Kroonprins ADF Samski gaat fully jaren tachtig en toont izjn leiderschap

Ergens in Rotterdam-Noord staat een troon, bedoeld voor wanneer kroonprins ADF Samski het stokje krijgt overgedragen om hiphop te regeren. Maar dat ook een kroonprins belangrijke koninklijke taken heeft, laat de jonge rapper zien en horen met een album waarop je deze zomer heerlijk kunt viben: Fresh Prince Van Noord.

Tot het takenpakket van ADF Samski behoort onder meer het doen van een aantal officiële aankondigingen. Zijn onderdanen zijn tegenwoordig gewend aan een wereld vol zeven tracks tellende ‘projecten’, EP’s met meer tracks dan de meeste albums en mixtapes van slechte geluidskwaliteit. Met Fresh Prince Van Noord zet Samski hoog in en lijkt hij de tendens te willen veranderen. Er is geen opbouw met talloze producten die het predikaat album niet kunnen of mogen dragen, maar gewoon meteen een lekker klinkende full length.

Smooth en funky

De klassieke 1-MC-en-1-producer-formule past hem als de mantel die nog in de kledinghoes op hem hangt te wachten. Producer p.APE tekent voor de volledige productie van FPVN. Die tapt regelmatig uit het jaren ’80-vaatje. Met gerijpte samples die stammen uit de tijd dat hiphop nog kersverse electro-invloeden kende en er in de nachtclubs werd gedanst op discobeats. Killer-baslijnen, funky synths nemen bezit van je. Hoe Samski daar de feeling bij heeft gekregen die hoorbaar is op het album is onduidelijk. Maar dat het smooth en funky klinkt, staat buiten kijf. Hij rapt over de bag chasen -het liefst eentje waarin alle kleuren vertegenwoordigd worden- knappe dames in zijn DM en over hoe hij proeft dat één van hen ananas gegeten heeft.

Uiteraard ontbreekt doorbraakhit No Hook 3 doordat het voor de Koninklijke ADF-familie waarschijnlijk te duur is om de rechten van de productie te kopen. Voorganger No Hook 2 prijkt wel op de tracklist. Daarin maak je kennis met de gevatte rapstijl (kalm gebrachte meerlettergrepige klankrijm) van Samski, die de vader is van zichzelf en zijn familie mee op sleeptouw neemt. Broer Ronnie Flex vertegenwoordigde het jaren geleden al luid; ADF, Alleen De Fam. De nieuwe generatie ervan opereert onder aanvoering van Samski, maar staan in hun gastcoupletten hun mannetje. ADF Ricky, ADF Rocco, ADF Lucky sluipen zo mee in het kielzog van Samski. Het geheim van de groep? Het plezier en het aanstekelijke enthousiasme waarmee hoorbaar wordt gewerkt.

Izjn leider

Die familie wordt uitgebreid. De hiphoproyalty van Nederland staat in de rij om de hand van de ‘Fresh Prince’ te schudden. Onder meer Sevn Alias, Idaly, Hef, Sticks en Kevin ondertekenen het verdrag waarin staat dat ADF Samski binnen nu en een paar jaar toetreedt tot de hoogste regionen van de rangorde. Allen passen ze verrassend goed op de sound die Samski en p.APE hebben gecreëerd.

FPVN heeft een eigen sound en blaast met succes tegen de harde wind van vluchtige hiphoptrends in. Het was makkelijk geweest om op een bestaande succesvolle geluidsgolf te springen, maar de ADF-boys creëren er zelf een in eigen beheer. Het album is 51 minuten lang verfijnd en coherent. De gastartiesten zijn zorgvuldig gekozen en passen perfect. De één gaat uptempo, de ander verliest zich in een trage bounce, maar de rapper-producer-combo houdt de touwtjes stevig in handen. En als je dat kunt op zijn leeftijd, ben je wat je rapt; de ‘Fresh Prince van Noord’ is een izjn leider.

Stream:

Geplaatst door bowie op 25 juli 2020