Kim Lee is terug: “Ik wil alle kanten van mezelf laten zien.”

Soms is een terugkeer in de hiphop maar tijdelijk. Die van Kim Lee is een opvallende; via zijn zogenoemde IG SESSiES blaast de rapper, vroeger bekend onder de naam Per.Verz, zijn rapcarrière een tweede leven in. En hij is niet van plan het een kortstondige comeback te laten zijn: “Het doel is nu een groter publiek opbouwen door veel kwalitatieve content te leveren.” Een gesprek over hoe kleine ideeën grote projecten worden, verhalen vertellen, zijn hiatus en hoe hij de liefde voor het schrijven terugvond.

Afgelopen weekend verscheen zijn derde IG SESSiE, een reeks van indrukwekkende videoclips die elk een andere kant van zijn karakter tonen. In de nummers die hij erin performt, is Kim Lee persoonlijk en kaart hij dingen aan die anderen laten liggen. Dat gaat gepaard met de felle en directe storytelling-stijl waarmee hij vorig decennium al zoveel indruk maakte. “Er heeft verschrikkelijk veel tijd in gezeten”, vertelt hij. “Ik heb ervan genoten, maar als ik achteraf zie met hoe weinig liquide middelen we dit als team hebben volbracht, is het ook een wonder.”

Favourite Things
De nieuwste video nam hij op in een gesponsorde hotelkamer. “Maar ze zagen de video en wilden tóch het logo eruit”, lacht Kim. “Ik ben een man van afspraken, dus ik had graag iets voor ze gedaan, maar dit is iets waar ze niet mee geassocieerd willen worden. Is het dan zó aanstootgevend? In mijn ogen niet. Maar ja, ik ben superblij met wat producer Mr. Beemer, videomaker Errovisuals en ik hier hebben neergezet”, vertelt hij opgetogen.

 

View this post on Instagram

 

❕ ❕ HERE IT IS ❕ ❕ I . G . S E S S i E 3: FAVOURITE THINGS (Geproduceerd door @mrbeemerofficial ) 📺TIP: Klik op IGTV-symbooltje en draai scherm 90° voor het beste resultaat📺 Credits: Tekst en uitvoering: @im.kimlee Muziek: @mrbeemerofficial Mix en mastering: @mrbeemerofficial Camera & Edit: @errovisualss Regie: @im.kimlee en @errovisualss Puppeteers: @mauricevanstraten als LOTTE, @yng.marvellez als PRISCILLA, @kenji.cypher als JESSY en Vivian Bos als BRITT Dank aan @Sorayagroznik van @themovementroermond dat de multi-getalenteerde Olivia, Emma, Lola en Meddow op deze tune konden springen. Extra dikke dank aan @mauricevanstraten voor de keiharde onvoorwaardelijke hulp on- en off-set mbt het verzorgen en bespelen van de poppen. En S/O naar @marcograndia voor de leuke tips! 🤍

A post shared by KiM LEE aka Lil’ TooMuch (@im.kimlee) on

Voor Favourite Things liet hij zich naar eigen zeggen inspireren door de vrouwen in zijn timeline. “Die lopen constant hetzelfde rondje: als ze vrijgezel zijn leggen ze de nadruk op de erotische kant van hun uiterlijk, hebben ze een vriendje krijg je alle clichématige soulmate-foto’s en spreuken en een maandje later zijn ze weer single en zie je allemaal meme-achtige uitspraken dat ze strong women zijn. Daarna beginnen ze weer opnieuw en zie je weer die sexy tension. Ergens gaandeweg moeten ze toch ook wel inzien dat ze een continue herhaling afspelen? Het is helemaal niet vrouwonvriendelijk bedoeld hoor, integendeel. Toon jezelf waardig, geef jezelf niet te snel weg. Het is een soort advies. Iedereen moet doen wat hij of zij wil, maar als je negatieve dingen merkt en je leidt eronder, moet je het wel zoeken bij jezelf. Je hoeft niet seksueel of sensueel te doen om jezelf begrepen of goed te voelen.”

“Ik was de liefde voor het schrijven kwijtgeraakt.”

Over de hiatus die zijn eigen carrière nu herbergt is hij duidelijk. “Ik was de liefde voor het schrijven kwijtgeraakt. Ik kon niet meer genieten van alleen in een wereldje zitten, met muziek op mijn koptelefoon en een pen in mijn hand. Tegen de tijd dat mijn album dropte, móest ik ook in gezelschappen zijn. Ik blowde veel en was liever lui dan moe. Echt grinden deed ik niet meer, de honger was weg, de uitdaging miste. Daar kwam nog eens bij dat de scene en daarmee het schrijverschap veranderde; de dansbaarheid kwam boven de inhoud te staan. En dat terwijl ik zelf bleef vastzitten in dezelfde rijmstructuren en concepten. Het duurde lang voordat ik dat een plekje kon geven. Nu kan ik van de muziek van die nieuwe boys genieten. Ik leer van ze; melodie-wise, flow-wise. Ik probeer te kijken naar wat iemand kán en daar elementjes van in mijn eigen content te stoppen. Dáár krijg ik nu inspiratie van in plaats van de drugs.”

