K-otix Entertainment presents: Ethos

Prelude:
Een roffelende drum met aan het begin van iedere 2e maat op gothische wijze gezongen het woord “Ethos”, waarna de MC’s duidelijk maken waar ze voor staan. Dope, originele intro!

Ethos:
Heerlijke funky track waarin de mannen van Example en K-OTIX uitleggen waar het project om draait: “United we stand, divided we fall.” “The best in the underground, a new sound…” Lekkere funky traditionele boombap-hiphop…

Something:
Begint als donkere, dreigende track maar verandert gaandeweg een aantal keer op verrassende wijze van sample en sfeer. Producer Kay bewijst een talentvolle, originele producer te zijn. De MC’s flowen prima over deze mooie track…

Hammer Proof (feat. Grand Agent & Donte of Mood):
Funky, minimaal nummer met gasten Grand Agent en Donte van de semi-legendarische groep Mood (een van de meest onderschatte underground-acts van eind jaren ‘90). Alle MC’s komen goed tot hun recht, de track is niet echt bijzonder, wel in orde.

5 Senses (feat. D-Rose & Michelle Thibeaux):
Prachtige beat van Kay wederom, sfeervolle strijkers en keyboards gekoppeld aan een warme drumsound zorgen voor een soulvolle feel. De MC’s gaan alle 5 zintuigen af om hun state of mind te beschrijven. Dope concept, dat prima wordt uitgevoerd. Zangeres Michelle Thibeaux zingt mooi op het refrein, al klinkt ze wel enigszins overgeproduceerd.

Heat (feat. Michelle Thibeaux):
Seventies funk zorgt voor een blaxploitation-sound waarover de MC’s lekker kunnen braggen over hun vermogen om de “heat” te brengen. “Leave opponents homeless, microphones we own this…” Another Kay sureshot!

Declaration:
Mooie, minimale track waarop de MC’s duidelijk maken dat ze kiezen voor de independent-route en niks met major labels te maken willen hebben:“You sold five mil and you still ain’t paid?”
Ethos kiest voor hun “right to be free…”

Dues:
Jazzy boombap-beat van producer Damien waarop de MC’s filosoferen over een interessante vraag: “What’s left if you’ve got nothing else to pursue?” Zelf komen de MC’s ook niet op het antwoord, dus het blijft een onbeantwoorde vraag, maar wel een die te denken geeft.

Remain Cautious:
Orchestrale track van DJ Cozmos die doet denken aan Alchemist-producties, erg dope ish waarop MC V-Zilla laat blijken dat hij er aan komt!

Aggravated:
Damien-productie waarop de MC’s hun ergenissen ventileren “on wax”. Goede, donkere track, waarop Ethos aangeeft niet mee te doen met alle nepheid die tegenwoordig alomtegenwoordig is in de hiphopwereld.

Make Way:
Phil Pro-productie die doet denken aan dingen uit het Dilated Peoples-kamp. De Zwitserse crew “The Underclassmen” komt prima uit de verf op dit boombap-nummer.

Ocean of Soul:
Aparte track waarop de MC’s braggen over hun MC-skills. MC’s en track klinken niet echt als een geheel, een van de mindere tracks van het album dus.

Move On Part II:
DJ Cozmos-productie waarin hij “Summer Maddness” van Kool and the Gang door de mangel haalt. Hoewel dit nummer al vaak is gebruikt, weet hij er toch wat origineels van te maken door flink te knippen en plakken. Dope track.

Said and Done:
Damien zorgt voor de afsluiter van “Ethos”, en doet dit op waardige wijze; door te verrassen dus! De track klinkt totaal anders dan de rest van de plaat met een clap als snare en blaasinstrumentatie als sample. Lekkere track, iets toegankelijker dan de gemiddelde track op “Ethos”. Na een aantal seconden stilte na afloop van het nummer, komt er nog een kleine hidden track die erg fijn klinkt.

Al met al is Ethos een geslaagd project en is vooral de bijdrage van producer Kay erg hoop gevend voor de toekomst van hiphop. Orginele en muzikale producers zoals hij moeten steeds meer op de voorgrond komen, en dat zal op basis van dit album zeker gaan lukken!

Tracklist:
01. Prelude
02. Ethos
03. Something
04. Hammer Proof
05. 5 Senses
06. Heat
07. Declaration
08. Dues
09. Remain Cautious
10. Aggravated
11. Make Way
12. Ocean of Soul
13. Move On part II
14. Said And Done

Meer info: http://www.k-otix.com

Tracklist:
01. Prelude
02. Ethos
03. Something
04. Hammer Proof
05. 5 Senses
06. Heat
07. Declaration
08. Dues
09. Remain Cautious
10. Aggravated
11. Make Way
12. Ocean of Soul
13. Move On part II
14. Said And Done

Meer info: http://www.k-otix.com

Geplaatst door bowie op 23 maart 2004