Kas

Check hier de Kas en dan wel in de vorm van een interview. Zijn debuutalbum Spiegelreflex ligt in de winkels. Voor ons de reden om hem te interviewen.

Voor de mensen die Kas niet kennen introduceer je even?
Ik ben dus Kas en kom uit Rotterdam. Ik ben mc en freelance Av-er. Ik maak soms ook wat beats en ontwerp wel eens wat dingetjes.

We hebben voor het eerst van je vernomen op de track Goede Voornemens met Terilekst en Spacekees Hoe ben je in contact gekomen met Terilekst en Spacekees?
Hoe lomp ook, maar via internet. Ik vond wat audio van Turrie en was erg onder de indruk. Ik vond NL hiphop maar wack op dat moment, maar hij liet me zien dat er toch wel op een niet nNederlandse manier viel te flowen. Ik besloot toen om het (mede door zoute uitval) ook eens te checken en Turrie merkte mij weer op. Kees ken ik via Turrie.

Kun je ons ook wat vertellen over hoe die track ontstaan is en hoe je denkt over de goede voornemens van hiphoppend Nederland?
Ik kende Loot al en hij ging in eigen beheer een verzamelalbum uitbrengen (Personal Revolutions). Ik had toen pas één keer een verse opgenomen, maar Turrie vroeg of ik met hem die track wilde doen en dat werd dope. Kees deed het refrein on the spot.
Over de goede voornemens in Nederland. Die waren er toen en zijn er nog steeds. Iedereen is altijd “bezig”, en heeft “plannen”, maar ik heb zoiets van laat eerst maar es zien, dat gelul schiet niet op.

Kunnen we nog meer collabo’s verwachten tussen Kas, Terilekst en Spacekees?
Turrie en ik zijn aan een EP begonnen.

Terilekst en Spacekees deden mee aan de Grote Prijs. Is dat iets voor jou? Waarom wel of niet?
Nee zeker niet. Het is niets voor mij.

Wat staat je tegen de Grote Prijs op zich of het feit dat je deelneemt aan een competitie?
Het deelnemen aan een competitie meer. Ik vind de grote prijs dope, maar ik ben niet zo van de talentenjachten. (ondanks het wel goed is voor je promo, maar goed)

Je represent overduidelijk Rotterdam. Hoe kijk jij tegen die scene aan en hoe is het ermee gesteld?
Ik hou van de stad Rotterdam, maar eerlijk gezegd lopen er hier ook gewoon meer wacke dan dope MC’s rond hoor.

Hoe belangrijk is de stad Rotterdam voor jouw als persoon en MC? Als het bijvoorbeeld gaat bij het schrijven van tracks.
Wat ik als MC doe is precies wat ik in life doe, maar dan gerijmd. Wat je doet is sowieso altijd een weerspiegeling van je omgeving. Die spot in de clip en op de site bij de haven, die ademt voor mij Hip Hop en dat inspireert me wel.

Je debuutalbum “Spiegelreflex” is net uit. Blij dat hij nu echt uit is?
Blij dat het ER uit is meer. Nu kan ik weer fris verder straks.

Wat was de belangrijkste reden om juist nu je album uit te brengen?
Ik werd gek van het wachten. Ik heb dat lang gedaan en dat was oke, want ik had het gevoel dat ik er niet klaar voor was. Nu nog niet helemaal, maar sommige dingen moet je niet te lang opkroppen, anders blijf je hangen. Dus nu was het accepteren wat het is geworden met de middelen die ik ter beschikking had en gewoon doen.

Op je website kan je de lyrics van je album Spiegelreflex nalezen. Zit hier nog een achterliggende gedachte achter?
Ik flow niet zoals een mens in het dagelijks leven praat, maar zeg wel wat men in het dagelijks leven bedoelt. Dit helpt mensen die iets niet meteen snappen wat meer op weg denk ik.

Je hebt een track (Springen) die over het feit gaat dat MC’s springen terwijl de lat te laag ligt.. Wanneer ligt deze lat volgens jouw wel hoog genoeg?
Mensen vinden te snel dat ze er klaar voor zijn en dat komt het niveau niet ten goede denk ik. Je moet je wel meten met de beste, en niet alleen in Nederland dus. Iedereen bepaalt daarentegen natuurlijk wel zelf wanneer de lat hoog genoeg ligt, maar sommigen zijn niet helemaal eerlijk tegen zichzelf. En soms moet iemand ze dan even wakker schudden, net als bij idols zeg maar.

Jij hebt wel de lat hoger gelegd in Nederland?
Hèhè.. Je bedoeld natuurlijk wie ik dan wel niet ben om te bepalen dat ik wel dope genoeg ben?!! Inderdaad, wie ben ik?? Dat gaan anderen nu bepalen..

