Knxwledge heeft een passend huilerige fundering voor .Paak’s gemis

Knxwledge en Anderson .Paak zijn terug als NxWorries. Het beste nieuws aan Why Lawd is dat ze nog altijd de nostalgische warmte uitstralen; met een mix van hypnotiserend eclecticisme zorgen ze voor een weelderig geheel. Iedere luisterbeurt zorgt ervoor dat je een nieuw laagje kunt afpellen. In de kern biedt NxWorries tussen de alt-R&B, rapverses en pop namelijk gewoon pure soul. Toch is niet alles koek en ei.

Yes Lawd!, het debuut van de groep, verscheen in 2016, voordat Anderson .Paak in de hoogste versnelling schakelde richting wereldfaam. Na een reeks bejubelde solopaten, samenwerking met de grootste rap-acts en co-frontmanschap met Bruno Mars in Silk Sonic richtten alle ogen zich op hem. De vraag is: Why Lawd?

Open boek

.Paak voelde zich namelijk op zijn gemak terwijl hij plezier had in het makerschap. Maar hoewel er op de bühne jolijt was, was dat erachter niet altijd het geval. Waarschijnlijk laat zijn recente scheiding van de moeder van zijn twee kinderen, de ware aard van succes in twijfel trekken. En wat biedt er een betere ondergrond om een open boek te zijn dan de nostalgisch klinkende beats van oude kameraad Knxwledge? Precies.

Het duo gebruikt een paar verschillende invalshoeken om te worstelen met het verlies en het gemis dat gepaard gaat met succes. De vocalist is vaak op zijn meest neerslachtige manier bezig met het leveren van ingetogen klaagzangen over de meesleepende beats. Anderzijds kan hij ook met theatrale passie zijn lijdensweg visueel maken voor de luisteraar. Knxwledge kan overweg met beide benaderingen, maar NxWorries is op zijn best wanneer de gruizigheid van krakend vinyl en koperblazerij de emotie verheffen.

Bitterzoete ambiance

Liefdesverdriet middenin een stijgende lijn naar succes; het is een sombere gedachte en daarbij horen sombere beats. Een r&b-wals, soulvolle toetsen en een crescendo naar een torenhoge gitaarsolo; alles is verleidelijk gelaagd en passend huilerig. Knxwledge-beats zitten bomvol details, zoals het gitaargepluk in WalkOnBy met Earl Sweatshirt, die met zijn monotone flow een prachtige aanvulling biedt op .Paak’s karakteristieke en rasperige stemgeluid.

Vage titels als MoveOn, Distractions en zinnen waarin .Paak overpeinst zorgen ervoor dat Why Lawd een compleet ander album is als Yes Lawd. De zanger geeft openlijk toe: “I had to go and find a runnin’ mate who didn’t rush / I hope you know it was imperative for both of us.” Het levert een bitterzoete ambiance op vol zwaarbevochten wijsheden, een kleine ereronde – een brag over zijn Super Bowl 2022-performance – en een mengelmoes van vreugde en melancholie.

Stream:

Geplaatst door bowie op 14 juni 2024