Kempi – Mixtape 3.1

Mixtape 3.1 is precies wat je van Kempi zou verwachten. Straatraps vol opschepperij en stoerdoenerij. Dit alles gebracht in z’n kenmerkend nonchalante flow, die af en toe aardig klinkt, maar soms ook niets meer dan wat gemompel oplevert. Maar we moeten niet overdrijven, met de verstaanbaarheid valt het best mee, op Nos a jega na, dat in het Papiaments gerapt is. Samen met de pompende openingstrack Whaddup Eindhovuh is dat een van de betere nummers, al komt dat misschien juist wel omdat ik niet versta wat de rapper allemaal zegt.

Ook de derde track is nog redelijk te pruimen. Kempi toont op De Meester zowaar een serieuze kant door slavernij te bespreken. Bijzonder zijn z’n simplistische rijmpjes echter ook op dit nummer niet. Plaatsvervangende schaamte is er bij kinderachtige seksteksten op tracks als Ik sta aan ju crib en Lik mami. Laatstgenoemde met een nietszeggende verse van Rocks en verschrikkelijke clubbeat van Reverse en eerstgenoemde met zinnen als: “De Kemp staat te kloppen aan je crib, klaar voor een natte, strakke poeni op m’n lip.” Een lach is af en toe niet te onderdrukken bij dit soort vondsten, maar met kwaliteit heeft het vrij weinig te maken.

En eigenlijk geldt dat voor bijna de gehele mixtape. De nonchalante delivery en mengelmoes van Engels, Nederlands en straatslang pakt af en toe nog wel redelijk uit (Bijna niet human). Maar vooral qua teksten en producties is het erg matig. Zowel nieuwe als bestaande beats zijn gebruikt voor dit schijfje. Het zegt genoeg dat Du Discipel (Commons The Game) en Liefduh is un bitch (Nas’ Let there be light) de positieve productionele uitschieters zijn. Over het algemeen klinken de nieuwe beats als simpel haastwerk. Mede daardoor is de possetrack Coke op ’t gas over drugshandel niet het hoogtepunt dat je wellicht zou verwachten met gastrappers Salah Edin, Winne, Feis en U-Niq. Helaas leveren ook deze mannen geen bijzondere verse af. Dreigendere producties als Voedsel en Ik ben du BS (Du Baas en Du Saviour) matchen beter met de stijl van Kempi.

Van enige daadwerkelijke mix is op deze Mixtape 3.1 weinig sprake. Geweerschoten, geschreeuw en toeters verbinden de tracks met elkaar, zoals dat bij de ontelbare ‘mixtapes’ uit de VS ook vaak het geval is. Tel daar bij op de cover die de associatie met de Bloods oproept (al ontkent Kempi elke connectie), de clichéonderwerpen en de Lil Wayne – achtige flow en het Amerikaantje spelen is compleet. Jammer genoeg houden de kwaliteiten van de artiest geen pas met de hype die rondom hem ontstaat. Als rasoptimist houd ik echter hoop, want Kempi meldt op deze mixtape al dat zijn album heel ‘verrassend’ en ‘anders’ gaat worden.

Tracklist:
01. Whaddup Eindhovuh
02. Nos A Jega
03. De Meester
04. Du Album Is Near
05. Lyric Spender met Klemma
06. Ik Sta Aan Ju Crib
07. Coke Op ’t Gas met Salah Edin, U-Niq, Feis & Winne
08. 3VOOR12XL Interview
09. Ze Is Zo Verliefd
10. Lik Mami met Rocks
11. Weekend (Fok Op Du Club deel 1)
12. Freestyle (Live bij 3VOOR12XL)
13. Weekend (Fok Op Du Club deel 2)
14. Tis Ju Boy
15. Straatrap met Klemma & JayJay
16. Ze Is Fly
17. Du Discipel
18. Du Nacht
19. Lijn5.com Interview
20. Ik Ben Du BS (Du Baas en Du Saviour)
21. Bijna Niet Human
22. Brengaleng
23. Voedsel
24. Morgen
25. Zie Je Kijken
26. Liefduh Is Un Bitch
27. Outro

Meer info: Kempi

Geplaatst door bowie op 28 januari 2008