Kleine Jay & Cartes overtreffen Extince

Extince heeft geen bijster goeie live-reputatie, Kleine Jay & Cartes daarentegen wel en dit beeld wordt voor een groot deel bevestigd vanavond in Leiden. De Bosschenaren zetten een uitstekende show neer, terwijl de Exter wat bleekjes voor de dag komt.

De ster van het duo Kleine Jay & Cartes is rijzende. De “Snotaap” schreef de laatste Grote Prijs op zijn naam, terwijl Cartes de publieksprijs in de wacht sleepte een jaar eerder bij dezelfde competitie. Onlangs werd Wie Wat Bewaart…, een verzamel tracks van de afgelopen jaren, over het algemeen erg positief ontvangen. Reden genoeg dus om op tijd te komen voor het voorprogramma.

Al snel wordt duidelijk waarom de Bosschenaren de laatste tijd zoveel positieve kritieken op hun conto hebben kunnen schrijven. Binnen no-time hebben de twee het publiek in LVC voor zich gewonnen. De chemie tussen de twee is voelbaar en de beats van Radjie en Alecto klappen door de speakers. Kleine Jay voegt daad bij het woord met de track Entertainen, want hij kan een zaal prima opfokken met zijn enthousiasme. Cartes zorgt voor de balans met zijn laidflow en aangename stem. Veel tracks van Wie Wat Bewaart… worden ten gehore gebracht, met Zwaar Geschut en Hoppa als hoogtepunten. Veel acts die al langer bezig zijn en/of meer podiumervaring hebben kunnen een puntje zuigen aan deze show van ruim een half uur. Ik zou zelfs zo ver willen gaan door te zeggen dat dit duo wel eens de opvolger zou kunnen zijn van Opgezwolle. De vergelijking tussen Cartes en Sticks is al vaak gemaakt en de beats hebben vaak ook iets weg van Delic. Los van dit heeft het duo gewoon de uitstraling en het charisma om een hele zaal mee te krijgen. Met Hoppa als knallende afsluiter worden mijn vermoedens bevestigd: dit is echt een goeie live-act.

Het valt op dat er opvallend weinig heads te bespeuren zijn vanavond. Wel zijn er – zeker voor een hiphopparty – veel dames aanwezig, goede zaak. En geheel in lijn van de trend is het overgrote deel van het publiek blank, van jongeren tot dertigers.

Sterker nog, we hebben zelfs een veertiger in de zaal vanavond en laat dat nou ook nog eens de hoofdact zijn. Extince betreedt rond elven het podium en met de openingstrack van de TMF Awards 2006 opent hij ook deze show. Bijgestaan door DJ Code Red en twee zangeressen mag hij het publiek het komende uur gaan vermaken met klassiekers als Kaal Of Kammen en Viervoeters. Toch? Nou, eerst maar eens op gang komen, want Peter Kops moet wennen aan het geluid en zal ook tijdens het verdere verloop er nog last van hebben. Het is sowieso erg opvallend dat het geluid tijdens het voorprogramma veel beter was. De Bosschenaren waren goed te verstaan en de beats kwamen lekker uit de speakers. Extince daarentegen, was niet goed te verstaan en sommige beats waren onherkenbaar door de hoeveelheid bass.

De kletsmajoor probeert ondanks deze gebreken het publiek te vermaken met zijn zachte g en geniale flow. Hij schotelt “Leiden City” tracks voor uit heel zijn repertoire, van Binnenlandse Funk tot Toch? Naast de klassiekers worden ook de wat minder bekende tracks gedaan. Het publiek vindt het allemaal best en reageert enthousiast. Verschil met het voorprogramma is wel dat Extince het vanavond moet hebben van zijn rustige tracks, want juist de bangers vallen tegen. Op 5% met een knallende productie ven Terilekst, is de man uit Oosterhout onverstaanbaar en Kaal Of Kammen komt niet lekker uit de verf. De Exter is vanavond op zijn best tijdens Turbotaal, muzikaal ondersteund met geklap van het publiek.

Nee, Extince heeft niet de persoonlijkheid van een podiumbeest. Zijn opmerking “Sorry dat ik een beetje stijfjes overkom, ik heb gister me rug overbelast. Ik heb bergen verzet man” is veelzeggend. De flow die op cd zo geniaal is loopt nu helemaal niet zo soepel, met de uitvoering van Viervoeters als dieptepunt. Het concept met een van de zangeressen is leuk, maar het komt door de rommelige uitvoering en aangepaste flow niet uit de verf. Ook kon de show een stuk creatiever worden gemaakt wanneer de zangeressen zich niet alleen maar beperkten tot hier en daar een back-up of uithaal.

Uiteindelijk zijn het toch Kleine Jay & Cartes die deze avond blijven hangen. Extince is en blijft een van de, zo niet dè beste MC van Nederland , maar dan wel op cd. Een artiest moet live minstens even goed klinken als op plaat en dat is hier niet het geval.

Fixtures:
Entree: 12 euro
Bier: 1,80 euro
Gaberobe: gratis
Geluid: Kleine Jay & Cartes: goed, Extince: matig
Hoogtepunt: Kleine Jay & Cartes
Dieptepunt: Viervoeters
WC: gratis
Fotograferen: Ja
Bezoekers: Goed vol
Cijfer: 7,0

Geplaatst door bowie op 16 april 2008