Kaascouse is STOFFIG & ONVOLWASSEN op zijn nieuwe tape

Kaascouse en zijn team van SKENGGENG hebben zich voorgenomen om in 2021 elke week (!) een release uit te brengen. Iedere donderdag is het om 16:20 (kenners weten waarom precies op die tijd) het #SKENGALARM af. Tot nu toe verschenen diverse singles en videoclips, gisteren was het de beurt aan Kaascouse zelf. Hij loste maar liefst twaalf nieuwe nummers onder de noemer STOFFIG & ONVOLWASSEN.

Het is de eerste EP van het jaar vanuit het SKENGGENG-kamp. Alle tracks werden geschreven en opgenomen in slechts één week. Kaascouse ging ervoor terug naar de rappers die hem ooit inspireerden om te gaan rappen. Hij luisterde dan ook weer veel naar de muziek van zijn helden en vond opnieuw inspiratie in hun nummers. Het resultaat is een muzikale ode aan alle (Nederlandse) hiphophelden die hem zijn voorgegaan.

“Ik ben heel benieuwd wat Hiphop In Je Smoel van deze plaat vindt! En ook wat jullie lezers ervan vinden”, laat hij ons weten. “De fans van de andere platformen waar het album op staat, luisteren veel liever naar Jonna Fraser of Frenna. Maar dít…” benadrukt hij, “…dit zijn beats waar fucking Sean Price op had kunnen rappen, of die Griselda helemaal zou murderen.”

Hij maakt er inderdaad een rake vergelijking mee. De beat van HALF MENS HALF JONKO is er zo eentje die prima door de mannen uit Buffalo aangepakt zou kunnen worden. De dreigende sfeer biedt hier alleen geen ruimte aan straatverhalen, maar aan een superheld die simpelweg authentiek is en daarmee scoort. “Ik geef je broer een paddestoel, hier heb je dertig levens / een superheld in deze game, ik ben mezelf gebleven.” Maar het duurt -uiteraard bij Kaas- niet heel erg lang voordat ook op de spooky keys een lach op het gelaat wordt veroorzaakt.

“SKENGGENG, dat is een lifestyle / die dure jonko in m’n hand, dat maakt je wijf geil!”

Naast op 90’s boombap geïnspireerde bangers, zijn er ook jazzy producties te vinden. De synths en saxofoon van ROKALEMA (WOW) bieden een heerlijke ondergrond voor een weed-anthem zoals we lang niet hebben gehoord. En er staan meer concepttracks op de nieuwe plaat. Kaascouse blinkt uit in storytelling. Zo vertelt hij het verhaal over een influencer die spijt krijgt van een carrière-switch richting de muziek en is er een track te vinden waarop hij uiteenzet hoe iemand hem financieel probeerde te bedonderen.

STOFFIG & ONVOLWASSEN is een heerlijk luisteralbum. Gemaakt dóór een hiphopfan en vóór de hiphopfan. Scherpe grappen (bijvoorbeeld hersenspinsels over hoe te blowen met een mondkapje) worden afgewisseld met serieuze noten, en dat alles over heerlijke laid back-beats. Het is maar goed dat Kaascouse er het stof af heeft geblazen. Schenk je favoriete drankje in, neem plaats in de beste stoel in huis, steek eventueel wat op en consumeer. SKENGGENG!

Geplaatst door bowie op 5 februari 2021