Jus Allah

Jus Allah is vooral bekend van het Jedi Mind Tricks album Violent By Design. Na dit album verliet hij de rapgroep uit Philadelphia. Over de precieze reden is lang gespeculeerd. HIJS voelde de rapper aan de tand over onder andere Jedi Mind Tricks, Babygrande en Apathy.

De vraag waarop iedereen het antwoord wil weten: Ben je terug bij Jedi Mind Tricks?
Ik zou zeggen: nee. We hebben elkaar al een tijd niet meer gesproken, sinds februari 2005 ongeveer. Het was eigenlijk meer iets dat het label (Babygrande, red.) wilde. Ik denk niet echt dat Vinny Paz en Stoupe er heel erg geïnteresseerd in zijn. En verder hebben zij hun dingen voor elkaar en ik ben bezig mijzelf solo op de kaart te zetten. Sowieso, wat er ook gebeurt, zal ik altijd met solo albums komen. Als het gebeurt: goed. Als het niet gebeurt maak ik me er niet druk over.

Waarom ben je eigenlijk weggegaan bij Jedi Mind Tricks?
Vanwege geld. Kijk, ik wil niet gratis rappen. Ik dacht als het financieel niet goed genoeg is dan kan ik het altijd nog zelf gaan doen. Ik heb altijd geweten dat ik het alleen kan doen. Ik maak gewoon gebruik van goede kansen die me geboden worden. En Violent By Design was gewoon het perfecte platform om voor mij als solo-artiest op verder te bouwen.

Hoe heb je Stoupe en Vinny eigenlijk ontmoet? Een veelgehoord verhaal is dat jullie bij elkaar op de middelbare school zaten?
Nee, we zaten niet bij elkaar op school. We leerden elkaar kennen toen ik een jaar of veertien was, via een vriend van een vriend. En zij waren zo van: ‘Yo, we zijn met een demo bezig’ en ik kwam er uiteindelijk op terecht. Rond die tijd woonden we zo’n twee uur rijden van elkaar af, het is stom geluk geweest dat we uiteindelijk met elkaar in contact zijn gekomen.

Hoe ben je met rappen begonnen? Wie waren je invloeden?
Eigenlijk gewoon door het luisteren naar hiphop. Hiphop is mijn ding, ik ben nog steeds een fan, ik support het nog steeds en nu is het m’n baan geworden. Er waren veel gasten in mijn buurt toen ik nog jong was, acht of negen, die met rap bezig waren. De vriendjes van m’n zussen rapten en ik keek best op tegen die gasten, van ‘Yo, dat wil ik ook kunnen’. En moet je kijken waar ik nu ben.

Voel je je vereerd dat nog steeds zoveel mensen bezig zijn met het feit of jij wel of niet terugkomt naar Jedi Mind Tricks? Je hebt immers maar een plaat met ze gemaakt.
Ja, absoluut. Het is in ieder geval goed dat mensen nog met me bezig zijn, en het was ook gewoon een dope album. We hebben toch best wel dezelfde sound, als je een fan van Jedi Mind Tricks bent dan vindt je mijn shit waarschijnlijk ook vet. Het is niet zo heel erg verschillend, het ligt in het verlengde van Violent By Design. We hebben allebei ook altijd dezelfde muzieksmaak gehad, nou ja, Vinny en ik dan. Stoupe luistert naar allerlei vage shit, maar Vinny en ik zitten qua muziek aardig op een lijn. We waren allemaal echt into de sound die we op Violent By Design neer hebben gezet, dat was ons ding gewoon.

Heb je de latere albums van Jedi Mind Tricks nog gecheckt?
Ja, ik heb er naar geluisterd. Vooral omdat het moeilijk is om het niet te horen, ik zit midden in de scene en zij zijn nu zo groot geworden. Ik check het dus wel, maar ik ga je nu niet echt vertellen wat ik er van vind, ik bedoel, wat doet mijn mening ertoe, dat laat alleen maar zien wat ik als persoon er van vind. Plus ik ben een MC en ik weet precies wat deze gasten kunnen dus ben ik een stuk kritischer dan een ander.

Ga je nog iets doen met the Army Of The Pharaohs?
Nee, ik zit niet eens op Babygrande meer. Kijk, die gast van Babygrande wilde gewoon een gigantisch goedkoop album maken. Gewoon zo snel mogelijk iets in de winkel kunnen leggen. Daar was ik absoluut niet tevreden mee, verder praat ik niet eens meer met die kerel, volgens mij is hij op dit moment Soul Plane 3 aan het maken ofzo.

