Kanye West – The Life Of Pablo

Kanye West had de marketing van zijn nieuwste geesteskindje The Life Of Pablo helemaal ‘ahum’ op orde. De plaat wisselde maar liefst drie keer van titel en misschien nog wel vaker van tracklist. Het album werd in incomplete staat ten gehore gebracht tijdens de presentatie van zijn Yeezy Season 3 kledinglijn in een uitverkocht Madison Square Garden, waarbij streamingdienst TIDAL het moest ontgelden in miljoenen haatcomments op social media, want de live-registratie liep niet alleen uit, maar ook vast. Het laatste nieuws is dat het album níet is binnengekomen in de Billboard albumchart. Waarom? Omdat ‘Ye het nodig vond om het exclusief via datzelfde TIDAL uit te brengen. Er is dus nog altijd geen definitieve informatie over een fysieke versie of Spotifystream beschikbaar. Goed, tot zover. Hoe klinkt die muziek nou eigenlijk? Gaat ‘Pablo’ de boeken in als het zoveelste meesterwerk wat Kanye aflevert?

pablokanyewest

Het album vangt aan met misschien wel de laatst opgenomen track ervan, gezien dit bericht van Big Boy een paar dagen vóórdat de presentatie in New York plaatsvond. Ultra Light Beam is een muzikale parel waaraan naast de gastheer zelf ook Mike Dean, Swizz Beatz en Rick Rubin hebben meegeproduceerd. Werkelijk alles wordt meteen uit de kast getrokken: een koor dat This is a God dream zingt, glansrollen voor Social Experiment-members Chance The Rapper, die doorkomt met een fenomenale verse waar het plezier van af spat, en Donnie Trumpet met daarnaast Kirk Franklin en The-Dream op de gastvocalen. Kippenvel gegarandeerd. Kanye sleurt je meteen zijn zelfbenoemde gospelalbum in op een manier waarop alleen hij dat kan.

In bovenstaande alinea wordt meteen uiteengezet hoe Kanye te werk is gegaan voor Pablo. Het album telt meer dan 70 (!) gastartiesten, waaronder vocalisten, producers, co-producers en musici. Soms is dat verrassend, zoals op Famous, waarin na het refrein van Rihanna plotseling Sister Nancy’s Bam Bam wordt geflipt door Ye en Havoc om uiteindelijk Nina Simone, van wie Rihanna het refrein heeft geleend, zelf de track met het originele refrein af te laten sluiten. Dan hebben inmiddels ook al een gruwelijke Metro Boomin-productie én een gerecyclede versie van Panda (van de door velen als Future-kopie bestempelde Desiigner, die Kanye maar meteen op G.O.O.D. Music heeft getekend) de revue gepasseerd in slechts 5 tracks. Precies, er is zóveel gaande op The Life Of Pablo dat je eerst een aantal keer het album moet ervaren vóórdat je gaat nadenken over wat je allemaal hoort.

Desiigner komt al snel terug op het korte en onheilspellende Freestyle 4, waarvoor Hudson Mohawke Goldfrapp’s Human onder handen neemt en er een spooky instrumentatie van maakt. Kanye kan op zijn beurt zeggen wat voor hallucinaties hij ziet:

Tits out, oh shit
My dick out, can she suck it right now?
Fuck, can she fuck right now?
I done asked twice now
Can you bring your price down?

De lyrics geven perfect weer dat de ignorant Kanye, die we vooral kennen van zijn acties buiten muziek om, op dit album meer dan ooit hoorbaar is. Naast call-outs naar Taylor Swift (I made that bitch famous!), Ray J (met wie hij schijnbaar vrienden zou zijn geweest als ze niet verliefd waren op dezelfde bitch), Nike (in de vernieuwde versie van het eerder gelekte Facts) en een van zijn exen (My ex said she gave me the best years of her life / I saw a recent picture of her, I guess she was right, rapt ‘ie in 30 Hours) is Kanye op meer domme dingen, met als hoogtepunt misschien wel de openingsline van zijn verse op Father Stretch My Hands Pt. 1: If I fuck this model / And she just bleached her asshole / And I get bleach on my T-shirt / I’mma feel like an asshole. Que?!

