Kubus & Rico – DMT

Een stem fluistert vage woordspelingen die door je hoofd zoemen (“Afkicken van de opkikkers”). Titeltrack DMT is waar het project is begonnen. De Muziektrip van Kubus en Rico.

Met Kuupie op de beats en de freak de flow verwacht je een classic. Logisch, want de eerste leverde eerder al succesvolle platen af in samenwerking met Sticks en BangBang. De tweede is de meest gewaardeerde Nederlandse rapper zonder soloalbum. Met 21 tracks en slechts één gastbijdrage pakken ze het groots aan.

De onderwerpen variëren van vrijheid tot een spookhuis en van TBS tot ouderwetse boombap. Meest opvallende track is De Lift, waar Rico kritisch in de spiegel kijkt. De beat doet wat nerveus aan en weet zo Rico’s worsteling goed te illustreren. “Vergeten dat ik daar was in een krottenwijk, waar kleine koters tevreden waren met een kommetje rijst. Te ver van m’n bed show, ik word gek van m’n headphones. De rechterkant kraakt en dat maakt me boos.”

Rico etaleert zijn kunsten in storytelling op RepelsteeltjeSpookhuis en TBS. Kubus overtreft zichzelf in het maken van onnavolgbare tripbeats die uit je boxen proberen te breken. Op TBS komen die factoren perfect samen. Op een krakende banger van Kubus kruipt Rico in de huid van een psychopaat. De enige gastartiest, Sticks, weet ook weer eens te imponeren. Het is wel even smullen met lines als: “Zoeter dan Drake aan de crème brûlée en cranberry rosé.”

De steeds heviger wordende trip lijkt op de helft wat in te kakken. Nummers volgen elkaar in een hoog tempo op en Rico is wat minder aanwezig door vier korte instrumentale tracks en een nutteloze skit: Mag Ik. Wel zijn Flobber en Bahamasheerlijke Kubusbiets. Ouwe Broek en Zie Me bevatten de lekker energieke refreintjes die we van Rico gewend zijn en zullen het vooral live goed doen.

DMT is inderdaad een muzikale trip. Een plaat die je zeker niet zomaar naast je neerlegt, omdat de reactie bij elke luisterbeurt heviger voelt. De teksten van Rico en de beats van Kubus lopen naadloos in elkaar over en de variatie is enorm. De schijf telt echter net te veel korte tracks waardoor het constante zweefgevoel wat ontbreekt.

DMT is nu uit! Ga voor meer info naar http://www.fakkelteitgroep.nl/

Tracklist:

01. Vrij
02. My Level
03. Repelsteeltje
04. De Lift
05. Spookhuis
06. TBS
07. Piep Piep
08. De Freak De Flow
09. Zeepbubbel
10. Opties (met Sticks)
11. Kraak
12. Flobber
13. DMT
14. Mag Ik
15. Antoinette
16. Dubber
17. Scooby
18. Klim De Bloem
19. Bahamas
20. Ouwe Broek
21. Zie Me

Geplaatst door bowie op 26 september 2011