Laat de bijl maar landen op het schavot, bepleiten Abel en Sef op ‘IJSLAND’

Waar Abel en Sef in het verleden regelmatig muziek hebben gemaakt die wellicht deed geloven dat de wereld naar z’n mallemoer is, blijkt ‘ie toch nog wel te redden. Hun gezamenlijke album IJSLAND is een experimentele en compacte hiphopplaat vol instrumentaties die werkelijk alle kanten op vliegen. Maar als de superhelden die ze zijn weten ze het bij elkaar te houden door de luchtigheid.

Aan de ene kant is daar Abel van Gijlswijk – rapper, frontman van punkband Hang Youth en labeleigenaar van Burning Fik. Tegen kapitalisme, pro-anarchie. De andere helft van de vocalen wordt verzorgd door Sef. Eveneens kritisch op mens en maatschappij, maar dan vaak met een hoopvollere en onderzoekende benadering.

Pure verstoring

Op Ik Zou Voor Veel Willen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag, zijn vorige album, fantaseerde Sef hardop wat er gebeuren zou als mensen letterlijk grenzelozer zouden durven denken. Abel doet er op IJSLAND een schepje bovenop. In de titeltrack: “Als de bijl landt op ’t schavot / en Mark’s kop rolt eraf / en de grenzen worden uitgevlakt / tot die tijd is dit geen vrij land / motherfucker, dit is IJsland.”

Verderop in die song, vlak voordat de instrumentatie een dreigende wending krijgt om vervolgens te ontbranden in pure verstoring, kronkelen hun lettergrepen om elkaar heen zoals dat ook in de leadsingle 2 Schorpioenen het geval is. “Je kan tegenwoordig ook niks meer zeggen of een weg blokkeren /en demonstreren tegen demonstranten die demonstreren / pol-a-ri-se-ren / pinguins, ijsberen!”

Die herhaling van woorden is al sinds het begin van Sef’s carrière onderdeel van zijn voordracht, maar Abel kan er ook wat van. In afsluiter DE VRUCHT V/H GELOOF: “Preutse mannen die stressen om mannen / die houden van mannen / waar was die energie toen ze olie gingen tappen in de Wadden? / toen ze m’n gappies moeder zomaar weg-gentrifieden uit de Banne? / Toen ze kwamen met plannen om alle non-tatta’s te verbannen?”

Perfecte timing van woordelijke stunts

Ondanks dat ze grofgebekt zijn en aan proberen te sturen op systeemverandering, weten Abel en Sef telkens precies op tijd wanneer het tijd is om even bij te komen. De plaat zet vaak aan tot nadenken, maar met woordelijke stunts als “Ik ga zó kwijt, maakt niet uit wat je vindt” en “We dragen zoveel nullen, dat ik niet weet wat er staat / rot op met cappucino uit een koffie-automaat!” zijn er genoeg momenten voor een lach of een hap lucht.

De Belgische producer/dj Faisal heeft hen een uitdaging geboden met zijn uiteenlopende producties. Die gaan de twee Amsterdammers niet uit de weg. Tussen de baile funk, champagnefles-samples en verstoorde drumbreaks in kruipen ze in de huid van Robin Hood. De producties geven hen de zelfverzekerdheid én zelfkennis die daarvoor nodig zijn. Want: “Wij gaan het doen, de wereld samen redden / van mensen zoals wij.”

Stream:

Geplaatst door bowie op 24 juni 2024