Het was dan ook het onderwerp van Favourite Things, iets dat hij zelf constateerde op Instagram, in combinatie met een schrijverskamp waar hij aan deelnam dat hem weer wat vaker naar de pen deden grijpen. Dit keer niet onder zijn oude alias, maar onder zijn eigen naam. “Ja, ik werd eindelijk weer getriggerd om mooie dingen te maken. Het voelt goed om weer actief muzikant te zijn.”

Verhalen vertellen
Eigenlijk kondigde Kim al met de titel van zijn debuutalbum aan van zijn toenmalige artiestennaam af te stappen. De Geboorte van Kim Lee kwam uit in 2011, en stond vol met vloeiende flows met duizelingwekkende multi-rijms. Storytelling maakte een groot deel uit van zijn rapstijl, wat in 2020 onveranderd blijkt. “Ik vind dat dat veel te weinig gedaan wordt. Ik heb door de jaren heen meer tools vergaard om mijn verhalen meer body te geven, dus waarom zou ik ze niet vertellen? Dat is echt mijn tak van het schrijverschap.”

“Bij mij kan een klein idee nooit klein blijven.”

Hij past het nu toe in de IG SESSiES, die qua topic, gevoel, rapstijl en videografie allemaal van elkaar verschillen. “Ik ga alle kanten op om te laten zien wat ik kan, maar het idee was aanvankelijk om gewoon een camera in selfiestand te zetten en mijn tracks zo te delen. “Ik ben een rare guy wat dat betreft. Een klein idee kan nooit klein blijven. Nu is elke release een project op zich geworden. Maar dat komt ten goede aan de kwaliteit en de diversiteit. Ik heb nu een soort herintroductie-track gedropt, en het spoken word-achtige Weet gaf me de gelegenheid om de diepte in te gaan en dingen aan te kaarten waar niemand anders het over wilde hebben. Op Favourite Things doe ik weer iets heel anders en ik beloof dat de vierde release van de reeks ook weer een andere kant van me laat zien.”

En hij is ook al bezig met plannen voor daarna. Voor de oude Per.Verz is geen ruimte meer. “Die schepen heb ik verbrand. Dat klonk vaak gritty en obsceen, soms zelfs vulgair. Nu scheld ik niet meer in mijn muziek en wil ik een voorbeeld zijn. Ik ben bezig met het geloof, wil mijn podium vergroten en alle kanten van mezelf laten zien. Deze manier van releasen werkt voor mij. Het smaakt alleen maar naar meer! Zolang ik met die mindstate iets tofs neer kan zetten dat anderen óók tof vinden, ben ik al lang tevreden.”

Volg Kim Lee op Instagram om op de hoogte te blijven van zijn releases. Bekijk de vorige twee IG SESSiES hieronder.

 

View this post on Instagram

 

❕❕HERE IT IS❕❕ I . G . S E S S i E 2: W E E T ( Geproduceerd door @brohlin en @mrbeemerofficial ) . Spotifylink in bio🙏🏽 📺TIP: Klik op IGTV-symbooltje en draai scherm 90° voor het beste resultaat📺 . Credits: Tekst en uitvoering: @im.kimlee Muziek: @brohlin en @mrbeemerofficial Mix en mastering: @mrbeemerofficial . Edit: @delicclips Regie: @delicclips en @im.kimlee Camera: @martijn.martens Visagie: @loeuisch Productie assistent: @visualsbydiemolo . Dank aan @loeuisch voor de last minute make up-art. . . 🤍

A post shared by KiM LEE aka Lil’ TooMuch (@im.kimlee) on

 

View this post on Instagram

 

‼️‼️ HERE IT IS ‼️‼️ I . G . S E S S i E 1 : H E L L O (Geproduceerd door @ben_juru) . Spotifylink in bio🙏🏽 📺TIP: Klik op IGTV-symbooltje en draai scherm 90° voor het beste resultaat📺 . Credits: Tekst en uitvoering: @im.kimlee Muziek: @ben_juru Mix: @mrbeemerofficial . Regie: @im.kimlee Camera: @visualsbydiemolo Edit: @bobnoldus en @mohiemmusic Assistent: @brohlin . Speciale dank aan @mohiemmusic voor de video upgrade🤍 .

A post shared by KiM LEE aka Lil’ TooMuch (@im.kimlee) on

Geplaatst door bowie op 20 juli 2020