Kanye West

Afgelopen woensdag keerde de eigenwijze Kanye West terug in ons land. Ditmaal zou hij een show gaan geven in Ahoy Rotterdam. De vorige shows van Kayne waren een lust voor het oog deze keer ook?

De laatste show die Kanye West in Nederland gaf dateert uit 2004. Voor slechts 10 euro gaf hij samen met Talib Kweli een spetterende show in de HMH. 8 maart j.l. keerde de succesvolle rapper/producer terug naar ons land. “These lights are so fresh,” zei de Luis Vuitton Don terwijl hij naar de fraaie lichteffecten keek die zijn crew presenteerde in de Ahoy. Maar bij Kanye West zijn niet alleen de lichten fresh. Met zijn studiomateriaal kwam zijn drang om te experimenteren en het creëren van verfrissend materiaal al naar voren. Deze avond werd duidelijk dat hij ook een frisse wind door de live reputatie van de hip hop industrie laat waaien.

De opkomst voor de show was matig, wat de ambiance in het altijd toch al zo sfeerloze Ahoy niet ten goede deed. Het voorprogramma werd jammer genoeg niet ingevuld door een geaffilieerde artiest van West’s label Good Music. Een artiest als Rhymefest zou ongetwijfeld een sterkere opwarmer zijn geweest dan het Nederlandse PartySquad, dat na wat inhoudloze statements en uitgekauwde urban platen weer snel van het toneel verdween.

Vergezeld door onder meer Common, Consequence en Lupe Fiasco werd West’s tournee in de Verenigde Staten een ongekend succes. Tijdens zijn wereldtour werd hij echter alleen bijgestaan door een entourage van violisten, een harpist, twee vocalisten en oud-DMC winnaar DJ A-Trak. De Touch The Sky show werd met de gelijknamige single afgetrapt door een vocalist, wiens silhouet in een dimmend licht veel weg had van West zelf. Na de opening betrad de echte Konman de bühne, compleet met modieuze bril en stijlvolle outfit. West leek niet uit het veld geslagen door de belabberde opkomst en deed zijn uiterste best een goede performance neer te zetten. Songs van zijn debuutalbum The College Drop-out, waaronder sing-a-long chanson We Don’t Care, Through The Wire, The Workout Plan, Slow Jamz en Get ‘Em High, werden afgewisseld met de wat actuelere toppers als Golddigger en Diamonds From Sierra Leone. De rapper uit Chicago leek een work-outplan voor zichzelf te hebben opgesteld, terwijl hij energiek op de stellages sprong en van links naar rechts over het podium bewoog.

Alles werd uit de kast gehaald om wat extra dimensie aan de songs te geven. Op een grote videowall werden illustraties afgebeeld die gerelateerd waren aan de songteksten. Foto’s uit de jeugd van West kwamen voorbij toen hij zijn moeder eerde met Hey Mama, en rode rozen tijdens het droevige verhaal over de ziekenhuisopname van zijn oma, getiteld Roses. Uitgebreide stukken door het mini orkest, videofragmenten van Sweet Dreams van de Eurythmics, een instrumentale cover van The Verve’s Bittersweet Symphony en trucjes van DJ A-trak passeerden de revue. Ook de solodans van een vocalist tijdens Addiction, waar een slow motion effect aan werd gegeven door een rode lichtshow, was een aangename toevoeging. Kanye zelf liet zien ook nog over het nodige dansritme te beschikken toen hij begon te zwingen op een van zijn favoriete songs, A-Ha’s Take On Me.

Iemand met een ego zo groot als Kanye West kan het niet laten nog even te pronken met een aantal uitbestede hits waar hij het brein achter was. Met foutloze vertolkingen van onder andere Jay-Z’s Izzo (HOVA), Dilated Peoples’ This Way, Ludacris’ Stand Up en Slum Village’s Selfish presenteerde West een klein gedeelte van zijn discografie.
Als toegift kwam er het krachtige Jesus Walks, gevolgd door een preek over het belang van geloof, in jezelf, en in God. Nadat een memorabele show van anderhalf uur werd afgesloten met wederom Touch The Sky, volgde er een lovend applaus voor de man die zich ongetwijfeld de door God aangewezen priester van hip hop voelt. En terecht.

Fixtures
Hoogtepunt: Hele Kanye show
Dieptepunt: Opening van PartySquad
Wc: 0,30 euro
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yep
Geluid: goed
Bezoekers: slecht gevuld
Damage: 38,50 euro
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 9 maart 2006