KA leeft tussen de spanning en paranoia van de Amsterdamse onderwereld

Met de release van Weersvoorspelling, op de eerste labelcompilatie van Hella Cash, kregen we in 2018 een glimp van de donkere wereld waarin rapper KA leeft. Met zijn lange, slungelige lichaam en zijn ogen verhuld achter een zonnebril vertelde hij over hoe zijn eerste klapper door twee werd gedeeld en hoe hij buit sloeg. Het grote plaatje dat hij schetste was kort maar krachtig: de straten zijn vies. De rapper van Marokkaanse afkomst komt niet om ze schoon te vegen, maar om de smerigheid ervan te laten zien aan iedereen die er geen oogkleppen voor op wil hebben. Zijn debuutalbum kon geen betere titel dragen dan Behind The Scenes.

Zijn sociale leven houdt hij grotendeels geheim voor de buitenwereld. Veel Instagram-spam hoef je van hem niet te verwachten en diepte-interviews zijn er niet te vinden. Dit is iemand die zijn muziek gebruikt om zijn leven uit de doeken te doen. Sinds die duistere solotrack bracht KA slechts sporadisch muziek uit. Op het tweede compilatiealbum van zijn label was hij te horen op vijf nummers, en van dit debuutalbum verschenen periodiek een paar singles. KA bleef vakkundig gehuld in mysterie.

En dan was er nog die hypnotiserende 101 Barz-sessie, waarmee hij vorig jaar miljoenen kijkers aan hun scherm gekluisterd hield. Ruim zeven minuten lang rapte hij, met zijn handen op zijn koptelefoon en volledig gefocust, de donkere klokken in de beat volledig absorberend. Hij schetste een koude wereld waarin hij pakketten vervoert, tienduizenden euro’s contant int en liever in thuisstad Amsterdam blijft dan scheuren in Marbella. Want aan zonnige tijden begint hij pas als coffeeshops en jachten in zijn bezit heeft.

De weg daarnaartoe beschrijft hij op Behind The Scenes. Sommige rappers moeten het hebben van hun melodische stemgeluid, sommigen van meezingbare refreinen. Anderen leunen op producers die hitgevoelige instrumentaties aanleveren. KA heeft daar niets van nodig. De ultiem kille vertelstijl is alles wat hij nodig heeft. Zijn verhalen zijn perfect gedetailleerd. Zijn stemgeluid is hees en hij klinkt hoorbaar stoïcijns. Over hoe hij slaapt tussen ratten in garageboxen, terwijl hij de avond ervoor stoptekens en helikopters negeerde en gewoon doortrapte.

De Amsterdamse onderwereld is er eentje waarin de autoriteiten maar geen grip krijgen op de hoofdrolspelers. Het benoemde centrum van de Europese cocaïnehandel, waarin een netwerk dat de media de mocro-maffia noemt zich ontvouwt tot machtige proporties. KA trekt je mee achterop de Vespa en samen vlieg je door de emoties die zijn bezigheden met zich meebrengen. De spanning vóór en het tijdelijke geluk ná een klapper, maar ook de paranoia die ieder moment toe kan slaan. Afstappen kan niet meer, en iemand bellen kan niet in een donker grensgebied waar geen bereik is. De enige weg is vooruit; maar wat ga je doen als je méér kunt maken dan je nu doet, of álles wat je tot nu toe hebt gemaakt in een tas kunt stoppen en kunt vluchten naar het buitenland?

KA heeft niet gekozen voor dit leven, dit leven koos hem. En hij zit er zó diep in dat hij van dat gegeven zijn sterkte heeft gemaakt. Terwijl rappers nog stressen om hits te maken, beweegt hij zich over de grachtengordel om een ieder te voorzien van wat hij nodig heeft. Om zich heen ziet KA roekeloosheid, ratten en kleine racers. Maar zolang hij zelf gefocust on the road blijft en het aantal contacten blijft minimaliseren, gaat hij ooit komen waar hij wil. Behind The Scenes geeft een een puur en oversneden kijk op de hete straat tijdens grijze dagen. Een even ijzingwekkend als meeslepend debuut van ’s lands meest geheimzinnige en intrigerende rapper.

Stream:

Geplaatst door bowie op 4 december 2020