King Syze – Syzemology

Vanaf het moment dat King Syze begint te spitten, is het duidelijk waarom het vergelijk getrokken wordt met wijlen Big Pun: zowel de stem als de manier van flowen blijken overeen te komen als twee druppels water. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Natuurlijk had Punisher een unieke manier van rappen en een karakteristieke stem, waardoor hij altijd de publiekslieveling van de Terror Squad geweest is.

Vinnie Paz, Block McCloud, Pumpkinhead en 7L & Esoteric staan zoals gewoonlijk garant voor een aantal dope tracks. Daarnaast is O.E. Pounder een van de sterkste tracks, waarop we Des Devious horen featuren die tegen zijn gewoonte in een dope verse aflevert. Naarmate deze track echter vordert, worden de lyrics er niet beter op en verliest deze track de aandacht van de luisteraar gemakkelijk. Andere sterke tracks zijn Spittin’ heavy en Band of brothers. De meeste tracks behalen hetzelfde niveau, hoewel de cd op het eind lichtelijk vervelend begint te worden.

De beats, die onder andere gerenommeerde producers als 7L en Block McCloud voor hun rekening hebben genomen, zijn degelijk en passen goed bij elkaar. Het album is een geheel en luistert lekker weg wanneer men de winamp (of de windows media player, van een origineel album gaan we voor het gemak niet uit) op de achtergrond aanzet. Helaas is Syzemology ook op het vlak van de composities geen uitschieter en zal het gauw in de vergetelheid geraken.

Jammergenoeg voor King Syze is zijn stem dermate identiek aan die van de legendarische Punisher, dat hij dubbel zoveel moeite zou moeten doen om zijn stijl een volledig eigen draai te geven. Mocht dit ook zijn bedoeling zijn, is dit hem duidelijk niet gelukt. Integendeel: ook zijn manier van rappen lijkt erg op die van Big Pun, maar dan slechter uitgevoerd. Dit maakt niet alleen King Syze onorigineel, maar ook zijn solowerk overbodig.

Voor een debuut is Syzemology een redelijk album. Bedenken we echter dat King Syze al een volwassen aandeel heeft geleverd aan The torture papers van Army of the pharaohs, verliest hij een deel van het krediet dat een debutant wel gekregen zou hebben. We hebben het hier niet over een slecht album, maar de grote rol die de features hierop vervullen is tekenend voor King Syze’s gebrek aan talent: met zijn eigen verses kan hij slechts weinig potten breken. Syzemology is gedoemd tot stof happen in het cd-rek.

Tracklist:
01. On A Mission
02. Blitz Inc. feat. Vinnie Paz (of Jedi Mind Tricks), 7L & Esoteric
03. Global Warming feat. Block McCloud, Pumpkinhead, Archrival
04. O.E. Pounder feat. Des Devious
05. Roll Out The Red
06. Spittin’ Heavy
07. Who Gonna Ride feat. Rocky Reyes, Faez One
08. Truancy
09. Da Storm feat. Iron Kong, Des Devious
10. Band Of Brothers feat. Crypt (of Outerspace)
11. Machine Gun Rap
12. Reign Of Tyrants feat. Poynt Blanc
13. A Day After Tomorrow feat. Reef The Lost Cauze, El Dorado
14. Nonbelievers
15. The Onslaught feat. Vinnie Paz (of Jedi Mind Tricks), Sabac Red (of Non Phixion), Planetary (of Outerspace)

Meer info: http://www.myspace.com/kingsyze

Geplaatst door bowie op 13 oktober 2006