Heb je op dit moment nog wel een contract met een platenmaatschappij?
Nee, ja, ik doe het nu gewoon even rustig aan met de platenmaatschappijen. Ze zijn allemaal hebberig, je hebt labels die je nauwelijks iets willen betalen, je hebt labels die alleen maar dingen van hun maten uit willen brengen enzovoort. Ik ga nu gewoon lekker zelf m’n eigen ding opnemen en kijken hoe het vanuit daar verdergaat. Ik wil dat niets of niemand mijn proces verstoort, vanwege wat dan ook.

Is het, vanwege je mening over de huidige labels, wel eens in je opgekomen om zelf een label te starten?
Mja, ja kijk, als je ouders je financieel bijstaan ofzo dan is het niet zo moeilijk. Er zijn zat gasten die even snel naar papa bellen als het even tegenstaat. Maar ik heb dat allemaal niet weet je, ik doe gewoon wat ik kan met wat ik heb.

Na Violent By Design leek je bijna van de aardbodem verdwenen, wat heb je al die tijd gedaan?
Haha, ja. Eerlijk gezegd was ik gewoon bezig om weer terug te komen, maar ik wilde niet met de verkeerde mensen in zee gaan en dat was toen eigenlijk mijn enige optie. Ik begon op Omnipotent Records, het label van Virtuoso, en na dat ik weg was bij Jedi Mind Tricks wilde ik gewoon niet meer met die gasten werken. Ik vond ze gewoon niet goed genoeg en ik had het gevoel dat ik er nooit een goed album op uit zou kunnen brengen. Ik dacht toen gewoon ‘whatever’. Maar na twee jaar kwam er weinig meer op mijn weg, en ik had het gevoel dat ik toch iets moest doen. Toen kwam Babygrande en nu is het tijd voor de volgende stap.

Hoe heb je al die jaren je rekeningen betaald, hoe kwam het geld binnen?
(lachend) Welk geld? Maar serieus, m’n maten zorgen voor me, ik heb verder geen baan ofzo. Thuis hang ik wat rond, doe rustig aan, rook wat wiet en probeer gewoon lekker te leven. Ik doe eigenlijk niks naast het rappen. Ik weet dat m’n vrienden er altijd voor me zijn en ze weten dat ik het niet al te makkelijk heb. Maar als ik uiteindelijk doorbreek dan zorg ik voor hen. Ze weten dat ik de toekomst ben en dat ik uiteindelijk m’n zaakjes wel voor elkaar krijg.

Je album All Fates Have Changed werd nogal slecht ontvangen, wat doet dat met je als je toch hard aan zo’n plaat gewerkt hebt?
Dat album is echt in twee weken opgenomen, ik dropte gewoon wat oude rijms die ik nog had liggen. Er ging geen creatief proces aan vooraf. Het was gewoon: drop wat lyrics over wat beats. En die beats waren nog wack ook. Er zat geen structuur in de nummers. Eigenlijk zou die plaat niet eens uitkomen. Er staan vier of vijf oude tracks op, sommige verses worden herhaald, daar wist ik allemaal niets van. Die gozer van Babygrande heeft gewoon mijn naam erop gezet, het mijn album genoemd en die handel uitgebracht. Ik maak me er niet al te druk om, verdien je geld er maar lekker aan. Uiteindelijk wil niemand meer iets te maken hebben met die gast omdat zijn label geen integriteit kent. Ze zouden van iedereen muziek uitbrengen zolang het geld opbrengt.

Heb jij nog wel geld aan die plaat verdiend?
Ja, er is wel wat geld binnengekomen en dat blijft ook wel komen. Kijk, hij heeft geld, en ik vergeet zulke dingen niet. Hij woont gewoon in New York, en ik kom ook in New York en heb daar ook vrienden zitten. Hij kan overal geraakt worden. Ik doe er niet overdreven moeilijk over, maar als het nodig is ben ik niet bang om mensen op te zoeken. Die gozer moet gewoon wel uitkijken. Hij is een of andere zwarte nerd met rijke ouders. Hij weet niet eens zo veel van hiphop, ik weet niet eens naar welke muziek hij luistert. Hij wil gewoon snel geld verdienen met wat volgens hem de nieuwste goudmijn is. Maar hij heeft geen echt doel met het label, geen koers. Alle artiesten liggen ver uit elkaar, er is niet een groep aan te wijzen waarvan je kunt zeggen: ‘Dit definieert het label’. Hij pakt artiesten die hard op zoek zijn naar een label en gebruikt ze gewoon.

