KRS-One – Keep Right

Al meer dan 2 decennia lang verspreidt rapper KRS-One zijn kennis over de gehele hiphop nation. Het begon allemaal toen KRS samen ging performen met DJ Scott LaRock, wat hem de mogelijkheid gaf om zijn intellectuele teksten te combineren met harde rhymes. Zodoende veranderde de zwervende straatschrijver, echte naam Lawrence Parker, in één van de meest invloedrijke underground performers van deze hiphop generatie. Hoe kan een man twintig jaar lang de inspiratie en motivatie vinden om zo ontzettend veel teksten te schrijven en keer op keer een performance neer te zetten? Voor releases van klassiekers zoals Criminal Minded, By All Means Necessary, Return of the Boom Bap, Temple of Hiphop, I Got Next en Sex & Violence, haalde KRS-One inspiratie uit zijn eigen veelbewogen leventje… een leven waarbij de geweldadige exit van zijn partner in crime Scott LaRock en zijn zware leven in het zuiden van The Bronx grote littekens hebben achtergelaten.

KRS heeft het allemaal meegemaakt in de lifecycle van hiphop, waarbij de neergangsfase nog lang niet in zicht is. Hij maakte de introductie mee, en de groei… terwijl de mega groei van commerciële hiphop in volle gang was, koos KRS ervoor naar rechts te gaan toen de commerciële hiphop linksaf sloeg. En met de release van zijn dertiende plaat, Keep Right, bewijst KRS dat hij nog steeds de underground scene vertegenwoordigt. Tijdens een eerdere release kon zijn Temple of Hiphop al eens bezocht worden, maar nu nodigt KRS je opnieuw uit in zijn vernieuwde crib van wijsheid.
De eerste minuut van het album dient als shout-out naar alle clubs waar de man ooit acte de présence heeft gegeven. “Imma teach, Imma preach… Imma free my kids… Imma grow then and show them what a leader is…” Dus wanneer deze teacher, preacher en leader je vraagt: ‘Are You Ready For This?’, heb je weinig andere keus dan de leider met een ja-knikkend hoofd te volgen naar zijn tempel van wijsheid, die zeker niet voor elk publiek toegankelijk blijkt te zijn. “I don’t know about pimping, selling women like retail or turning coke into crack for resale…” Geen P.I.M.P? Bye 50 Cent. Geen Jackpot the Pimp? Geen Chingy. Geen bullshit.

Nu we tot zijn tempel zijn toegetreden, geeft KRS-One zijn visie op Amerika door het reggae-achtige ‘Illegal Business’. Vanuit de Verenigde Staten begeleidt de man ons naar een heel ander continent met de interlude ‘The Prayer of Afrika Bambaata’. Na KRS te hebben gevolgd naar zijn tempel, is er geen moment twijfel ontstaan om de rapper de rug toe te keren. De MC krijgt het voor elkaar om meer kennis te verspreiden tijdens de eerste vijftien van het album dan een leraar gedurende vijftien lesuren doet. Hoewel er geen leraar voor aan bod hoeft te komen om de huidige staat van commerciële hiphop te beschrijven, is het toch mooi om te horen dat KRS zijn ongezouten mening nog even door de tempel laat galmen: ‘No one’s special anymore… variaty is gone for sure.’ Amen.

Naast “knowledge”, weet KRS ook zijn tracks catchy en boeiend te maken, waaronder ‘Everybody Rise’, ‘Let Em Have It’ and ‘Phucked’, die is opgedragen aan de hiphop heads onder ons. Het verhaal gaat verder met een opmerkelijke gast optreden van R&B superstar Joe, die een prima bijdrage levert aan een soul-achtige les aan een vriend, die zijn eigen vrouw een tuintje op haar buik heeft bezorgd. KRS geeft wat gas bij, en de slow-tempo track gaat al snel over in het kortdurende ‘…And Then Again…’, waarna ‘My Mind Is Racing’ wordt ingezet. Twee tracks die wat minder indrukwekkend zijn dat de voorafgaande, maar het kan er zeker mee door. Vervolgens zijn twintig lange jaren hiphop muziek in een mix van anderhalve minuut gepropt, die vervolgens overloopt in ‘Me Man’, waarbij de beats ondersteund zijn door een viool.

De stem van de leraar galmt wederom door de tempel van wijsheid met ‘Dream’: “Ask yourself the question: look at how you see yourself a year from now… and then go forward. Look at your future beyond the space in time that you are now… Visualize exactly the way that you desire to live… don’t be afraid to dream”. Opnieuw een wijze les.
Na Minister Server en Joe, kan de derde gast op het album met een buiging worden ontvangen in de tempel; Mad Lion draagt zijn steentje bij op hiphop reggae track ‘The I’. Nadat Bootcamp Click’s Bucshot op een niet zo’n boeiende manier uitlegt waar de tempel je naar toe zal leiden; gaan we even terug in de tijd met ‘Rap History’.

Door middel van de titel van het vierde nummer, wil KRS van je weten of ‘You Gon Go?’, terwijl hij benadrukt ‘I know where we can go… to see how a real MC flows’. Hij weet het, ik weet het… waar moet je heen gaan om een echte MC te horen? Weet jij het? Keep right, en je zult ongetwijfeld je weg vinden naar KRS-One’s indrukwekkende tempel van wijsheid. Op enkele nummers na, zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.

Tracklist:
01. Club ShoutOuts
02. Are You Ready For This
03. Illegal Business
04. The Prayer of Afrika Bambaata
05. You Gon Go
06. Phucked
07. A Call To Order
08. Everybody Rise
09. Stop Skeemin
10. And Then Again
11. My Mind Is Racing
12. Here We Go
13. Me Man
14. I Been There
15. Freestyle Ministry
16. The I
17. Rap History
18. Let ’Em Have It
19. Still Spittin
20. The Cutclusion

Meer info: –

Geplaatst door bowie op 27 juni 2004