Kutmasta Kurt – Redneck Olympics

Kutmasta Kurt is een al jaren aan de weg timmerende producer uit L.A., die onder underground-hiphopliefhebbers bekend staat als de rechterhand van Kool Keith, waarmee hij inmiddels een behoorlijk aantal dope en minder dope platen heeft gemaakt. Wat niet iedereen weet, echter, is dat Kurt een geweldige remixer is. Redneck Olympics is een verzameling van Kurt’s beste remixes plus een handjevol originele tracks die hij heeft geproduceerd. En echt waar, als je houdt van goede, funky en solide boombap-hiphop dan is Kurt helemaal de man voor je.

De cd begint met de Body Movin’ Remix die Kurt heeft gemaakt voor de Beastie Boys. Nu is het origineel al dope, de Fatboy Slim Remix al heel dope, maar deze versie is INSANE. De samples (allerlei geknipte geluidjes die toch één geheel vormen, a la Premier), de drumsound, alles aan deze remix is in een woord geniaal. Logische keuze dus om hier de cd mee te beginnen. Dan volgt alweer zo’n briljante track: Work The Angles van Dilated Peoples. Met deze track is Dilated in de underground-scene bekend geworden en als je het nummer zo hoort begrijp je weer waarom. Een soort van geknipte gedempte gitaar gecombineerd met een groezelig klinkende drumtrack en de fenomenale scratches van DJ Revolution, zorgen ervoor dat Rakaa en Evidence perfect tot hun recht komen. Wat een klassieker. Abstracte MC’s Del en Mr. Lif flowen geweldig op 360 degrees. En de beat voor dit nummer is, net als bij de Body Movin’ remix weer een fraai knip-plak en boombap staaltje van Kurt. Een ander hoogtepunt is Kurt’s remix van Planet Asia & 427’s Bringin’ It Back, weer met de hulp van scratch-genie DJ Revolution. A la de Beatnuts pakt Kurt voor de beat hier een kinderachtig klinkend deuntje en maakt er een hele ille track van. Kool Keith’s I Don’t Believe U Remix, PMD’s Straight From The Heart, Mos Def & Diverse’s Wildin’ Out; de lijst van gruwelijke tracks gaat maar door…

Iets minder zijn de Linkin’ Park-In The End-remix en de Resorte-Brota-Remix (al heeft dit in beide gevallen ook te maken met de uitvoerende artiesten, die niet echt van hetzelfde niveau zijn als de vele andere MC’s waar Kurt op deze cd mee werkt), maar al met al is Redneck Olympics een waar juweeltje en raad ik iedereen aan om deze cd toe te voegen aan zijn/haar collectie. Goede oude hiphop zoals het hoort… heerlijke ish!

Tracklist:
01. The Bavarian Samaritan
02. Beastie Boys – Body Movin’ Remix
03. Dilated Peoples – Work The Angles
04. Mos Def & Diverse – Wildin’ Out Remix
05. Mike Calling To Say Hi – Skit
06. Linkin’ Park – In The End Remix
07. Del & Mr. Lif – 360 Degrees Remix
08. Planet Asia – Golden Age
09. Titan feat. Motion Man – 1,2,3,4 Remix
10. Jason D – Skit
11. Rasco – Ready To Rock With Us
12. Blackalicious – Redemption Remix
13. Grand Agent – Every Five Minutes
14. Message From DJ Easy P – Skit
15. PMD (Of EPMD) – Straight From The Heart
16. 7L & Esoteric – Rest In Peace
17. Planet Asia & 427 – Bringin’ It Back Remix
18. Morning With Mark Mack – Skit
19. Motion Man – Show Up For Practice
20. Resorte – Brota Remix
21. Kool Keith – I Don’t Believe U Remix
22. Bonus Track – Groovy D Interviews The Funky Redneck

Geplaatst door bowie op 27 december 2004