Het is niet allemaal clownen wat de klok slaat. Gelukkig is er ook wat diepgang te vinden op TLOP, al is het zeer minimaal: op Real Friends neemt ‘Ye even muzikaal gas terug om op een sfeervolle en hypnotiserende beat zijn struggles met vriendschaps- en familiebanden uit de doeken te doen en op Wolves wikkelt hij zijn kids in lamswol en ziet hij zichzelf en zijn vrouw als Josef en Maria. Oorspronkelijk zou de track met Sia en Vic Mensa zijn maar laatstgenoemde is van de track geknipt voor de albumversie. In plaats daarvan is Frank Ocean opgetrommeld om de outro te verzorgen. Daarnaast worstelt hij met de gedachte dat vrouwlief Kim Kardashian hem een rusteloze man vindt op FML, waarop The Weeknd de spotlights prima op zich gericht weet te houden gedurende het refrein.

Het beste aan de muziek is dat het absurde noise-geluid van voorganger Yeezus heeft plaatsgemaakt voor zeer strakke instrumentaties. Daartegenover staat wel dat dit het eerste Kanye West-album is waarop hij niet echt een vernieuwende sound neerzet en waarop hij geen duidelijke rode draad heeft gesponnen door de tracks heen. Hij werkt samen met de crème de la crème (artiesten als Kendrick Lamar, Young Thug, The Weeknd, Madlib en Chance The Rapper brengen allen hun A-game) maar is zelf bang om té openhartig te worden en verbloemt dat met goedkope tekstuele grapjes, waar je na een paar luisterbeurten toch ook wel genoeg van hebt. Zodoende mist Pablo de diepere laag die hij eerder op bijvoorbeeld Through The Wire, Bound 2 of Runaway wel in huis had.

Het is een album waar, hoe anders dan bij bijvoorbeeld College Dropout, Graduation of My Beautiful Dark Twisted Fantasy, het genie Kanye slechts sporadisch opduikt en dat is te weinig op een plaat die vorige maand nota bene door hemzelf nog werd bestempeld als ‘album of the life’. Muzikaal gezien valt er genoeg te beleven: verrassende sampleflips van Iranese pop tot Italiaanse progrock uit de 70’s maken van Kanye andermaal een vakkundig muzikaal curator die de touwtjes, ondanks de vele (co-)producers, hoorbaar strak in handen heeft. Het kent zijn hoogtepunten in onder meer Ultra Light Beam, Real Friends, No More Parties In L.A. en 30 Hours die qua instrumentatie en lyrics perfect in elkaar zitten. Jammer genoeg kan dat niet gezegd worden van de overige teksten, die zijn op een paar na verre van memorabel. De storm lijkt inmiddels gelukkig te zijn gaan liggen, maar we kunnen ons opmaken voor ronde twee. Komende zomer brengt Kanye namelijk naar eigen zeggen nóg een album uit. Het afdoen van The Life Of Pablo als tussendoortje zou minachtend zijn, maar behoort wellicht vanaf de zomer tot de mogelijkheden wanneer ’Ye alsnog zijn zoveelste masterpiece de wereld in slingert.

Tracklist:

01. Ultralight Beam (ft. Chance The Rapper, The-Dream and Kelly Price)
02. Father Stretch My Hands Pt. I (ft. Kid Cudi)
03. Father Stretch My Hands Pt. 2 (ft. Desiigner)
04. Famous (ft. Rihanna & Swizz Beatz)
05. Feedback
06. Low Lights
07. High Lights (ft. Young Thug)
08. Freestyle 4 (ft. Desiigner)
09. I Love Kanye
10. Waves (ft. Chris Brown)
11. FML (ft. The Weeknd)
12. Real Friends (ft. Ty Dolla $ign)
13. Wolves (ft. Frank Ocean)
14. Silver Surfer Intermission
15. 30 Hours (ft. André 3000)
16. No More Parties In LA (ft. Kendrick Lamar)
17. FACTS (Charlie Heat Version)
18. Fade (ft. Ty Dolla $ign and Post Malone)

Geplaatst door bowie op 26 februari 2016