Killa Sha – God Walk on Water

Geheel in traditie met het geluid van veel werk uit QB, schotelt Killa Sha ons een album voor met recht voor zijn raap, grimey hiphop van de straten. De rapper klinkt hongerig en hoewel de topics weinig vernieuwend zijn, is het niet zo dat hij slechts simplistische gangsterrijmpjes opdreunt. Met afwisselend poëtische en meer concrete schetsen van het straatleven zet hij mede door de producties een lekker duister sfeertje neer.

Dit alles geldt vooral voor de eerste helft van de cd. Deep Thoughts heeft een heerlijke boombap beat met strijkers, waarop Sha zijn hersenen pijnigt over moeilijke situaties in de hood. Het is een van de nummers waarop de MC met wat meer agressie rapt, hetgeen het resultaat ten goede komt. Maar ook een wat meer laidback stijl kan leiden tot een lekkere song, wat Killa Sha bewijst op Air, met een relaxte beat van Grudge. Een ander hoogtepunt is One hand wash the other, met Tragedy Khadafi en een uitblinkende Trife Da God. Alleen jammer dat het een wat oudere track betreft, die al eerder verscheen op een QB-verzamelaar. Dit is overigens niet het enige oude nummer op de plaat.

Na een track of zeven kakt het album wat in. De meeste beats die nog volgen knallen minder en Killa Sha lijkt z’n zegje al gedaan te hebben op de eerste paar nummers. Havoc’s ongeïnspireerde verse op Work the plan is wat dat betreft een soort keerpunt richting de verkeerde kant. Front Lines is een van de tracks die de middelmaat nog duidelijk ontstijgt, niet in de laatste plaats vanwege de lekkere bijdrage van Large Pro en de pompende productie van (wederom) Grudge. Op Piff laat Sha door een stuk feller te rappen nog eens horen dat er eigenlijk meer in had gezeten.

Een hele cd met een degelijke Killa Sha die Queensbridge verhalen vertelt, gaat op den duur namelijk enigszins vervelen. Sha-Lumi is absoluut een rapper met skills, maar hij mist wat spanning in z’n flow en stemgebruik om te blijven boeien, zeker wanneer de beats in de loop van de plaat steeds middelmatiger worden. Fans van compromisloze mid-90’s hiphop zullen deze cd desalniettemin kunnen waarderen. Voor een donkere, koude winteravond blijft God Walk on Water sowieso een leuk schijfje.

Tracklist:
01. Intro
02. Nourishment
03. Air
04. Deep Thoughts
05. Unbroken
06. One Hand Wash the Other featuring Tragedy Khadafi & Trife Da God
07. A Thing Called Love
08. Work The Plan featuring Havoc
09. Tune Of Life
10. Piff featuring Aod
11. Front Lines featuring Large Pro
12. Maskaraid
13. Come On
14. Cash
15. Mr Ni-Eve featuring Drossa
16. Stick & Move featuring Born Unique & Ill Bill
17. Un Believable

Meer info: Killa Sha

Geplaatst door bowie op 17 december 2007