Kraantje Pappie speelde zijn grootste soloshow in 013 en wij waren erbij

“Broek uit, op je hoofd, broek uit, op je hoofd!” Kraantje Pappie en zijn back-up mc van het eerste uur Fiddox dagen een bezoeker uit die op de schouders van zijn vrienden staat en makkelijk boven de 2999 andere aanwezige concertgangers uittorent. En omdat de sfeer in 013 toch al heerlijk los is staat hij het volgende nummer daadwerkelijk met zijn broek uit, op zijn hoofd. Kraan kan het waarderen: “Dit is wel helemaal top, hoor!”

Afgelopen winter stond hij nog in de kleine zaal. Toen mocht hij naar eigen zeggen “alvast even spieken in de grote. Maar die is wel teringgroot, hey.” Toch heeft ‘Kraan’ het voor elkaar. Het hele Nederlandse deel van de DADDY clubtour is uitverkocht, dus ook de grootste zaal van de tour; de main stage van 013. De Groninger met Rotterdamse tongval is er dankbaar voor en trots op. Hij is niet van plan Tilburg op een standaard hiphopshow te trakteren.

Verre van zelfs; er is confetti, er zijn slingers, er is vuurwerk, er zijn verhalen over hoe hij Fiddox een gebroken tand sloeg, er is CO2, opblaasbare decorstukken en er zijn vlammenwerpers. En er zijn, naast de jongen zonder broek, nóg twee speciale gasten; de eerste daarvan is Diggy Dex. Die komt erbij voor een mooi muzikaal intermezzo. De ander is een klein meisje die bij haar vader op zijn nek zit om de show goed te kunnen zien. Kraan spot haar, loopt een eindje het publiek door en gaat haar zelfs persoonlijk bedanken voor haar komst. Ja, er hangt letterlijk liefde in de lucht.

Drie alinea’s diep en nog geen woord geschreven over de muziek; ook die was namelijk piekfijn. Kraantje is een van de beste live mc’s van Nederland, heeft een bijzonder strakke timing, een kraakheldere delivery en een fijne wisselwerking met teamgenoten Fiddox en DJ Nitty Wow. Er wordt geput uit zijn hele discografie. Waar Is Kraan uit 2012 valt net zo goed als De Manier van vier jaar daarna en op de drops van Pompen en de Feesttent-remix is het ultiem losgaan. Ook nieuwere nummers als Controle, Bitch Move en het recent uitgebrachte Hele Hoop en Arbeidersklasse II worden al fanatiek meegerapt.

“Ik hoop dat ik een klein deel van jullie in april in de AFAS Live mag verwelkomen!”, sluit hij af. Kraan is niet bang voor een uitdaging en gaat volgend jaar nog een stapje verder in Amsterdam. Tilburg is in ieder geval met twee shows in een jaar tijd alvast om.

Geplaatst door bowie op 10 december 2018