Kaascouse: “Ik heb genoeg voor anderen gerend. Nu is het weer mijn beurt.”

Hij was een van de populairste en grappigste battlerappers van het land, was een tijdje het gezicht van Bonne Chance Music en won BNN’s The Next MC. Toch zette Laïd Attiaoui, als rapper bekend onder de naam Kaascouse, zijn eigen rapcarrière niet altijd bovenaan. Dat moest veranderen, vond hij. Zijn vandaag verschenen nieuwe EP Met Een Beetje Geluk is de opmaat naar zijn langverwachte debuutalbum. “Ik heb mezelf beloofd mezelf niet meer uit het oog te verliezen.”

“Ik ren deze race in mijn eentje.”

Kaascouse, half kaaskop en half couscous, is al zo’n tien jaar een opvallend figuur binnen de Nederlandse hiphopscene. Met een jolige en gevatte rapstijl ging hij rappers verbaal te lijf tijdens de Punchoutbattles-evenementen. Financieel schoot hij er weinig mee op, maar hij groeide er wel uit tot een van de publieksfavorieten. Verdere bekendheid vergaarde hij door de online show Grote Gezeik te presenteren en The Next MC te winnen. Daar prezen onder meer Rotjoch en Brainpower hem om zijn soepele rapskills, vol creatieve flows die hij achteloos uit zijn mouw leek te schudden.

Inmiddels is de drang naar erkenning weg bij Kaascouse, die inmiddels het platform SKENGGENG heeft opgericht. Zijn muziek is niet meer zo uitbundig en een heel stuk persoonlijker. “Ik moest gewoon even leven…”, zegt hij daarover. “… maar ik ben weer excited! Ik ben enthousiast om deze plaat eindelijk op de mensen te gooien. Het is wel een hele drukke periode, want als je een plaat independent uitbrengt, moet je harder werken dan wanneer je bij een label zit. Máár straks aan de eindstreep hou je meer over; zowel qua financiën als voldoening. Dus ik heb er zin in!”

Hij klinkt opgetogen, maar liep dankzij het independent zijn toch tegen dingen aan die hij niet had verwacht: “Dat zul je altijd zien. Vorige week had ik nog een discussie met de distributeur, die iets niet helemaal op orde had. Dat soort dingen zijn gewoon spannend, maar komen toch wel goed. De plaat heet niet voor niets Met Een Beetje Geluk. Met een beetje geluk gaat alles gewoon goed. Ik moet nu mijn eigen promocampagne maken, als je bij een label zit doen anderen dat deels voor je. Van promo tot mix en master en artwork; overal ben ik zelf achteraan gegaan. Ik ren deze race in mijn eentje.”

“Het is de juiste tijd om een independent artiest te zijn. Er valt het meest uit te halen.”

Maar daar is hij niet vies van. “Dit is juist de tijd om hard te werken en een independent artiest te zijn. Er valt het meest uit te halen, en met de technologische ontwikkelingen is het steeds makkelijker om onafhankelijk artiest te zijn. Daarnaast heb ik in het verleden, bijvoorbeeld bij Bonne Chance Music, flink wat ervaring opgedaan wat het releasen van andermans muziek betreft. Die technieken kan ik nu eindelijk toepassen op eigen projecten.”

“Ik heb mezelf beloofd mezelf niet meer uit het oog te verliezen.”

Achter de ‘eindelijk’ die hij uitspreekt, schuilt een drang die hij niet altijd heeft kunnen vervullen. “Bonne Chance Music was voor mij vooral een passie-project”, vertelt Kaascouse. “Ik heb mezelf erin verloren. Het ging ten koste van mijn eigen muziek. Ik was zóveel bezig met de muziek en carrières van anderen, dat mijn eigen dingen enorme vertraging opliepen. Daarom is mijn debuutalbum er nog steeds niet. Maar dit najaar moet ‘ie verschijnen. Ik wilde de tracks die de plaat sowieso niet zouden halen niet laten liggen, dus heb ik besloten om er een EP van samen te stellen. Het zijn echt nummers die in mijn huidige denkwijze passen, wellicht zouden ze dat binnenkort niet meer doen, dan zou ik ze weer laten liggen. Én ik wilde ook weer releasen in plaats van alleen máken. Toen ik wegging bij Bonne Chance, heb ik mezelf beloofd mezelf niet meer uit het oog te verliezen.”

