Kool Keith – The Collabs Tape (2006)

Kool Keith staat weer vol in de spotlight van het theater der backpackers. De voormalige frontman van Ultramagnetic MC’s verschijnt ten tonele als zowel Dr Octagon (ondanks dat hij zijn steun en medewerking aan dit project vroegtijdig introk) als Mr Nogatco. Dit betekent in de hiphopwereld dat het weer tijd is om een hoop mixtapes op de markt te gooien om optimaal in te kunnen cashen op de hype. En hoe kan je nog meer incashen dan met één mixtape? Met twee mixtapes! Dus bevat The Collabs Tape maarliefst twee volle schijfjes met random bij elkaar gegooid materiaal uit Keith’s carrière na UMC’s. Juist ja, een zogenaamd carrièreomvattende tape die niet eens de oorsprong meeneemt, erg goedkoop.

Niet alleen het ontbreken van Keith’s eerste en meest spraakmakende werk is een gemis. Een ander groot mankement is het feit dat het aanwezige materiaal zich totaal niet leent voor een verzamelaar of mixtape. Bijna alle projecten van Keith zijn in een concept gebracht: Matthew, Dr Octagon, Spankmaster, Black Elvis, allemaal albums die vooral werken doordat er een bepaald thema en een bepaalde sfeer het album tot een geheel smeedt. Trek je bepaalde nummers uit dit concept, dan blijven ze een stuk moeizamer overeind, gooi 20 of zelfs meer van deze tracks op één verzamelaar en het wordt een onluisterbaar geheel. Er staan een aantal nummers op van andere artiesten waar Kool Keith featured, maar dat soort nummers helpen niet echt om enigszins samenhang te creëren, zeker niet als het features zijn op andere conceptalbums als Viktor Vaughn 2.

Een pluspunt van The Collabs Tape is het feit dat er materiaal van Kool Keith op staat, ondanks dat het een rommelige verzameling van willekeurig materiaal is, betreft het voornamelijk zeer origineel en kwalitatief goed verzorgd materiaal. Nou ga ik niet beweren dat alle projecten van Keith even hoogstaand zijn geweest, maar ieder album had toch wel één of twee juweeltjes. Mensen die de meeste albums van Keith kennen zullen wel kunnen genieten van hun favoriete karakter die ineens langskomt, aan de andere kant is het voor die mensen niet echt nodig om deze tape in huis te halen als ze alles al kennen. Mensen die niet bekend zijn met Keith’s catalogus zullen geen touw kunnen vastknopen aan hetgeen passeert op de twee schijfjes.

Er valt weinig te beginnen met deze dubbelaar. The Collabs Tape bevat best leuk materiaal, maar het materiaal is totaal ongeschikt voor een verzamelalbum. Fans kennen het werk al en nieuwkomers kunnen er niks mee. Als je dan toch wat van Keith wil horen kan je beter Mr Nogatco aanschaffen of je in oud materiaal verdiepen, want aan The Collabs Tape heb je niet zoveel.

Tracklist:
Disc 1:
01 collabs (intro)
02 mankind theme
03 biology 101
04 sugar
05 return of the b. girl
06 freestyle
07 bamboozled (junkaz lou remix)
08 i ain’t having it
09 me showed up
10 young ladies
11 voices
12 what’s up now
13 doper skiller
14 exclusive 1
15 party baby
16 outtatowniggaz
17
18 static
19 destruction mission
20 exclusive 2
21 freaks

Disc 2:
01 diesel power
02 mental side effect
03 can’t fuck wit this
04 hands on experience (pt. 2)
05 shake it baby
06 truck jewlz
07 kick a dope verse (remix)
08 king of ny
09 operation x
10 keith n me
11 on tha track
12 analog annihilator vs silver surfer
13 stank mc’s
14 magnetische velden
15 how we got it
16 checkin’ da doe
17 freestyle
18 supreme sound
19 ultra reunion
20 you’re late
21 all night everyday

Meer info: http://www.koolkeith.co.uk

Geplaatst door bowie op 12 juli 2006