Kota The Friend en Samm Henshaw dromen van een vakantiehuisje in Barcelona

Brooklyn-creatieveling Kota The Friend slaat de handen ineen met de Londense Samm Henshaw voor een zonovergoten track genaamd Barcelona. Nu ‘ie hier al de hele ochtend op repeat staat – en ons tóch weer doet verlangen naar wegtrekkende wolken waarachter de zon tevoorschijnkomt – is het onze track van de week! Retro summer vibes bovenaan deze playlist-update!

Zelfverzekerd glijdt over de soepele instrumentatie; heldere percussie, zalige ondertonen van de piano em warme jazz-texturen. Kalm tilt hij het nummer moeiteloos naar de aanstekelijke hook, waarna de bloeiende instrumental scherp vervliegt in een wazige hiphopbreak. Daarop mag Samm Henshaw zijn vocale talent laten horen. Het levert een elektrische energie, beide zwevend in un eigen introspectie. Ze stellen de gevoeligheid van zelfrealisatie voorop, en inspireren de generatie muzikanten die na hen gaat komen om hun dromen te volgen.

Old soul

Binnen de underground-scene van New Yor brengt Kota The Friend al jaren een old soul-mentaliteit. Dat is terug te horen in productie, tekst en techniek. Zowat jaarlijks bracht hij tapes uit die snappy tracks bevatten van rond de anderhalve minuut en loosie verses, waardoor zijn fans continu iets te verwerken hebben. Dit jaar nog bracht hij Lyrics To GO, vol. 4 uit: een album van 16 minuten dat aanvoelt als een volledige plaat, met dank aan die structuur. Lo-fi rapshit, puur en oprecht. We like!

Maar ook als je hem langer wilt horen op een beat, weet hij te leveren. Dat is waar het album To See A Sunset – eveneens van 2023 – binnenkomt. Op het meest relaxte werk van Statik Selektah – supergedempte drums en koperblazer-melodieën – komt hij met een consistent ontspannen flow. Het is de tweede helft van het tweeluik dat hij met de gevierde beatsmid maakt. De samenwerkingen lijken zich op te stapelen in 2023, wat doet benieuwen naar wat er nog meer in de pijpleiding zit. Barcelona past thematisch in elk geval perfect bij de plaat die hij met Statik maakte; zonsondergangsmuziek!

Manoeuvrerend door het hart van Brooklyn, NYC, is Kota omringd door levendige, culturele invloeden die hem zetten tot rijke, zelfgeproduceerde soundscapes en levendige teksten. Hij is een multi-instrumentalist en speelt piano, gitaar en trompet. In het verleden werkte hij al samen met onder meer Joey Bada$$, Bas en KYLE. Protea, zijn nieuwe album, verschijnt volgende week vrijdag 30 juni.

Voor nu stream je Barcelona bovenaan in onze playlist. Maar je laat ‘m natuurlijk gewoon aanstaan daarna. Want die andere 19 tunes zijn ook niet te versmaden. You’re welcome!

Geplaatst door bowie op 22 juni 2023