Kypski & The Waxwankerz – Mazturbation Tool

Tja, een battle plaat recenseren is niet makkelijk. Wat kan je zeggen over een breakplaat waarop vele verschillende dingen te horen zijn? Ik ga een poging wagen in ieder geval. De A-kant (althans ik denk dat het de A-kant is, met de lichte opdruk) gaat van start met een samengestelde tekstsample “Make Way For The Waxwankerz”. Hierna komt er een lekkere beat in die een dikke 3 minuten doorloopt met af en toe een kleine variatie in de vorm van een basslijntje. Tweede op de plaat is wederom een funky beat die ook een tijdje doorloopt. Daarna volgen een aantal elkaar snel opvolgende samples bedoeld om te scratchen. Wie bekend is met het ouwere werk van Tragedy Khadafi (toen nog Tragedy ofwel Intelligent Hoodlum) zal de volgende beat bekend voorkomen. De instrumental van “Arrest The President” is een snelle dope beat waar ik persoonlijk wel blij mee ben dat die erop staat. Als deze afgelopen is, volgt er een hoofdstuk met diverse stukjes muziek achter elkaar geplakt met de bedoeling om ze “up te cutten”. Gitaartjes, piano’s, operazanglijntjes vormen een zeer variërend geheel waar iedere innovatieve turntable liefhebber/bespeler zeker wat mee kan.

De andere kant begint met wat tekstsamples gevolgd door een percussie sessie. Dit duurt zo’n beetje 2 minuten. Een Kraftwerk beat is het volgende ingrediënt. Deze duurt ongeveer evenlang als zijn voorganger. Hierna worden diverse instrumenten ten gehore gebracht zoals een gitaar, bas en piano. Als laatste een complete (drukke) drumkit die vervolgens 4 minuten zonder variatie doorloopt. Daarna volgen geluiden die goed geschikt zijn om mee te scratchen. Op de laatste “track” van deze kant staan de zogenaamde “clocktaves” wat deze plaat uniek moet maken. Dit zijn geluiden die binnen een rondje draaien een oktaaf omhoog gaan. Na even het een en ander geprobeerd te hebben blijkt dit inderdaad een handige manier te zijn om met de draaitafel een melodie te maken.

Deze LP vormt een goeie tool voor DJ’s om battles mee te doen. Door de variëteit van de geluiden en beats is er voor iedere DJ wat bij. De bekende geluiden zijn met opzet zoveel mogelijk vermeden en er is gestreefd naar een plaat waarbij muzikaliteit en originalteit voorop staan, wat overigens prima gelukt is.

Meer info: http://www.waxwankerz.com

Geplaatst door bowie op 8 juni 2004