KRAUW KONNEKT verheft de possecut tot ware kunst

Al jaren zijn ze in allerlei rapformaties actief, de mc’s die nu samen Krauw Konnekt vormen. Slenterprise, Fort Buku en Het VerZet zijn gerespecteerde clicks, zeker onder boombap-minnende hiphopfans. Samenwerkingen waren er al langer, met bijvoorbeeld DOOK & BOO$, Stallone & Snipes en SKAV & BOO$ als gelegenheidsduo’s. Op diverse releases kwam de naam Krauw Konnekt al voorbij; in de laatste maand van 2021 voegen ze daad bij het woord en is ook de eerste release een feit. Eentje die smaakt naar meer.

Boombap-fans komen dankzij de vele mc’s en producers die bovenstaande groepen herbergen. Ze moven onafhankelijk en kunnen daardoor droppen in hetzelfde tempo als dat ze werken. $KEER & BOO$ kwam net uit de roll-out van zijn album met Hairo en Presto, en ook Dookie, NTAN en SKAV brachten recent nog platen uit. Allen zijn het mc’s die komen uit de tijd dat men niet alleen naar hiphopfeestjes kwamen voor de namen die er geboekt stonden. Maar vooral voor wat er buiten op straat gebeurde. De tijd van cyphers en spontane freestyles.

“Alle mc’s strooien met splinternieuwe coupletten vol wordplay en grittyness.”

De ongedwongen sfeer van met een blikje bier in de hand gewoon spitten wat in je opkomt, is een essientieel onderdeel van KRAUW KONNEKT VOL. 1. Met de muzikale knipogen naar het boombap-werk uit de early days van Nas en Souls Of Mischief en de jazzy vibe van A Tribe Called Quest weten mc’s als SKAV, Eijer, NTAN, $KEER & BOO$ en Dookie wel raad. Iedere track stapt de luisteraar in de cirkel die de mannen lijken te maken, ergens op een parkeerplaats. Ralph-jassen en parka’s zijn er in overvloed, net als Timbs. Uit een kofferbak klinken beats en alle mc’s strooien met splinternieuwe coupletten vol wordplay en grittyness.

“Wil je de draak steken? Krijg je die vlammen van mij!”, rapt Dookie. Of SKAV die de adviezen van zijn moeder deelt: “Kijk, die schimmen in je straat bewegen vliegensvlug / Mama zei ‘Ontwijk die steegjes met die vieze lucht!’” Vurige straatraps worden razendsnel afgewisseld met punchlines. NIX is gebouwd rondom een cult-quote die Kempi ooit gooide op een beat van Clipse. $KEER & BOO$ verbastert hem naar eigen straat-inzichten: “Ik weet niet wat het is, velen vinden me niks / want mannen spelen aardig en dan stelen ze je shit / De boy is strati, maar ik seer vanuit een whip / ik rijd niet eens, ben bewegend met een bitch!”

Ook Eijer laat het niet na een donkere avond in Limburg te schetsen. “Ik regel het toch / Ongeacht hoe gestoord je ’t wil / Ik heb een G die nog weleens doortrappen wil wanneer je ligt / ondertussen pakt je boy al je spul / zo heeft Eijer ineens z’n zakken gevuld.” dOOp gooit het een track later op een sick multi- en klankrijmschema. “Motherfuckers vlammen volle gas voor die ossenhaas / je haast je os, als je ons spot op je trottoir, au revoir!”

Continu wordt er vlak voor je neus de ene na de andere beat aan gort gerapt. En de cirkel wordt groter naarmate er meer beats klinken vanuit de achterbak. Zo sluiten ook onder meer Tenshun, Vlekkeloos en Ella John aan. De sfeer is dan misschien wel grimmig in de raps, maar in de kring is er niets anders dan liefde en respect. Voor elkaar, maar zeker voor elkaars grind en elkaars pen. Want door anderen voor te laten gaan, heb je zelf meer tijd om na te denken over wat je gaat spitten.

Een supercollectief van mc’s en producers blaast Nederland op de rand van het jaar omver. Met sicke straatraps, sfeervolle boombapbeats, high level wordplay en strakke flows. Dit generatie-verbindende project is gebouwd op het respect voor de voorgangers. Krauw Konnekt verheft de possecut tot ware kunst. Als de ‘VOL. 1’ in de titel je niet doet smachten naar meer, doen de bars dat wel.

Stream:

Geplaatst door bowie op 14 december 2021