Jullie drie favo hiphopacts van Paaspop, gerecenseerd en wel

Paaspop blijft evolueren: het decor in Schijndel wordt ieder jaar grootser, spectaculairder en mooier. De grote loopbrug tussen de twee delen van het festivalterrein is weg, er zijn nieuwe area’s zoals de Luxor en overal zijn de beats voelbaar onder de voeten. Ruimte om te chillen is er amper, en dan werkt een bomvolle timetable ook niet heel erg mee. Maar oud en vertrouwd: de Roxy blijft de plaats waar het grootste deel van de hiphop zich concentreert. Daar staan ook de drie acts die het meest genoemd werden door jullie voor onze eerste Crowd Sourced Review ooit.

We vroegen onze lezers namelijk wie ze het liefst gerecenseerd zouden willen zien na ons bezoek aan de officiële opener van het festivalseizoen. Daar kwamen de namen Sticks, Kleine Crack & Slagter en Kevin uit. Lang verhaal kort: bij de laatstgenoemde act kwamen we niet meer binnen wegens een overvolle tent. De vervanger daarvoor stond stiekem al vast. We waren Brunzyn vergeten op de flyer te zetten die we hadden gephotoshopt. Die show móest dus sowieso gecheckt worden.

Vrijdag: “31? 34!”

Hij trapte al vroeg op de vrijdag het programma in de Roxy af. De tent voor de hiphop-, r&b en dit jaar ook elektro en ook bijvoorbeeld Jungle By Night en jazz-duo Moon Hooch is weer een beetje gegroeid wat capaciteit betreft. “Dus hij heeft een grotere schoen te vullen, zo vroeg op de dag”, concludeert Maarten van Vugt, werkzaam bij zijn boekingskantoor, na afloop. “Maar dat deed hij vol enthousiasme.”

Waarvan akte. Aan het begin van de set staat er slechts een plukje jonge rapfans vooraan het podium geplakt. Zodra de springerige beats zich echter beginnen op te stapelen en de Vlaardinger zijn vaardigheden op de mic laat horen, slaat het enthousiasme van op het podium al snel over naar de vloer. Ook de mensen die tijdens de set toestromen blijven geboeid staan. Samen met zijn even getalenteerde buurtgenoten Bokoedro en Dentalhon vult Brunzyn inderdaad een fijn begin van Paaspop in. Hij doseert zijn energie, springt mee zijn flow en snapt hoe je opent. Door je netjes voor te stellen en te vermelden waar je vandaan komt. Zijn postcode in Vlaardingen-Oost wordt dan ook al snel gescandeerd: “31?” roept ‘ie vanaf het podium, waarna een collectieve “34!” uit de zaal komt.

“Ik ben Brunzyn. Je zou het misschien niet zeggen maar ik ben ook geschiedenisdocent geweest. En ik ben altijd lief voor mijn leerlingen, maar dat waren mijn docenten vroeger niet voor mij.” Vervolgens schalt door de Roxy in een aanstekelijk ritme: “Mijn docent zei dat ik dom was, dus ik zei: dank u wel!” De show liet zich verder typeren door donkere trapbeats met veel laag erin en weinig melodie, zodat de rap in de spotlichten kon komen. Die pakte hij met verve.

Zaterdag: De eerste festivalshow van Sticks in laaaaange tijd

Een dag later was het tijd voor Sticks’ eerste festivalshow sinds zijn terugkeer op het podium. Vijf jaar lang maakte hij alleen muziek – zonder het te performen voor een publiek. Maar in de achttien jaar ervoor bouwde hij zo’n sterke live-reputatie op dat dat publiek nu geen seconde van zijn rentree wilde missen. De Roxy stond dan ook al gauw afgeladen vol. “Die stem van hem blijft pure porno”, zegt de vriend waarmee ik het festival bezoek. Dat is geen understatement. De hele dag blijven acts aanmodderen met slechte mixes of hebben simpelweg niet gesoundcheckt. Zo niet bij Sticks. Vanaf de start klinkt alles luid, maar helder. Zowel de melodieën en harde drums als zijn stem komen loepzuiver door.

De show draaide grotendeels om de nieuwe plaat, Alles Over Hoop. Als hij vraagt naar wie die plaat allemaal heeft gehoord, krijgt hij echter niet de respons die hij had verwacht. “Ik dacht dat jullie mijn nieuwe album wel zouden kennen, maar dat was klaarblijkelijk te ijdel van me.” Maar voor de mensen die dát materiaal niet kennen zijn er andere tracks uit de recente album- en featuring-run: Vogelvrij van Big2, Dealtje Met De Toekomst door Kubus en Grijnzen bijvoorbeeld. Oké, en een oude kraker als Tijgers & Draken mocht ook niet ontbreken.

Sticks heeft het plezier terug en gooit met complimenten naar het publiek, de festivalorganisatie, de geluidsman en de lichttechnicus. Het grootste compliment kan echter de andere kant op; een hele fijne show met de zware drums voorop en de handen in de lucht. Hij vatte het zelf samen door Privileges te vertolken: “Mix feelings met intellect, liet je wat je met rap kan doen / verdiende m’n respect.” En hoe.

Zondag: Rappen als een bezetene, en dat op eerste Paasdag

‘Bezeten ritmes en helse energie’ beloofde Paaspop bij de aankondiging van Kleine Crack & Slagter. Dat kwam het Antwerpse duo – respectievelijk mc en beatmaker – inlossen. Ze hadden de pech vroeg op de tweede dag te staan. Het buitenterrein lag er zonovergoten bij, alle zitzakken, banken en vrije stukjes grasveld werden bemand. Die zonnige setting kon niet harder contrasteren bij wat Kleine Crack & Slagter in petto hadden; vlammende, snijdende trapbeats en demonische teksten.

“Ik zou niet kunnen rappen over happy shit”, verklaarde Crack al eens. Zijn leefwereld bleek donker en dan was de flow ook nog eens onorthodox. Het tempo wordt tegen het einde nog eens flink opgepompt, tot tegen hardcore en gabber. Kleine rapt dan als een bezetene; wringend, dwars tegen alle flow-stramienen in. Het is super eigen, maar het was jammer dat te weinig Nederlanders deze zuiderbuur kwamen aanschouwen. De volgende keer in een kleinere, ondergrondse bunker wellicht?

We zagen nog veel meer rapacts. Een uitblinkende Dopebwoy die bloedfanatiek de hits opstapelde, Mula B die de grootste hit van The Prodigy gebruikte om overheen te rappen, en verderop op het terrein verzamelde zowat de hele Schijndelse jeugd zich in The Silver Warehouse om te kijken en te luisteren naar FMG’s Boot. Ook Ray Fuego was present, dit keer met zijn punkband Ploegendienst en Antoon speelde de grootste tent van het terrein met achteloos gemak vol. Rotjoch kwam met een set waarvoor hij onder meer ADF Samski, Adje en THC had uitgenodigd. Binnen hiphop krijgen ook diverse subgenres – of je nou rapt over boombap of tropische house – hun plek aan de start van het buitenfestivalseizoen. Wij zijn ready, de artiesten ook.

Wegens omstandigheden zijn er helaas geen foto’s van Kleine Crack en Brunzyn, maar maak je klaar voor een gigantisch foto-report door Nikki van Toorn dat we morgen gaan droppen.

Geplaatst door bowie op 11 april 2023