Kas – Spiegelreflex

Kas is vooral bekend van mooie clips zoals Goudkoorts (Terilekst), Muzik (Senna met C-Mon) en Voel je je gepest (VSOP). Op de verzamelaar Homegrown kon je deze Rotterdammer al met Terilekst en Spacekees horen op het nummer Rond De Tafel. Ondertussen schreef hij heimelijk enkele nummers en verzamelde hij beats. Die laat hij nu op je oren los onder de titel Spiegelreflex.

Kas laat je meteen in zijn spiegel zien op de track “Wie Ik Ben”. Als je hem nog niet kende, is dit nummer perfect als intro. Kas kaart ook meteen het hoofdthema van zijn cd aan: de scene in Nederland is te lief. Gelukkig doet Kas zijn ding en dat hoor je niet alleen! Lang voor het album kon je al een clip bekijken van Doemeding. Dankzij die video heeft hij een prijs gewonnen waarmee hij z’n cd kon financieren.
Kas maakt geen simpele tekstjes over koetjes en kalfjes. Na het horen van “Je Wereld Is Plat” zal het waarschijnlijk even duren voor je begrijpt waarover hij het heeft. Ondertussen ben ik het al gewend om niet elke Frans- of Engelstalige track te begrijpen. Maar Kas begreep ik hier na tien keer luisteren nog steeds niet! Gelukkig staan zijn teksten op zijn site en na iets meer dan vijftig keer luisteren en de tekst analyseren begreep ik eindelijk zijn cryptische tekst. Kas klaagt sukkels aan die niet verder dan hun neus kijken en voor wie de wereld nog steeds zo plat als een vijg is… Je mag het wel een prestatie noemen als je nummer nog steeds niet afgezaagd klinkt na zoveel keer luisteren. Kas mag Presto dankbaar zijn dat hij zo’n lekkere beat afgeleverd heeft.
Voor Spiegelreflex kon Kas rekenen op producties van onder andere Terilekst, Presto en ook van zichzelf! Hij beweert nog niet zo lang bezig te zijn met beats maken, maar ze komen zeker tot aan het niveau van de producties van Turrie en Presto.
Mijn favoriete beat is die van “Springen??” Kas heeft die zelf gemaakt en mag er zeker trots op zijn. De beat laat me wat denken aan de soundtrack van Blackhawk Down: rustig en Oosters.
Het thema van “De Scène is … Te Lief” is ongeveer hetzelfde als dat op “Springen”. Kas zit er duidelijk mee dat Nederlanders te vlug tevreden zijn met het niveau uit eigen land, maar nog steeds de Amerikaanse rappers serieuzer nemen. Hij laat dit duidelijk merken met de “Urban” radioclown op “De Scene Is…”: Kas blijft koeltjes tegen de hyperactieve gek en geeft een hard antwoord waardoor die met een mond vol tanden achter blijft. Kas laat het nogmaals merken voor wie het nog niet doorhad: de scene is …“Te Lief”. Ik ben nu niet zo achterlijk dat ik het na één nummer niet zou begrijpen, maar zo komt zijn boodschap wel heel duidelijk over.
“Maakans” is het eerste nummer dat Kas ooit gemaakt heeft en voor de sentimentele waarde moest dit gewoon op Spiegelreflex staan. Perfectionistisch als Kas is, heeft hij enkele stukken veranderd, waardoor het op het zelfde niveau komt als zijn andere tracks. Het refrein is heel catchy en blijft nog lang in je hoofd naspoken.
Veelzijdig als Kas is, komt hij ook strak op een duistere track als “Vanaf Vandaag”. De teksten zijn weer heel cryptisch: Kas rapt heel snel waardoor het al heel moeilijk is om hem te verstaan, maar door de vele stijlfiguren en zinnen zo in elkaar te laten overlopen zul je vaak verloren lopen in zijn woorden. Aandachtig luisteren is dus de boodschap!
Duister als het vorige nummer begon, begint “Alleen Voor Jouw” te melig met een sample van de Belgische zanger Adamo… Terilekst heeft er gelukkig genoeg aan geknutseld zodat Adamo niet teveel door je boxen weergalmt. Kas bedankt allen die hem dierbaar zijn en neemt afscheid, want dit is dan ook… het laatste nummer van zijn debuut.

Wie is Kas om te zeggen dat de lat te laag ligt in Nederland? Hij legt de lat alvast wat hoger met dit debuut. Zonder dat er eerst een hype gecreëerd werd, ligt Spiegelreflex plots in de winkelrekken en kan Kas je alleen maar aangenaam verrassen. Het is geen cd geworden die je constant op repeat laat staan. Kas heeft een speciale flow en rapt heel cryptisch waardoor het na een tijdje allemaal wat eentonig kan overkomen. Maar het blijft een aanrader!

Tracklist:
01. Wie ik ben
02. Doemeding
03. Koken met..
04. Je wereld is plat
05. Gevoelsmatig
06. Springen??
07. Goedpraten
08. Nix te zeggen
09. Wat het is
10. De scene is..
11. ..te lief
12. Maakans ’04
13. Discoshityo
14. Vanaf vandaag
15. Alleen voor jouw

Meer info: http://www.kasonline.nl

Geplaatst door bowie op 30 oktober 2004