Kamer Van Cokehandel – De Kamer

Op de twee albums van Risskant (Nieuwe Droom en ’T Is Mooi Geweest) was niet echt sprake van een overheersend geluid. Op dit Kamer Van Cokehandel product is dat wel het geval; duistere, dreigende underground hiphop, voornamelijk veroorzaakt door de onderwerpkeuze en producties. De meeste beats komen van Benzie, die minder bombastische creaties aflevert dan we kennen van zijn KGV-werk. De producties sluiten nu prima aan bij onderwerpen als drugs, alcohol, dood en verderf en moord. Ook de overige beatmakers (Dopaganda, Tailers en Spinal) dragen bij aan de algemene sound en sfeer.

Een huiveringwekkende sfeer is er vooral op 89 beeeeng, waarop Spinal doet waarin hij goed is; het rappen van onheilspellende teksten over (de toekomst van) onze planeet. Risskant heeft moeite om net zo overtuigend te komen. Even zo macaber is het om tot in detail te spitten over de verdwijning van Natalee Holloway, zoals Per.verz, Risskant en Ad Rem doen op Reconstructie. De rappers kruipen zeer overtuigend in de huid van achtereenvolgens Joran, vader Van der Sloot en Patrick van der Eem. Angstaanjagende achtergrondstemmen in de productie maken het nummer compleet.

De begrijpelijke hysterie waarmee Ad Rem en Risskant rappen op Reconstructie is (helaas) ook te horen op andere tracks, terwijl het niet altijd even nodig lijkt. Zo wordt het dramatische verhaal over Jeroen verteld met een aantal vreemde hoge uithalen van beide MC’s, waar een ingetogenere delivery meer op z’n plaats is. Op Kook dielers, met oldskool productie van Dopaganda, bewijst vooral Ad Rem dat zijn goed bedachte dubbelzinnigheden over coke enerzijds en koken anderzijds beter overkomen wanneer hij wat rustiger flowt. Ook op de twee brag en boast punchline tracks, Schrikbarend en Kamer Shit_, zijn een aantal prima lines te horen. De nummers lijken qua boodschap echter wel erg veel op elkaar, net als de beide tracks over het onder invloed zijn (_Brandstof en T.R.I.P.).

Ad Rem en Risskant tonen met De Kamer andermaal hun gretigheid. Zeker door de meestal sterke producties is deze EP een samenhangend geheel. Helaas weten de rappers dus niet altijd een even hoog niveau te bereiken en vullen ze elkaar niet zo goed aan als mogelijk is met deze twee afwijkende stemgeluiden en accenten. Tegenover de mindere tracks staan echter even zo veel geslaagde nummers. Zeker de liefhebber van donkere, hardcore Nederlandse hiphop zal zich kunnen vermaken met de Kamer van Cokehandel.

Tracklist:
01. Intro
02. Schrikbarend featuring KGV
03. Reconstructie featuring Per.verz
04. Kamer Shit featuring Fotosynthese
05. Jeroen
06. Brandstof featuring Escalatie Team
07. 89 Beeeeng featuring Spinal
08. Noodzaak featuring Anonymouz
09. &tem
10. Kook Dielers featuring Dopaganda
11. T.R.I.P. featuring Skenkie en Patrice

Meer info

Geplaatst door bowie op 20 mei 2008