Kno – Death Is Silent

De laatste twee albums van de CunninLynguists waren pareltjes mede dankzij de producties van Kno. A Piece Of Strange in het bijzonder sprong eruit als één van de betere conceptalbums van de afgelopen jaren: een diepe boodschap over duistere beats. Op Dirty Acres staan ook een aantal bijzonder goede producties met luchtige en soulvolle beats. Tel hierbij de hardere tracks van de eerste twee platen op en je kunt stellen dat Kno als producer heeft laten zien dat hij behoorlijk veelzijdig is.

Zelf heeft hij altijd geaspireerd om tussen Dr. Dre en Madlib in te hangen qua geluid. Kno omschrijft zijn sound als “sloppy but clean”. Geheel in Dre en Madlib stijl grijpt Kno ook regelmatig de mic. Op de eerste twee albums van de CunninLynguists dropte Kno meerdere verses, maar op de laatste twee platen zo goed als niet. Nu een solo-plaat waarop hij als main MC te horen is.

Kijkende naar het huilende emo-meisje op de cover, de titel en de tracklist van Death Is Silent is duidelijk dat we wederom met een conceptalbum te maken hebben. De onontkoombaarheid van de dood en de impact daarvan op het leven staan centraal op het album. Dit lijkt in eerste instantie wat deprimerend, maar levert bijzonder goede tracks op. De “Emo-Premo” samplet er op los, met continu solide en goed gekozen drums. Verder zit elke beat vol met kleine details: van de verdwaalde Tupac samples op If You Cry, de weggemoffelde belletjes op Not At The End, tot de tjirpende vogels op Le Petite Mort. Dankzij deze vele details blijft de plaat interessant na meerdere luisterbeurten.

Kno doet het als rapper ook zeker niet onverdienstelijk. Regelmatig dropt hij diepe metaforen en dubbele betekenissen in zijn verses. Zo is Le Petite Mort een synoniem voor een orgasme in het Frans, en kan de track op twee manieren geïnterpreteerd worden. Verder komt het perfectionisme wat in z’n beats te horen is, ook terug in zijn lyrics. Toch zijn het de bijdrages van zijn QN5 collega’s en de minder bekende MC’s Tunji, Tom Thee Hardy en Sheisty Khrist die het meest interessant zijn. Op I Wish I Was Dead dropt Tonedeff één van de hardste verses van het album en ook de verse van Tunji op Rhythm Of The Rain behoort tot de beteren van het album.

Al met al heeft Kno met Death Is Silent wederom een prima album afgeleverd. Sommigen zullen de plaat ongetwijfeld bestempelen als emo-rap vanwege het thema en de duistere vibe. Minder bevooroordeelde heads zullen deze plaat echter waarderen voor wat hij is: een album dat muzikaal en conceptueel nog moeilijk te overtreffen zal zijn dit jaar.

Death Is Silent is nu uit en te koop in de webstore van QN5 of via Bandcamp, waar je het album in z’n geheel kan beluisteren.

Tracklist:

01. Death Is Silent
02. If You Cry (met Natti)
03. Loneliness (met Nemo Achida & Deacon The Villian)
04. Le Petite Mort (Come Die With Me)
05. Rhythm Of The Rain (met Thee Tom Hardy & Tunji)
06. Spread Your Wings (met Deacon The Villian)
07. Smile (They Brought Your Coffin In)
08. Graveyard (met Sheisty Khrist)
09. I Wish I Was Dead (met Tonedeff)
10. They Told Me (met Deacon The Villian)
11. When I Was Young (met Natti & Substantial)
12. Not At The End (met Tunji)
13. The New Day (Death Has No Meaning)

Geplaatst door bowie op 3 november 2010