Lange Frans & Baas B – Supervisie

Na het album een keer of 2 te hebben beluisterd ben je snel geneigd om bij bepaalde nummers vergelijkingen te maken met andere producties uit de States. Want ja, ze halen gewoon dit niveau en zijn qua stijl erg herkenbaar. Maar goed, we moeten dit album als een stuk werk op zich beoordelen. ‘Represent’ geeft toch een dikke knipoog richting de West-Coast en dan voornamelijk naar Dre met zeer dikke beats en een shout out van Xzibit. Een lekkere opening dus!

Hier en daar wordt het album opgeluisterd door solo tracks van beide heren. Zo neemt Lange Frans ‘Strippenkaart’ en het eerder op de verzamelaar Gastenlijst verschenen nummer ‘Spreek’ voor zijn rekening. Dit doet hij goed. Vooral ‘Strippenkaart’ is een afwisselende beat en bijpassende flows. Een van de dikkere tracks is ‘Rappers Willen Komen’ door Baas B waarbij hij andere rappers in het algemeen op de schop neemt. “Rappers willen komen, rappers moeten gaan / Rappers willen zitten maar rappers moeten staan” is het refrein.

De angst voor teveel egoïstische tracks wordt weggenomen door bijvoorbeeld ‘Ver van je bed show’, Lange Frans: “Volendam is een nationale ramp als 14 mensen omkomen bij een brand/Erg als dat is vallen wij nu door de mand/Als je met me meerekent naar de andere kant/Elke dag sterven 40.000 mensen aan de hongerdood/..Da’s elke dag een volle Arena/Elke dag Volendam als gemeente…”. Een verse die genoeg zegt over de boodschap die ze hiermee willen brengen. Ook met ‘Zinloos’ gaan Baas B en Lange Frans in op een serieus onderwerp (zinloos geweld) begeleidt door een dope piano-lijn.

“Hoeeehoooeee”, een zeer herkenbare hook op het relationele ‘Voorbij’. Van waar komt die nou ook alweer? Wie het weet, mag het zeggen. Veel tracks worden gebracht in combinatie met een soulvolle hook wat het geheel wat softer maakt. Enigszins jammer maar af en toe ook wel lekker en toepasselijk. Bij ‘Juffrouw Cockie’ slaan ze de plank helemaal mis. Niet alleen omdat ze zelf de ‘zang’ op zich nemen, maar ook inhoudelijk een erg onorigineel concept over puberfantasieën.

Gelukkig kun je weer bouncen op het bekendere ‘Supervisie’. Met snelle wisselingen van raps, scratches en zelfs een gitaarlijn is dit terecht de titeltrack. Een pluspunt van dit album is het heerlijke scratchwerk van DJ Chief. Iets wat je eigenlijk nog te weinig terugziet op de meeste Hiphop albums. Dit element van Hiphop brengt een extra vibe, zoals ook Dilated Peoples zich hiermee kunnen onderscheiden.

Al met al is dit album een geslaagd debuut te noemen van het duo Lange Frans & Baas B. Met hier en daar flinke uitschieters plus een aantal gemiddelde tracks hebben ze een goede stap in de richting gezet om in de toekomst hun supervisie te bereiken.

Tracklist:
01 Represent
02 Strippenkaart
03 Moppie
04 Rappers willen komen
05 Ver van de bed-show
06 Juffrouw Cockie
07 Party
08 Aftah Party
09 Zinloos
10 Voorbij
11 Supervisie
12 Spreek
13 Laatste dag

Meer info: http://www.d-men.nl

Geplaatst door bowie op 3 maart 2004