Kubus – Buitenwesten

Het was even wachten, maar daar issie dan: het project Buitenwesten waar de Zwolse producer/beatmaker Kubus diverse gastrappers (Jawat, Duvelduvel, Typhoon, Sanders,Kebab en Stickz & Rico) voor uitnodigde. Klik voor die Zwolse brick.

Buitenwesten is het project van producer/beatmaker Kubus uit Zwolle waarop hij diverse artiesten van voornamelijk buiten het westen laat verschijnen. Alleen Duvelduvel komt uit Rotterdam, de rest bivakkeert in het oosten des lands.

Het album trapt af met een intro waarop Duvel een korte introductie geeft op een computerachtige beat van Kubus. Vervolgens neemt Jawat het over op een bangende beat met computerbliepjes (“Zelfs solo drop ik een flow/Ik blijf een kutetter/Ik wacht/Maak korte metten met je op het toilet” (…) “Shit de Nederlandse hiphop is slecht/Het wordt alleen maar wacker/Hoge scholen mongolen/Hoog vocabulaire/Kloten met maten maar je hoort niet eens de snare”). Gewoon gedreven braggen & boasten zoals we Jawat vaker gehoord hebben (getuige zijn tracks “Geeft Nix” en “Heel Goed”).

“Hamvraag” is een track die ook te vinden zal zijn op het binnenkort te verschijnen soloalbum Microphone Colossus van Sticky Steez. Het nummer wordt tevens gedaan tijdens shows van Opgezwolle, maar blijft een solotrack van Stickz die zich op een hard blazende en vervormde beat afvraagt of je zegt wat je denkt of napraat wat je hoort (“Dit is m’n strategie/Dit is geen
toeval/Geen toeval/En daarom loopt het soepel/Ik klap je buitenwesten met een flow die overkoepelt/Ik ken mezelf/Je komt erachter/Stickert is eigenzinnig en grillig van karakter/Rappers denken dat ik over ze rap/Vind ik prachtig/Volwassen mannen gedragen zich kinderachtig”). Zeker de meest in ya face-track van het album.

Duvel komt op “Buitenwesten” zoals we van hem gewend zijn en rapt nonchalant
op een rustige speelse beat met fluit en weird hoog geluid, waarna we een lekkere Kubus-beat van anderhalve minuut horen die opvalt door de zomerse vibe en banjo.

Slecht getimed omdat de zomer ten einde loopt, maar toch spoedig op de buis: de single “Buitenbad” van Kubus en Rico. Een erg lauwe track (check dat refrein!) met hitpotentie waarop Phreako Rico lekker los gaat en de geneugten van het buitenbad op luchtige wijze onder de loep worden genomen.

Kort (30 seconden) is de bijdrage van Typhoon die ik zelf iets minder voel, maar die wel poëtisch komt en zich goed aanpast op de kalme beat die nog een tijdje doorloopt (“Terwille van de tijd hou ik het kort maar krachtig/Maagvullend maar voel me machtig/Want ik ben opnieuw heerser van natuurelementen/Weergod als Zeus/Heus ik vertel waar het op neer komt”).

Een nummer dat sinds augustus 2003 te downen was via kubus-biets.nl was “Je Kan Niet Komen” met Stickz & Rico. Een dope en venijnig klinkende bragging & boasting-track waarbij beide MC’s gedreven flowen op een duistere beat.
Stickz: “Je kan niet komen/Je bent verhinderd/Ik ben begin twintig/Nu al doorgewinterd/Je vraagt welke wie? Dezelfde drie/Delic en Ri helpen Steez/En de rest kennen we niet”. Rico: “Elk voordeel heeft z’n nadeel/Nadeel weer z’n voordeel/En dit geldt zeker voor MC’s die ik kritisch beoordeel” (…) “Check wat Ricardo allemaal kan/De beats blijven klappen als
anderhalve gram/Hang met Stickz/Sammie/Delic en Daniel San/En het broertje van de gast die net uit de gevangenis kwam/Ik spitt zonder strict de streepjescode/Vreet m’n bonen/Breek gewoontes/Je kan niet komen/Beter gaan jullie naar huis toe in bed liggen/Schaapjes tellen/Nachtmerries hebben of een beetje dromen/Je kan niet komen”.

Hierna weer een springerige en weirde Kubus-beat die ook een soort oosterse vibe uitstraalt. “Stukadoor” bevat gastbijdragen van Duvelduvel waarbij Rein de Vos en Supadupah minder komen dan Duvel en weer bewust on- en offbeat flowen. Party lauwheid troef op de gezellige possecut “Zwolse Boys” dat zich vooral in het refrein concentreert op Zwolle (“Pak een mic/Het komt eruit/Voor Holtenbroek, Assendorp, Zwolle-Zuid/Kom met die beats/Kom met die rijms/Jawel, je weet we staan bekend om die skeit”). Kebab en Sanders van BlaBla mogen dan wel erg goed naar Opgezwolle geluisterd hebben, beide rappers flowen gewoon lekker, evenals Stickz en Rico.

Na nog een partynummer (“Strik Je Veter”) met Stickz & Rico is er een derde losse Kubus-beat, waarna Jawat, Phreako Rico en Sticky Steez innovatief komen op afsluiter “DDDDDikke Gek”. Een al wat oudere track waarbij het drietal bewust stotterend flowt en het een en al lauwheid is.

Buitenwesten is een fris en afwisselend album geworden met experimentele beats en producties. Naast veel prima gastbijdragen maken ook zeker de blikken computerbeats van Kubus deze partyplaat zeer de moeite waard. Het was lang wachten, maar het geduld wordt beloond met weer een klassieker in de alsmaar uitdijende Top Notch-catalogus.

Tracklist:
01. Intro
02. Jawat – Koppensnellers
03. Stickz – Hamvraag
04. Duvel – Buitenwesten
05. Biet
06. Rico – Buitenbad
07. Typhoon – Breek
08. Stickz & Rico – Je Kan Niet Komen
09. Biet
10. Duvelduvel – Stukadoor
11. Stickz, Rico, Sanders & Kebab – Zwolse Boys
12. Stickz & Rico – Strik Je Veter
13. Biet
14. Jawat, Stickz & Rico – DDDDDikke Gek

Meer info: http://www.kubus-biets.nl

Geplaatst door bowie op 31 augustus 2004