Je hebt dus ook niet samengewerkt met GZA voor die ‘Pool Of Blood’ track?
Ik had GZA’s verse niet eens gehoord. Ze hebben gewoon een verse van mij en een verse van GZA bij elkaar geplakt. Ik heb GZA niet eens ontmoet. Ja, ik heb hem wel eens eerder ontmoet, maar niet voor die track. Het was gewoon van ‘Ja laten we het een Jus Allah en GZA nummer noemen’. Zo wordt op zich veel hiphop gemaakt tegenwoordig, maar dan is het nog wel bullshit. Ik wil liever gewoon eerst de beat horen, de hook schrijven, de artiest ontmoeten enzo. Eigenlijk wilde ik helemaal geen extra mensen op mijn album, dat heeft die gozer gewoon bedacht. Whatever, als hij denkt dat het meer gaat verkopen. Maar ik heb helemaal geen gastoptredens nodig, ik ben zelf een MC, waarom heb ik iemand anders nodig op mijn plaat?

Ga je ooit nog met Aggallah samenwerken?
Nee, hij is met zijn eigen ding bezig nu. Ik vind zijn beats ook niet zo goed. De eerste dag dat ik met hem in de studio zat namen we G-O-D op, wat zo ongeveer het beste nummer van het album is. Na die ervaring dacht ik echt ‘Ja dit kan nog wel wat worden’, maar daarna ging het allemaal bergafwaarts en vond ik het allemaal niks. En dat is niks tegen zijn beats, want sommige mensen vinden die beats wel dope, ze passen gewoon niet bij het soort rapper dat ik ben.

Ik heb me eigenlijk altijd afgevraagd wat het verhaal is achter die twee skits van Mr. Len op Violent By Design.
Dat album zat vol met features, ik denk vooral om het album te verkopen. Ik heb Mr. Len nog nooit ontmoet, volgens mij hebben Vinny en Stoupe hem ook nog nooit ontmoet. Het was echt over de telefoon enzo, ik vond het nogal afgezaagd. Maar ja, het was mijn eerste album dus stel je niet al te veel eisen. Ze wilden er gewoon de grootste undergroundplaat van maken. Persoonlijk zit ik van mja, het had beter kunnen zijn. Ik ga niet zeggen van ‘dat was de beste plaat ooit’, we wilden gewoon werken. Het had beter kunnen zijn, ik ga niet zeggen dat mijn shit de beste is, ik ben er gewoon eerlijk in.

Je hebt natuurlijk dat hele ding met de Demigodz gehad, en ik heb in een interview gelezen dat Apathy je een racist noemt. Doet dat pijn?
Het is heel makkelijk om mij een racist te noemen als ik niet in de buurt ben. Zo kan hij alles over mij zeggen. Ik heb Apathy zich als een mietje zien gedragen, ik heb; Nee, dit mag ik je niet vertellen, nee echt, ik ga er verder niet op in, maar hij is geen vechttype om het zo te zeggen. Niemand is bang voor hem. Sowieso hebben de meeste rappers nog nooit een gevecht gehad. Niet dat ik hier een beetje de stoere jongen uit loop te hangen ofzo. Mijn muziek zou je kunnen kwalificeren als Nerdrap, maar dat is de muziek die ik dope vind.

Houd je de scene in Philadelphia nog in de gaten?
Nou ja, sowieso kom ik niet uit Philly, ik woon gewoon in New Jersey, maar omdat mijn woonplaats dicht bij Philly ligt denkt iedereen dat ik daar vandaan kom. Het is wel de primaire bron voor hiphop als je in mijn buurt woont, maar verder houd ik me er niet mee bezig. Ik hang gewoon thuis rond met mijn maten, en die luisteren niet eens naar underground hiphop. Ik zorg er wel voor dat ze de dope shit te horen krijgen, maar ze hebben geen zin om zich er in te verdiepen. Ze luisteren vooral naar 50 Cent enzo, ik luister er ook wel naar, maar ik vind het niet dope ofzo. Ik vind het wel ok, maar het is niet mijn favoriete muziek ofzo, ik zou het nooit kopen.

Waar luister je zelf eigenlijk naar?
Ik wil niet overkomen als een dickrider ofzo, mensen interpreteren dat vaak zo, maar ik heb veel respect voor (MF) Doom. Ik vind zijn muziek echt goed, hij is een echte lyricist, een echte MC. Het is niet dat ik naar hem luister om zijn stijl te jatten ofzo, volgens mij zijn onze stijlen juist heel verschillend. Maar het beïnvloed me wel als ik naar iemand luister die echt om de muziek geeft en echt gewoon dope komt.

Wat zal 2006 je gaan brengen?
Ik ga proberen een nieuwe plaat uit te brengen en dan zie ik wel verder. Verder gewoon blijven touren, dat is het leven van een artiest: touren en albums maken.

Geplaatst door bowie op 8 januari 2006