Jurassic 5

Aan het eind van de vorige eeuw zag ik op het Metropolis festival in Rotterdam de jongens van Jurassic 5 voor het eerst. Wat een show! Heeft de tijd nog invloed op de prehistorie of loopt hun set nog even soepel?

Een uur nadat de deuren zijn geopend is het nog gewoon mogelijk een kaartje voor het concert te kopen. Het is dan nog gezellig druk, maar de zaal zwelt al snel aan en rond negenen weet je zeker dat je je plekje in de zaal kwijt bent als je een biertje gaat halen. Geen voorprogramma, maar wel DJ Code Red die duidelijk weet welke hip-hop platen er bij de J5-fans in goede smaak zullen vallen. Tracks van Talib Kweli, The Roots & Common laten je niet direct dansen, maar het is prima muziek om op en over te praten of aapies te kijken. Het podium ziet er indrukwekkend uit met zowel de DJ-tafel als vier onbekende objecten onder een zwarte doek verstopt. Op de achterwand hangt een gigantische banner met het artwork van de laatste Jurassic 5 plaat.

Wanneer het zaallicht dooft, wordt die zwarte banner mooi van onderaf belicht. De zaal joelt en even voor 21.30 uur zijn het achtereenvolgens Nu-Mark, Soup, Chali 2Na, Mark 7 en Akil die het podium oplopen. Vanaf het begin is het duidelijk dat het diverse publiek er zin in heeft. Niet alleen nummers, maar ook coupletten van de MC’s eindigen met reacties uit de vele kelen. Jurassic 5 heeft de Paradiso in zijn broekzak. Tijd voor handen in de zakken is er voor het publiek niet bij. Op kunstige wijze weten met name Chali 2Na (de zwaarste stem in de biz?) en Soup (a.k.a. Zaakir) in goede samenwerking met Numark de handen in de lucht te krijgen. Vervolgens moeten ze op de drums op en neer, op elkaar klappen en ook de vingers gaan op commando open en dicht. Het publiek is niet alleen volgzaam van de eerste rij tot aan de bar, maar ook de beide balkons doen vanavond mee.

Het album Feedback ligt sinds juli in de schappen en er worden veel tracks van gedaan. Heel veel zelfs. Bijna het gehele vijftien nummers tellende album wordt gepresenteerd. Logisch dat de nadruk op hun laatste cd ligt. Jammer alleen dat die plaat nogal teleurstelt. Althans dat is mijn bescheiden mening. Nogmaals, het publiek reageert op alles even enthousiast. Of er nou op een slowjam of een bounce-track gerapt wordt, alles is geweldig vanavond. Maar de show is gelukkig lang genoeg om ook plaats te bieden aan het oude materiaal. En jawel, ook dat wordt onder zo mogelijk nog luider gejuich gebracht. ‘Jayou’, ‘Improvise’ en zeker de debuut-single ‘Concrete Schoolyard’ zijn tracks die in geen enkele J5-playlist zouden mogen ontbreken.

Deze recensie zou niet compleet zijn zonder het te hebben over het mini-toneelstukje dat J5 ten tonele brengt. Plots worden de doeken van de mysterieuze zwarte objecten getrokken. Eronder blijken vijf Amerikaanse college-banken te staan. We hebben allemaal wel eens op de tafel gedrumd, maar dit was de next shit. Onder leiding van Nu-Mark drumden de heren er lekker op los. Dit is entertainment zoals alleen J5 dat kan. En het houdt maar niet op . . .

DJ en producer Cut Chemist verliet Jurassic 5 eerder dit jaar en zijn collega Nu-Mark weet dat op het podium perfect op te vullen. Ik heb werkelijk nog nooit een DJ zo actief achter zijn apparatuur zien staan. Meerdere malen was ik afgeleid van de MC’s en gingen mijn ogen richting de bebaarde en bemutste Nu-Mark. Volkomen onder controle vlogen zijn armen tijdens de reguliere nummers al van links naar rechts over de knoppen, maar in zijn eigen gedeelte van de show ging het pas echt los. Met een soort van draagbare mini-draaitafel, -drumcomputer liep hij richting crowd om vervolgens achter een absurde DJ-set plaats te nemen. Een mixer met daarnaast geen draaitafels maar twee identieke speelgoed instrumenten. Die werkten met een reeks van gekleurde blokjes waarvan elke zijde een ander geluid maakt. Als een wilde, bevlogen professor draaide Numark constant de blokjes en beroerde hij de crossfader. Een bizar gezicht dat eindigde met het luidste applaus van de avond, tot nu toe.

De jeugdige toeschouwer genaamd Dave kwam wel heel dicht bij zijn helden toen Chali 2Na hem tijdens ’What’s Golden’ vanuit de frontrow het podium op trok. Security kwam toegesneld, maar Chali 2Na bood Dave zelfs een plekje in de schoolbank van Mark 7 aan. Dave bleek een echte fan, want hij wist meer dan alleen de chorus mee te rappen. Met de microfoon in zijn buurt ging het nog een stukje beter. Tot aan het einde van de show was Dave de speciale gast van J5.

De toegiften ‘Work It Out’ en een freestyle rondje werden vooraf gegaan door een twee minuten durende bak herrie. Normaal houdt zo’n we-want-more gejoel niet echt lang aan en zakt het volume al snel weg. Vanavond niet. Vanavond is alles anders. Vanavond verdient J5 weer een extra streepje bij hun toch al erg goede live-reputatie. Met veel dank ook aan het publiek.

Fixtures:
Hoogtepunt: DJ Nu-Mark en het publiek
Dieptepunt: Nee, niets dan lof voor J5
Bier: 2,10 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Cd’s, vinyl, stickers, posters, emblemen en shirts
Fotograferen: J5 gaf zelf aan dat foto’s maken mocht, maar dat filmen verboden was
Geluid: Het enige dieptepunt, geen nuances in de beats te horen
Bezoekers: Uitverkocht
Showtime: 21.30 uur
Curtains closed: 23.00 uur
Damage: 19,- + lidmaatschap van 3 euro
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 17 oktober 2006