Kyteman: ‘Koorddansen op een vislijn, zonder vangnet.’

Met alleen maar een CITO-score op zak, vloog Kyteman door de tijd: van spelen bij het Utrechtse 6 Of Your Best Friends op 13-jarige leeftijd, tot vaste trompettist van de band Relax. Eind 2007 besloot hij daarmee te stoppen en door te gaan als solo-artiest. ‘Nadat ik drie jaar met Relax had gespeeld, besloot ik omwille van mijn verdere ontwikkeling te stoppen met de band en voor een nieuwe uitdaging te gaan. Ik bedoel: het spelen was helemaal te gek en ze hebben me echt heel veel geleerd, maar als ik verder was gegaan, zou dat ten koste zijn geweest van wat ik nu allemaal aan het doen ben. Ik heb nu voor het eerst het idee dat ik echt iets aan het creëren ben.’

The Hermit Sessions zal meer bieden dan alleen maar pure hiphop in je smoel. Naast bijdragen van onder anderen GMB, Paradox, Master Surreal, Unorthadox en Blaxtar, kun je muzikaal gezien meer verwachten dan alleen maar hiphop. Eigenlijk zou het hypocriet zijn om Kyteman’s muziek te bestempelen met genres, omdat hij zelf ook niet in hokjes denkt: ‘Genres zijn alleen maar een categorisering van muziek. Elke stijl heeft zijn sterke en zwakke kanten. Ik wil al die sterke kanten achterhalen en daar muziek mee maken. Toch zijn het jazz en klassieke muziek waar ik altijd trouw aan ben gebleven. De ontzagwekkende composities uit de klassieke muziek zijn tot in de puntjes uitgewerkt en uitgedacht. Ik kan daar alleen maar respect voor hebben. Ik zie jazz als de tegenhanger daarvan: speels, ongeorganiseerd, exploderend en slepend. Allemaal in één momentopname.’

Deze momentopnames komen ook weer terug in de live-shows, waarvan improvisatie een goed voorbeeld is. ‘Ik zie improvisatie eigenlijk als een soort oersoep: je stopt er van alles in en je hebt geen idee wat eruit komt. Ik heb zelf altijd heel veel waarde gehecht aan improvisatie, vooral omdat je dan heel erg interactief met elkaar aan het samenspelen bent. Eigenlijk een soort verkenningstocht waar je elkaar allemaal goed in de gaten houdt of je de weg nog terug kunt vinden. Dat zorgt ervoor dat het een moeilijke show is om uit te voeren. Als we goed spelen, zie ik ook echt beelden voor mijn ogen flitsen van de hele periode die ik er met deze muziek op heb zitten. Het orkest is eigenlijk de soundtrack van mijn leven tot nu toe.’

Podiumervaring is dan ook iets dat hoog op de CV van Colin zal staan. Eerder trad hij al op met o.a. C-Mon & Kyspki, Voicst, Amsterdam Klezmer Band en Relax. Bij zijn nieuwe tour hoeft hij zich ook niet eenzaam te voelen; hij zal dan samen met tweeëntwintig man het podium betreden. Klinkt nogal riskant, aangezien ze ook op plaatsen optreden zoals het (toch wel kleine) podium van Doornroosje. ‘Het voelt als koorddansen op visdraad, zonder vangnet en voor drieduizendmiljard mensen die allemaal gaan lachen als het fout gaat. Het is een onwijs groot risico wat ik neem. Er kan van alles misgaan; zowel tijdens de show als eromheen. Zo blijken driekwart van de zalen te klein te zijn. Dat zorgt er dus voor dat we meteen moeten instromen in de grotere zalen.’

Het nieuwe jaar is begonnen en de eerste voornemens zijn ondertussen alweer gesneuveld. Maar wat is Colin van plan? Wordt 2009 het jaar van Kyteman? ‘Alle wilde plannen die ik in mijn hoofd had kan ik eindelijk in de praktijk ten uitvoer gaan brengen, heerlijk! Mijn einddoel is 100% artistieke vrijheid; om te kunnen doen wat ik voor ogen heb. Het hiphop-orkest is slechts het begin: mijn eigen eindexamen. Ik hoop voor de muziekliefhebbers onder ons dat 2009 een onvoorspelbaar jaar gaat worden, met veel creatieve uitspattingen en een vooruitstrevende motivatie. Dat is wat we nu nodig hebben. Niet de bevestiging van wat we al kennen, maar de verrassing van dat wat we nog niet kennen. Dat, beste mensen, is kunst!’

Meer info

Geplaatst door bowie op 21 januari 2009