Kan je een paar voorbeelden noemen waarom de scène in Nederland te lief is?
– Iedereen vind z’n vriendjes het dopest.
– Mensen accepteren te snel dat iemand wack is, maar…
– Het word te makkelijk geaccepteerd als je 20,- betaald voor een act die z’n best
niet doet.
– Zo kan je wel door blijven gaan…

Wat voor album is “Spiegelreflex” geworden als je het in een paar woorden mag omschrijven?
Het is luistermuziek, maar het klinkt gewoon als dope hiphop die je zonder bij na te denken zou kunnen blazen. Sommige mensen die niet denken zoals ik denk, denken dat ze het MOETEN begrijpen, maar zouden het als het Engels was ook gewoon accepteren als liedjes die je hoort.

15 tracks telt “Spiegelreflex” en er is niet echt één collabo te vinden wat is de reden?
Ik ben een loner. Ik heb wel collabo’s, maar het zijn er niet veel. Buiten dat vond ik het belangrijk dat ik mezelf op eigen kracht op de kaart zet. En de tracks zijn er dus waarom niet. M’n volgende wordt wel met collabo’s.

Wat voor collabo’s kunnen we verwachten?
Terilekst, Unorthadox, wat Vsop mensen en Thomster in ieder geval. Misschien ook Koffie Konnect of Excellent. (niet op elke track ofzo hoor, het moet wel een Kas album blijven, geen verzamel tape)

Je hebt een unieke flow die mensen zouden kunnen bestempelen als monotoon. Hoe kijk je hier zelf tegenaan?
Dat is helemaal waar!

Waar liggen je ambities op het gebied van MC-ing?
Beter worden en meer van mezelf laten horen.

Je vertelde dat je cd gefinancierd is met de prijs die je hebt gewonnen voor de videoclip van “Doemeding”. Zonder die prijs had die cd er nu waarschijnlijk niet geweest. Komt het vaak voor dat je talentvolle acts in je omgeving ziet die graag iets willen uitbrengen maar daar geen geld voor hebben?
Jazeker, bijna iedereen. Labels zijn in deze huidige tijd een slechte optie, maar zelf doen vereist geld. Al hoef je door internet niet persé meer cd’s te persen natuurlijk. Ik moet ook maar zien of ik uit me kosten kom en weer een tweede kan droppen.

Ik ben persoonlijk heel erg benieuwd hoe jij begint met het realiseren van een videoclip. Geef de lezers anders even een mini cursus als het gaat om het maken van een clip.
De track vertelt vaak het concept, wij kijken of het technisch haalbaar is en hoe het binnen het budget past. Voor de rest is het gewoon klooien met software tot het goed is. Soms begin ik trouwens wel aan iets vanuit een concept of een techniek.

Je hebt in een korte periode al een aantal videoclips gemaakt (Senna, Lost Rebels, VSOP en Terilekst). Gaan er nog meer volgen en ga je zelf ook nog met een nieuwe clip komen?
Er komen nu in ieder geval clips van Vsop(2e), DAC en ik ga voor mezelf ook weer een tweede clip doen met m’n video homies. Voor de rest veel besprekingen, weinig concreets.

In de clip “De combinatie” van Lost Rebels laten de laatste seconden nog een stukje van “Fok niet met de Kreek” zien. Is de clip daarvan in de maak?
Nee man, dat was gewoon die hardcore outro.

Waar liggen je ambities op het gebied van film?
Clips blijven maken en beter worden. Meer budget krijgen om dope dingen te maken en ik heb een scenario geschreven voor een film die ik echt graag wil gaan maken.

Om wat voor een soort film gaat het? Dat willen we natuurlijk wel weten, hehe!
Over dat jongeren een soort natuurlijk verzet in zich hebben en dat dit op bepaalde manieren naar buiten komt die volwassenen niet altijd begrijpen. (echt wel een hip hop ding gaat het worden)

Wat is je favoriete film met als thema hiphop of iets dat daarmee verband houdt en waarom?
Style wars is en blijft mijn hip hop bijbel op videogebied zonder twijfel. Dat die sfeer is vastgelegd in die tijd, daar hebben we echt geluk mee. Als het echt om film gaat vind ik La Haine één van de betere. Ook sfeer eigenlijk en gewoon goed.

Hoe liggen voor jouw de verhoudingen tussen video en muziek maken? Is het zo dat je dingen in video kwijt kan die je niet in je lyrics kwijt kan en vice versa?
Het is allebei een creatieve uitlating van hoe ik denk. Muziek ligt meer bij mezelf en video is soms wat meer gericht op iets moois maken. Ik benader het wel allebei vanuit dezelfde state of mind.

Gaan we nog veel van je zien op gebied van artwork?
Als ik iets verzin of op me afkomt dan doe ik het wel ja.

Je album is er hoe gaat Kas de komende weken zijn tijd invullen?
Tijd zoeken om dat album te slijten aan de mens tussen de dingen door die ik moet doen. Je weet wel: lekker stressen om alles op z’n plek te krijgen.

Meer info: http://www.kasonline.nl

Audio: EXCLUSIEF!
Kas – … te lief

Geplaatst door bowie op 20 oktober 2004