Het debuutalbum, die nog voor het eind van 2020 het licht moet zien, is volgens Kaascouse een stuk volwassener dan alles wat hij tot nu toe uitbracht. “Dat heeft een opstap nodig. Met Een Beetje Geluk heeft dat als functie. Het is een stukje groei richting het album. Doordat alles zo lang heeft geduurd, ben ik ook gewoon gaan leven. Daar weet jij natuurlijk alles van, nu je net bent toegetreden tot de papa-gang”, lacht hij naar ondergetekende. “Ik ben ook al een tijdje vader. Die persoonlijke groei ga je terughoren op het album. Als ik meteen het album had uitgebracht, zouden mensen misschien schrikken van de hoeveelheid volwassen content. Nu bied ik alvast een voorgerechtje aan in die stijl. Een tussenstap.”

Dat betekent volgens hem niet dat hij zijn humor is verloren. “Nee, de scherpte ga je heus nog wel horen, de gevatheid en de humor ook. Mijn zwak voor perfecte rijmschema’s en punchlines hoor je hier en daar ook terug op deze EP en nog veel beter op het album.” Op de EP, die vanaf vandaag overal te streamen is, laat hij wel hele andere vaardigheden horen. Aspecten die, al van oudsher, onlosmakelijk met rap verbonden zijn; hij verplaatst zich in zelfverzonnen karakters en zet die tegenover elkaar en laat horen te beschikken over een flinke staal storytelling. “Dat is niet iets wat ik heel bewust doe, maar gewoon laat gebeuren. Ik luister het achteraf terug en dan besef ik eigenlijk pas wat ik heb gedaan. Maar dan vind ik het wel tof om te zien welke kant ik op aan het bewegen ben.”

Met Een Beetje Geluk is een mantra geworden dat een hoop positiviteit met zich mee heeft gebracht.”

De titel van de EP ontstond vrijwel per ongeluk, zegt ‘Kaas’. “Ik gooide een post op Instagram met als caption: ‘Met een beetje geluk gooi ik eind deze maand een EP op jullie. Hoe willen jullie dat ik ‘m noem?’ Toen m’n vrouw dat las, wees ze me op het feit dat ‘Met Een Beetje Geluk’ een prachtige titel was. En hij bleek profetisch, want met een beetje geluk is alles goedgekomen met alle promo, met een beetje geluk komt het goed qua distributie. Het is een beetje een mantra geworden dat een hoop positiviteit met zich mee heeft gebracht.”

“Deze zomer ga ik weer veel maken, zodat ik eind van het jaar dat album kan gaan droppen”, zegt Kaascouse over zijn plannen voor de nabije toekomst, om vervolgens in te gaan op zijn terugkeer in de battlescene. Niet als rapper, maar als organisator: “De verre zomervakantie zit er dit jaar niet in gok ik, dus ik blijf ook bezig met Skeng Battles. Via Instagram Live laten we iedere vrijdagavond battle-talent het tegen elkaar opnemen. Vanavond zijn de halve finales en zitten Lexxxus, Nesim Najih, SXTEEN en DJ Edson Cesar van Broederliefde zitten in de jury. Tot de quarantaine voorbij is wil ik dat volhouden, om er vervolgens misschien wel een live-event van te maken. Nu Punchoutbattles is doodgebloed, mis ik wel een podium voor battlerap dus het zou tof zijn om dat zelf te creëeren.”

Stream Met Een Beetje Geluk hieronder.

Geplaatst door bowie op 29 mei 2020