Juggaknots – Re: release

Re:release is de cd-release van het debuut Clear Blue Skies van Juggaknots uit ’96. Deze re-release vond plaats omdat Clear Blue Skies EP voorheen alleen op vinyl verkrijgbaar was. Maar voor goede shit maak je nu eenmaal uitzonderingen, dus de negen tracks van de EP werden opnieuw uitgebracht en elf nummers werden hieraan toegevoegd (inclusief twee remixen).

Juggaknots bestaat uit rapper Breezly Brewin aka Breezly Bruin, rapper/producer Buddy Slim en de vrouwelijke Queen Heroine die overigens maar op een tweetal nummers te horen is. Breezly liet al eens van zich horen onder de naam Tariq op Prince Paul’s A Prince Among Thieves. Breezly deed daar goede dingen, maar het probleem is eigenlijk dat hij vaak verward wordt met Breeze Evaflowin.

Trouble Man is een song waarmee Juggaknots direct de basis legt voor een dope underground hiphopalbum met een sterke jaren ’90-feel. Een ille beat, erg goede raps met smeuïge flows en pakkende samples/scratches sieren deze track. De sound klinkt vaak nog lekker sober en ietwat oldschool, waardoor nog meer de vibe van de jaren ’90 opgeroepen wordt.

Rapper Buddy Slim doet met z’n hese stemgeluid soms denken aan Gang Starr, maar af en toe ook aan de alweer vergeten New Yorkse hiphopact UMC’s die in ’91 een hitje scoorden met het dope One To Grow On.

Epiphany is een ronduit funky track (inclusief samples van Q-Tip en EPMD) met een toffe baslijn en dope down-to-earth raps. Opvallend is dat op Re:release ook zeven skits staan die kort zijn, maar overtuigen. Onwijs funky is The Circle, Pt. 1 waar op een zeer gepeperde, spacy beat heerlijk gespit wordt. Mooi is het geweldige Who Makes It Hot feat. Adagio waar weer die echte hiphopsfeer als een warme, maar melancholische deken om je heen hangt. Juggaknots is streetwise. Zoals ook de vrouwelijke MC Adagio streetwise klinkt en bovenal dope komt.

Romper Room start met een sample van Martin Luther King en is een stoned nummer met een oude soulsample. Erg loom en een tikkie suf, maar niet onaardig. Come Along; is een lekkere skit, Loosifa opent via een filmsample naar een meeslepende beat en zwaar coole, lome raps die als een grijsblauwe waas in een rokerige hasj- en wietwalm om je heen blijven hangen. Geen wonder dus dat tekst over Smokey gaat: What y’all know about them wild niggas/Devil child niggas/Have-to-kick-the-bucket-say-fuck-it-and-smile-niggas/The type to catch the Bhudda bus, slide up to the fuzz/Sayin: Officer, run your shotty before I catch this body. I knew this nigga Smokey, sorta like his pistol/Barrel run your apparel and shit like that was wanted/But later that would die down/ Sorta like many abandoned that he ran with/His block felt sorta haunted."

A Rainy Saturday is de enige echt opgewekte skit/song van het album, Sex Type Thang is funky met een beat die een pingpongsample lijkt te bevatten, maar gewoon door dat weirde geluidseffect een extra laag bas krijgt.

You Gotta Do One Of These Songs is lekker met een meer bangende beat, Projections bevat een gastbijdrage van Heroine. Ook I’m Gonna Kill You en korte Luvamaxin mogen er zeker zijn, maar het hoogtepunt is toch wel de titeltrack Clear Blue Skies dat in twee uitvoeringen op het album staat. Het origineel is het mooist.

In Clear Blue Skies gaan Buddy Slim en Breezly Brewin een vader-zoon dialoog aan over een donker meisje waarbij het probleem een raciale kwestie is. Slim: Damn it son/I think its time we had a little man-to-man talking/I heard that you was hand-in-hand/Walking down the boulevard, middle of the day/With this black chick/Tell me the truth boy, or you can catch this slap quick. The Brewin: Let me get this straight/You’re ranting and raving/Behaving like a mad dog with rabies/Because my baby’s not white? That ain’t right/Pops, you got me puzzled/Because in the past with black folks you never struggled/At least to my knowledge.

Dit album ligt waarschijnlijk in slechts enkele platenzaken in Nederland omdat het import is. Ook komen er over het algemeen weinig re-releases op hiphopgebied uit, maar als er dan zoiets bij zit als Re:release van Juggaknots, mag je in je handen klappen. Dit is namelijk een erg dope en oprecht hiphopalbum dat een erg aangename vibe uitstraalt. Hiphop zoals het hoort te klinken. Hopelijk horen we in de toekomst weer eens van Juggaknots, want dit is te goed om te laten liggen.

Tracklist:
01. The Hunt Is On
02. Trouble Man
03. Jivetalk
04. Watch Ya Head (Remix)
05. Epiphany
06. The Circle, Pt. 2
07. The Circle, Pt. 1
08. Who Makes It Hot feat. Adagio
09. Romper Room
10. Come Along
11. Loosifa
12. A Rainy Saturday
13. Sex Type Thang
14. You Gotta Do One Of These Songs
15. Projections
16. I’m Gonna Kill You
17. Luvamaxin
18. Clear Blue Skies (Remix)
19. Up At the Stretch Arrmstrong WKCR Radio… feat. Bobbito
20. Clear Blue Skies
Meer info: http://www.juggaknots.com

Geplaatst door bowie op 13 november 2003