KA – The Night’s Gambit

KA’s stijl is compleet wars van wat momenteel de trends in rap zijn en het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat een label erin zou investeren. Dat maakt zijn doe-het-zelf aanpak een logische stap, maar niet minder bewonderenswaardig. Hij beschrijft zijn voormalige straatleven, maar volledig gespeend van de sensatie of romantisering die daar vaak mee samenhangt. In tegendeel; zijn rustige, zorgvuldig afgemeten flow heeft een melancholische klank in zich die alleen maar versterkt wordt door zijn minimalistische, maar uiterst effectieve producties. Sfeervolle samples uit films en series verlichten de thema’s van de nummers en met voornamelijk kortgeknipte loops van wat waarschijnlijk niet eens de meest melodieuze delen van zijn platencollectie zijn, schept hij een donkere, zwaarmoedige ambiance. KA uit nergens direct spijt, maar verheerlijkt zijn daden evenmin. Ze worden simpelweg als een gegeven gepresenteerd, deel van een leven dat slopend en vermoeiend is, waar hij weemoedig op terugblikt. For years made it hot, now I’m trying to better the block rapt hij op Nothing Is, zonder daarbij in preken te vervallen.

Datzelfde nummer duidt ook meteen aan wat het is dat KA aangegrepen heeft om zijn leven een andere weg in te laten slaan: rap. If this ain’t meant for me, nothing is, rapt hij in het refrein, zonder opsmuk duidelijk makend dat hij over het nodige zelfvertrouwen beschikt, maar ook weinig andere opties meer over heeft. Sleutelstuk van de karakterontwikkeling zoals KA die schetst op het album is het briljante Peace Akhi. De bijna drumloze beat (ver weg lijken er een soort conga’s weggemoffeld te zijn, maar zelfs die gruizige geluiden zijn uiterst spaarzaam gebruikt) rust vrijwel volledig op zijn sterke tekst en de voordracht ervan. KA beschrijft een troosteloos bestaan, waar geweld altijd om de hoek is en iedereen vervangbaar blijkt: The blocks is a hard fight for the bloody money / get popped, tomorrow night’ll be your understudy. De track wordt voorafgegaan door een sample uit The Wire waarin de rol van pionnen in het schaakspel beschreven wordt. Treffend, want qua sfeer vertoont de plaat vele gelijkenissen met die hooggewaardeerde en uitermate rauwe serie. Meerdere schaakmanoeuvres worden beschreven in samples die de korte pauzes tussen de raps opvullen. Pistol is the only piece I see / It’s war out here / But still tell my niggas “Peace Akhi” is de tekst die het ijskoude refrein vormt, en de implicatie over hoe KA dat al die tijd overleefd heeft is duidelijk: hij heeft zijn zetten zorgvuldig uitgedacht en voorbereid zoals in een schaakpartij, op dezelfde berekenende manier die zijn manier van rappen zo typeert. Aansluiter Knighthood en I’m Ready borduren verder op de schaakthematiek. KA beschrijft zichzelf parallel aan het paard (the knight), een schaakstuk dat op een manier kan bewegen zoals geen enkel ander schaakstuk kan (de zogenaamde L-vorm) en zo verrassend uit de hoek kan komen. Albumtitel The Night’s Gambit (vrij vertaald De Nachtelijke Gok) duidt hierbij dus niet alleen op de kansen van criminele escapades in het donker, maar ook op het wagen van een gok met datzelfde onberekenbare paard.

Er volgt nog een ander nummer met sterk beschreven scenes, het over verraad en gebroken loyaliteit handelende 30 Pieces Of Silver, tot in slotstuk Off The Record nogmaals onderstreept wordt waar KA op ingezet heeft. De track gebruikt eenzelfde soort concept als Labels van GZA (op wiens Pro Tools KA in 2008 ook te horen was), en verweeft in plaats van platenlabels maar liefst 62 albumtitels in de songtekst. Dat dit meer is dan een trucje wordt onderstreept in de laatste zinnen, die dan ook tweemaal ten gehore worden gebracht: I was done with baggage / All these psalms calmed my savage / How I live was often hectic / All this is off the record. In zijn bewogen leven is het rap geweest dat hem een manier gaf om iets moois op de wereld achter te laten, en in het streven daarnaar hem zijn eigenwaarde terug liet vinden. Dat hij daarbij direct aan een lijst persoonlijke favorieten eer betoont, maakt het nummer des te intiemer en indrukwekkender. KA kan gerust zijn van z’n zaak; in de missie iets van waarde op de wereld te zetten, is hij met The Night’s Gambit, zijn beste werk tot nu toe, zeer zeker geslaagd.

Tracklist:

01. You Know It’s About
02. Our Father
03. Jungle
04. Barring The Likeness
05. Nothing Is
06. Soap Box (feat. Roc Marciano)
07. Peace Akhi
08. Knighthood
09. 30 Pieces Of Silver
10. I’m Ready
11. Off The Record

Geplaatst door bowie op 26 juli 2013