Kubus & BangBang – Learning Curve

De Zwolse producer Kubus, die vooral bekend is door zijn werk voor artiesten als Opgezwolle en Jawat, slaat met zijn nieuwste album _Learning Curve _een nieuwe weg in. Niet zozeer qua producties, dat blijven door techno beïnvloede hiphopbeats, maar wel wat betreft de raps. Geen Zwollenaren of andere bekende Top Notch verwanten op deze plaat, maar de Iers-Jamaicaanse rapper BangBang uit Londen.

Learning Curve is een album dat alles in zich heeft wat typisch Kubus is. Een knaller als _Sound of a boy _doet je gelijk terugdenken aan de Buitenwesten tournee waar hele zalen plat gingen op de Zwolse producties. De hinderlijk aanwezige pieptoon in de daaropvolgende track _Love yourself _wekt vooral irritatie op, zoals wel vaker met missers van de producer.
Echte missers zijn weliswaar schaars op deze plaat, maar dat de cd uiteindelijk bovengemiddeld uitpakt heeft alles te maken met de keuze voor BangBang als MC. De stijl van de rapper komt overeen met het gemiddelde geluid uit Groot-Brittannië; afwisselend on- en offbeat met overduidelijk accent. BangBang voelt zich helemaal thuis op de lompe, soms rommelige, technoproducties van Kubus die raakvlakken hebben met de gemiddelde grime beat uit de UK.

Soepeltjes wisselt BangBang het lichtere brag werk (King_) af met serieuze onderwerpen als het ontwikkelen van een positief zelfbeeld (_Love yourself). Sowieso is de MC op deze plaat in een positieve stemming. Verscheidene keren verklaart hij blij te zijn met het leven en hij geeft aan te willen breken met zijn (criminele) verleden. Dat BangBang goed in z’n vol getatoeëerde vel zit, wil niet zeggen dat hij z’n ogen sluit voor problemen in de wereld. Conflict diamonds is namelijk zware kost. Vrijwel zonder muzikale ondersteuning, roept hij collega-rappers in een goed doordachte spoken word track op de bling-bling eens achterwege te laten, vanwege de herkomst van de sieraden uit conflictgebieden. De zware bass versterkt het overtuigend dreigende verhaal.
Een andere topper is Every story worth telling, een opvallend rustige beat voor Kubus begrippen, waarop BangBang vertelt over zijn liefdesleven. Het is qua geluid een welkome afwisseling ten opzichte van de drukke clubbeats die de rest van de plaat overheersen.

Af en toe wordt het iets té druk, zoals de slottrack U ain’t like me. Niet alleen de productie is rommelig, door het storende offbeat rappen van BangBang lijkt er geen samenhang te zitten tussen de raps en de muziek. Gelukkig is dit een uitzondering. Learning Curve is voor het grootste deel namelijk wel een echt geheel. Kubus heeft de juiste rapper gevonden in de hongerig klinkende BangBang. Waar de lompe producties nog wel eens vloekten met de soepele Zwolse flow van Sticks en Rico, is dat op deze cd veel minder het geval met BangBangs Britse stijl.

Het is jammer dat een aantal tracks gewoonweg saai (Knuckles_) of irritant (_My middle finger) is. Hoewel Learning Curve na meerdere luisterbeurten steeds wat aangenamer wordt, blijft het gevoel overheersen dat in deze samenwerking meer zit. Misschien kunnen beide mannen hun learning curve verder doortrekken met een echt topalbum als resultaat.

Meer info: http://www.kubus-biets.nl

Tracklist
01. Learning curve
02. King
03. Block rockers
04. Every story worth telling
05. Double my level
06. My middle finger
07. Sound of a boy
08. Love yourself
09. Knuckles
10. Too tight
11. Happy
12. Stop the problems
13. Conflict diamonds
14. U ain’t like me

Geplaatst door bowie op 8 maart 2007