Keuzestress voor North Sea Jazz? Check onze picks voor 2018!

Jazz, funk, soul, blues, pop en alles wat daartussen in zit: North Sea Jazz Festival is onmogelijk in een hokje te stoppen. HIJS is er ook dit jaar weer met liefde bij in Ahoy, en om alvast in de stemming te komen (en je wegwijs te maken in het immense programma) presenteren we hier alvast onze picks voor deze editie!

Vrijdag 13 juli

The Roots
Op de vrijdag check je The Roots die net als vorig jaar weer wat toffe special guests meenemen: Bilal zit erbij, maar ook Cory Henry & Gary Clark Jr. De band van jeugdvrienden Ahmir ‘Questlove’ Thompson and Tariq ‘Black Thought’ Trotter bestaat alweer dertig jaar en staat voor een groot deel van die tijd bekend als één van de allerbeste hiphop-liveacts. Tijd voor een feestje dus!

BADBADNOTGOOD
Ook interessant om te checken is deze Canadese formatie met hun verfijnde mix van jazzimprovisaties, zwoele ballads, futuristische hiphopritmes, en meer. De mannen werkten al eerder samen met hiphopsterren als Kendrick Lamar en Ghostface Killah wat interessante collabs opleverde. Op het nieuwe album IV werkten zij onder meer samen met rapper Mick Jenkins en vocalist Sam Herring van Future Islands.

Maxwell
Op de vrijdag keert ook de neo-soul / R & B-zanger Maxwell terug naar North Sea Jazz, waar hij in 1996 voor het laatst optrad. Hij is mede verantwoordelijk voor de neo-soul beweging van eind jaren ‘90 waar ook The Fugees en Erykah Badu toe behoren. Na drie albums en een pauze van zeven jaar bracht hij in 2009 zijn album BLACKsummers’night uit, het begin van een drieluik waarvan het tweede deel, blackSUMMERS’night, verscheen in 2016.

Zaterdag 14 juli

Deva Mahal
Als dochter van bluesicoon Taj Mahal put Deva Mahal uit een breed reservoir aan stijlen. Beinvloed door de blues en de Afrikaanse en folkinvloeden die haar vader soms gebruikt, creëerde zij een eigen geluid waarmee ze onder meer het podium deelde met The Roots en Sharon Jones & The Dap Kings. Haar debuut heet Run Deep en je hoort er naast blues ook indie-R&B in terug.

Nile Rodgers
Al meer dan 40 jaar een vooraanstaand producer en songschrijver, die dit jaar met zijn groep Chic! het North Sea Jazz podium zal betreden. The grandaddy of funk schreef songs voor beroemdheden als David Bowie, Madonna en Diana Ross en ging een vruchtbare samenwerking aan met Pharrell. Op dit moment legt hij de laatste hand aan het nieuwe album It’s About Time.

Anderson .Paak & The Free Nationals
“Ik wist dat ik het middelpunt van de west coast zou worden” vertelde Anderson .Paak hier op HIJS nog maar twee jaar geleden. Inmiddels is dat na een tweede soloalbum, een lyrisch ontvangen album met Knxwledge als NxWorries en features op talloze hits van Mac Miller tot Kaytranada en Dr. Dre een profetische visie gebleken. Onlangs speelde hij nog als headliner op de zaterdagavond van Down The Rabbit Hole en zal ongetwijfeld met zijn band ook in de Maas de zaal plat spelen.

Zondag 15 juli

N.E.R.D
Twee jaar terug schitterde Pharrell Williams al als popster op het festival, deze zondag staat de zanger/rapper/producer achter talloze wereldhits er met zijn eigen formatie. Mede-Neptune Chad Hugo speelt gitaar, Shae Haley zit achter de drums: anno 2018 ligt de focus weer op N.E.R.D en op het vorig jaar verschenen album No_One Ever Really Dies. Dat de korte wereldwijde festivaltournee voor die plaat Rotterdam ook aandoet belooft veel goeds.

Coely
Zelfs het regime van Trump kan, ondanks verwoede pogingen, de rijzende ster van Coely niet tegenhouden. Met haar verpletterende liveperformance heeft ze haar huidige status dan ook meer dan verdiend, en dat ze dit jaar haar debuut op North Sea Jazz pas maakt is —mag ik dat zeggen? ja, dat mag ik zeggen #MartSmeets— een beetje vreemd. Maar goed, beter laat dan nooit. Coely gaat de spot zeker rocken!

Khalid
De 20-jarige Texaan uit El Paso is nu al een wereldster. Dat complete middelbare scholen in heel het land zijn album American Teen van begin tot eind mee kunnen zingen is al lang geen verrassing meer, zeker niet nadat hij eerder dit jaar de AFAS Live al uitverkocht. Op North Sea Jazz krijgt hij dit jaar de welverdiende kans zich ook bij een ouder publiek te bewijzen, en wij twijfelen er niet aan dat dat hem met zijn volwassen stem, scherpe gevoel voor songstructuur en catchy hooks gaat lukken.

Om je te helpen bij je keuze is het natuurlijk gemakkelijk als je ook wat van de muziek kent vóórdat je Rotterdam Ahoy binnenwandelt. Vincent van der Does heeft een Spotify-playlist voor je gemaakt:

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 10 juli 2018