Kanye West laat de wereld slechts een zooitje demo’s en snippets horen

Je zou er maar voor wakker gebleven zijn, hopende dat je held zich eens zou houden aan de afgesproken tijd. Je zou ervoor naar het stadion in Atlanta gekomen zijn. Je zou vanochtend wakker zijn geworden en zin hebben om het album af te spelen via je favoriete streamingdienst Maar Kanye moet sleutelen, en hoorbaar nog veel tijd spenderen achter de mix- en mastertafels. Want het is tenslotte een genie. En dat stage design… wauw! En dat masker, het is ge-ni-aal. DONDA is er… nog niet, maar we hadden simpelweg ook niet anders verwacht.

Wie flikt het om nadat de release al uitgebracht is via Spotify, om nog tracks aan te passen? Kanye West deed het bij zijn The Life Of Pablo in 2016. Steeds verschenen er geüpdatete versies van nummers en konden fans weer nieuwe dingen ontdekken in de muziek. Was het een geniale marketingstunt, kan Kanye niet overweg met deadlines of is hij de perfectionist die zijn fans claimen dat hij is?

Tijdens de roll-out van dat album bleef Kanye maar wisselende tracklists posten op zijn social media-kanalen, dit keer werd het werk vóór hem gedaan. Pusha T kondigde een grootse luistersessie aan in het Mercedes Benz Stadium in Atlanta, en diverse in Europa rete-onbekende influencers mochten hun tweets over de plaat viral laten gaan. Kreten als “Kanye’s beste werk ooit” gingen vorige week dan ook al snel het internet over.

Het enige dat hij zelf deed, door een commercial te reposten waarin een nieuwe track werd geprimeurd, is bevestigen dat DONDA er écht aankwam. 23 juli is de releasedatum. Een dag ervoor liet hij een heel stadion vollopen om het voor het eerst publiekelijk te laten horen. Kanye ijsbeert wat over de vloer die over het veld is neergelegd. Hij heeft een rood pak aan en een masker op. Vocale communicatie is er niet. Hij wil overduidelijk de muziek laten spreken. En die… spreekt jammer genoeg helemaal niet.

Wat West laat horen aan twintigduizend oplichtende telefoons, is een mapje vol demo’s, ideeën, halffabrikaten en snippets. DONDA klinkt alles behalve af. Er galmen flarden van Yandhi– en Jesus Is King 2-demo’s langs de tribunes. Je zou er zitten, met die telefoon in je hand om alles wat er gebeurde vast te leggen. En maar opletten of je die bewegende, rode stip wel in het midden van het beedscherm hebt.

Het slechte nieuws is: DONDA gaat voorlopig niet verschijnen. Kanye is sinds The Life Of Pablo zó geobsedeerd geraakt wat demo’s betreft, dat hij gisteravond in dat stadion ook zélf wel kon horen dat de muziek nog niet stadionproof is. Er missen veel drums, het laag in de producties mag wat aangezet worden en de vervelende vocal-effecten mogen een tandje minder. En dan te bedenken dat Kanye volgens ingewijden zelfs tijdens het evenement bezig was met de mix van het album. Dat verklaart een hoop over zijn late verschijning.

En terwijl Ye in de catacomben achter zijn computer zit en zelfs daar nog rappers als 2 Chainz en Playboi Carti uitnodigt om featurings op te nemen, hopen mensen aan de andere kant van de wereld vandaag het album in volle glorie te horen. Er moet een godswonder gebeuren wil dat aan de orde zijn, want Yeezus, wat klonkt dit belabberd. Het zou pas een stunt zijn als er binnen korte tijd een plaat verschijnt die hij helemaal niet had laten horen in het stadion. Dán ben je het genie. Nu moeten je fans het gooien op het fantastische stage design (welke stage en welk design?!) en het feit dat je daar gemaskerd rondloopt, te viben op je eigen tracks. Been there, done that. Zo zagen we je ook al ooit in de Heineken Music Hall.

Was het dan allemaal troep? Nee, het goede nieuws is dat JAY Z zo’n vier uur voordat het evenement startte een couplet heeft opgenomen voor de laatste track. Het wordt ook wel het hoogtepunt van DONDA genoemd, en dat zegt eigenlijk al heel veel. De belangrijkste boodschap: “This might be the return of The Throne.” Jawel. Ook Don Toliver kwam door met een featuring, die zo mooi was dat hij opgenomen leek in de hemel. Sowieso hing veel af van de gastvocalisten; tijdens de eerste helft van het album wordt Kanye volledig ondergesneeuwd door zijn featurings.

Kanye-fans, het wordt moeilijk om deze wanvertoning te verdedigen. Donda, zijn moeder, gaf hem ooit het leven in Atlanta. De gedachte om dat nu andersom te doen is prachtig, maar het lukt Kanye nog niet om te overtuigen. Maar jullie zijn zeker wél overtuigd, hè? Het was een prachtige, emotionele avond, zoiets als een psychedelische trip die je nét even nodig had. Kanye wist je precies je hart te verwarmen, met emotionele songs waarmee je je nu kunt relateren. Hij heeft je inspiratie gegeven, zodat je weer een jaartje vooruit kunt. Ik ben blij voor je. Écht.

Maar dat je drie kwartier aan onafgemaakte tracks zijn beste album durft te noemen terwijl je enkel een live stream zag in een lage kwaliteit, zegt meer over jou dan over mij.

De megagrote luistersessie van Kanye’s nieuwe album DONDA laat ons vooral hopen dat hij terug de studio ingaat om het af te maken. Beter dan een van de Reddit-gebruikers ga ik dit artikel dan ook niet kunnen afsluiten.

“this album was so bad that the only way you could save it is by calling it “avant garde.”

 

Een recensie van het volledige product kan zomaar van een hele andere strekking zijn, uiteraard. Blijf daarom onze website checken.

Geplaatst door bowie op 23 juli 2021