, dus spendeer je de week met Melissa, Marcella, Brenda, Julie, Jasmijn en een dozijn wipkippen – maar op zondag ben je vrij. Op het schoolplein kan het ook uit de hand lopen. Zo kun je op het nummer 9 Van De 10 ruzie krijgen met je klasgenoten of de grote boys uit groep 8. “Negen van de tien zeggen ik ben een vriend/ En denken je te kennen maar hebben je niet gezien/ Zeven van de acht mensen waarvan ik dacht/ Die kunnen wat ze zeggen maar hebben het niet gebracht.”

Zonde dat de heren vaak in dit soort concepten blijven hangen, want met name Lange Frans heeft tekstueel gezien veel meer in zijn mars. Goede voorbeelden hiervan zijn Levenslessen, Liefde – een droevig nummer over een verkrachting – en Neem Me Niet Kwalijk, een heerlijke pianoproductie waarop het duo voor de spiegel staat; “Tien jaar in het spel met de neus die ik ruik/ Maar ik voel me fris en jong als een baby in de buik/ Ik word jonger want hoe meer ik weet hoe minder ik weet/ Geloof geen boek wat ik lees, ik ben mijn eigen profeet.” Zwarte Sjaak, Brutus en Marcus staan het duo bij op Amsterdam Huilt, een typisch volkslied met een sing-along refrein in de stijl van André Hazes. Een creatief concept waarop de rappers de luisteraar een rondleiding geven door de hoofdstad.

Wie na het vorige album te hebben geluisterd zijn biezen pakte en zo snel mogelijk emigreerde uit Het Land van Lange Frans en Baas B, zal na het horen van Verder niet overtuigd zijn om ooit nog terug te keren naar het muzikale gebied van het rapduo. Evenals op uitblinker Kamervragen, kan men een hoop kritiekvolle vragen op de sleutelfiguren van dit gebied afvuren.

Tracklist:
01. Verder
02. Kamervragen
03. 22 Baco
04. Waar Ik Sta, met Jayh
05. Venus & Mars
06. Amsterdam Huilt, met Zwarte Sjaak, Marcus en Brutus
07. Neem Me Niet Kwalijk
08. Zondag Vrij, met Jayh
09. 9 van de 10
10. SpeEeZz, met Jayh
11. Liefde, met Michal Bryan
12. Levenslessen, met Tim Beumers
13. Geef Me Nog een Kans, met Brace
14. Dankbaar, met Suzanna Lubrano

Meer info

Geplaatst door bowie op 24 juni 2008