KGV – Negatief Beeld

Op hiphopgebied staat Tilburg vooral bekend om de Definitie van Dopeheid- en Mic Checkfeesten in 013. Jong talent lijkt er weinig te zijn in vergelijking met andere steden en dus kan Tilburg best een kwaliteitsinjectie gebruiken. Daar moet KGV dan maar voor gaan zorgen. Het trio, bestaande uit Benzie (producer en MC), Tailers (producer en MC) en D-flxz (DJ), begon in 2001 onder de naam Kogelvrij. Sinds 2004 traden de mannen geregeld op tijdens diverse feestjes in de Kruikenstad. Afgelopen november presenteerden zij hun debuutalbum ‘Negatief Beeld’.

De cd begint met een intro waarin Tilburg onder meer ‘hardcore’ wordt genoemd. Deze kwalificatie is zeker op zijn plaats bij de eerste echte track van het album, ‘3 letters’. Met een pompende beat en venijnige punchlines spitten beide MC’s er enthousiast op los. Ook de daaropvolgende nummers hebben datzelfde recept. Sowieso staat het album boordevol met punchline-tracks. En dat is meteen ook een van de weinige minpunten van de cd. Af en toe overspoelt de stroom aan woordspelingen de luisteraar. Het te veel aan dit soort nummers zorgt ervoor dat er ook wat matige rhymes tussen zitten. Teksten als Ik diss je zonder het te weten, je moeder staat versteld, als ik je uitscheld, ik lijd aan Gilles de la Tourettes zijn wel erg simpel en zijn beneden het niveau dat KGV kan halen. Op deze track, ‘Geen commentaar’, rapt Benzie en zorgt Tailers voor de beat. Andersom is wat mij betreft een betere rolverdeling. Met Benzie op de beat en Tailers op de mic behaalt KGV een hoger niveau.
Eén van de tracks waar dit hoge niveau wordt gehaald, is ‘Volle kracht’, een track die de titel zeer zeker eer aan doet. Op de hardste beat van de cd komt vooral Tailers heel erg dope met een wat snellere flow dan normaal. Ook ‘Rapkleptomanen’, ‘Stand van zaken’ en ‘Strijd met de mic’, met een lekkere oldschool boombap beat, zijn regelrechte voltreffers.

Gelukkig hebben Benzie, Tailers en D-flxz de nodige aandacht besteed aan afwisseling in hun nummers. Op een mooie productie, gedragen door pianomelodieën, hebben beide MC’s het op de titeltrack van het album over de twijfels van het leven. Samen met ‘Vraag me af’, dat hetzelfde thema heeft, is dit één van de vetste tracks van de cd.
Ook mooi om te horen, is het nummer ‘Build From Scratch’ waarop D-flxz zijn kunsten mag vertonen. In een tijd waarin op cd’s nog zelden een dj-track staat is het goed om te zien dat KGV hun dj nog wel die ruimte geeft.
Voor de afwisseling in stemgeluid en flow is de hulp ingeroepen van 0118-vier en NuClear Family’s Ki en Ahab. De Haagse gasten van de Nuc komen met een aparte Slim Shady-achtige flow op ‘Bij de hand’ en Vinnie en JR van 0118 komen op hun eigen relaxte manier op ‘Pluk de Nacht’. De beat doet erg denken aan ‘Petje Af’ van de groep uit Zeeland zelf, maar dan wat donkerder. Weinig mis met dit nummer, maar toch is het niet de knaller die je zou kunnen verwachten van deze samenwerking. Dat gevoel wordt bevestigd als je luistert naar ‘Zuiderlijke Kutposse’, een track met een meer uptempo boombap beat, die wél knalt. Alle vier de mannen van 0118 dragen hun steentje bij. Vinnie maakt indruk met lines als: Je flowt met het effect van een slaaptablet, het wil nie werken jongen, beroep je op je stakingsrecht. Stuk voor stuk komen de MC’s met een sterke verse, die een beetje de bijdragen van de KGV-leden op deze track overschaduwen. Maar zoals JR. zegt: Vlissingen en Tilburg, die shit wordt zeker ill dus. Vette afsluitende track, al volgt er voor de oplettende luisteraar nog een toffe remix van ‘Stand van Zaken’, waar de clip van is te checken op de KGV-site.

Conclusie is dat dit gewoon een prima debuutalbum is. Natuurlijk zijn er punten ter verbetering, maar de sound van KGV is opvallend volwassen. De beats zijn op bijna alle tracks erg vet en de MC’s komen er goed op uit de verf. Iets meer tracks met een topic in plaats van braggin’ and boastin’ zou wenselijk zijn, maar echte missers staan er niet op Negatief Beeld. Daarom kunnen we wel zeggen dat KGV zorgt voor een album dat Tilburg de kwaliteitsinjectie geeft die de stad duidelijker op de hiphopkaart zal zetten.

Meer info: http://www.kgv-hiphop.nl

Tracklist
01. Intro
02. 3 Letters
03. Bestemming
04. Geen Commentaar
05. Skit
06. Rapkleptomanen
07. Negatief Beeld
08. Pluk De Nacht met Vinnie en JR.
09. Skit
10. Strijd Met De Mic
11. Vraag Me Af
12. Bij De Hand met Ki en Ahab
13. Skit
14. Terugbetaling
15. Volle Kracht
16. Keerzijde
17. D-Flxz’ Kraslot (Build From Scratch)
18. H.I.P.H.O.P.
19. Skit
20. Stand Van Zaken
21. Zuiderlijke Kutposse met 0118-Vier

Geplaatst door bowie op 16 december 2005