Kaytranada vervaagt grenzen tussen hiphop, electro en soul

Canada is, ondanks dat het het thuisland van megaster Drake is, niet meteen het eerste land dat je te binnen schiet als het om hiphop gaat, en al helemaal niet het Franstalige deel ervan. Toch komt een van de interessantste nieuwe producers er vandaan, want Montreal is de thuishaven van Kaytranada, de man die bewijst dat een computer een onverwacht soulvol instrument kan zijn.

De 22-jarige Canadees met Haïtiaanse roots wordt vaak geschaard onder de moderne lichting electro artiesten waarbij sfeer belangrijker is dan de ‘drop’. Een blik op zijn Soundcloud pagina maakt echter meteen duidelijk dat hij ook met meer dan één been in de hiphop staat. Diverse onofficiële remixes van zijn favoriete hiphoptracks zijn te vinden in zijn archief, waar tegenwoordig ook steeds meer wel officiële remixes en producties voor verschillende acts aan toegevoegd worden. Ook de beattape die hij eind 2013 voor Hypetrak maakte, kreeg een titel mee die boekdelen spreekt: Instrumental Hiphop Is Dead. In de omschrijving van die tape werd Dilla al als een belangrijke inspiratiebron genoemd en uit een recente samenwerking met diens jongere broer Illa J blijkt dat hij op zijn beurt ook weer een lid van de Yancey familie heeft weten te inspireren. Zijn waardering voor de legende uit Detroit blijkt ook uit de geslaagde blend van Mark Morrison’s Return of the Mack vocalen met een Dilla beat, waar hij onlangs de luisteraars van zijn (helaas inmiddels gestopte) radioprogramma op de BBC op trakteerde.

Kaytranada is echter allerminst een producer die een kopie van de niet te evenaren J Dilla probeert te zijn. Hij bouwt liever verder op het achtergebleven fundament om er zijn eigen draai aan te geven. Zijn geluid varieert van een funky bounce die tegen disco aanschuurt, tot zweverige, druggy synths die ondanks hun galm en ruimte toch een soulvolle warmte blijven behouden. Het tempo ligt vaak laag, waardoor rappers juist alle ruimte krijgen om van tempo te wisselen in hun flows, iets waar rappers als Vic Mensa en Freddie Gibbs wel raad mee weten. Ook Mobb Deep wist hem te vinden voor hun laatste plaat, maar Kaytranada werkt nog altijd graag met relatief onbekende rappers zoals Mick Jenkins, die indruk maakt met de consequent uitgevoerde beginrijm met de letters P en Q in P’s & Q’s, en talent uit zijn eigen stad als Wasiu, de zelfomschreven “hiphop stem van Montreal”. Hiphop In Je Smoel zette tien tracks van Kaytranada voor je op een rij, met voornamelijk producties die hij leverde aan rappers, maar ook de dromerige vocalen van Odd Future leden The Internet vormen een sterke track met KAYTRANADA ON THE BEAT. Zij zullen zeker de laatsten niet zijn die de weg weten te vinden naar deze getalenteerde beatmaker, die de grenzen tussen genres als hiphop, electro en soul op een zeer welkome manier laat vervagen.

De Spotify playlist vind je hieronder. Liever via Apple Music? We got you covered.

Beeld via BBC.

Geplaatst door bowie op 20 juli 2015