JR de Regelneger: “Voor mij is Jaar v/d Blokhoofd geslaagd als ik mensen kan inspireren.”

Wat je van Van Ieder 1 kan verwachten, is voornamelijk funky muziek. Funky, jazzy, boombap: gewoon echte hiphop.” Tegenover mij zit de zelfverzekerde rapper Jermaine (25 jaar oud) die enthousiast beschrijft waar hij voor staat en waar hij naar toe wil. Onder zijn artiestennaam JR de Regelneger verrast hij met frisse muziek zonder dat het de authentieke hiphopklank verliest. “Ik vertegenwoordig Van Ieder 1, het label dat we hebben. Onze boodschap is: wees jezelf, doe lekker je eigen ding. We houden ons verder niet vast aan één stijl qua muziek omdat we het leuk vinden om van alles te doen.”
Naast de opgewekte rapper zit de vaderlijke producer Poëtiz Bewijs (Ji-tu, 33 jaar) die goedkeurend toekijkt hoe JR zijn antwoorden formuleert. Hij vult aan: “Ik ben de silent partner. Ik vertegenwoordig ook Van Ieder 1, ik ben de eigenaar. Van Ieder 1 staat voor uniek zijn. Iedereen is uniek op zijn eigen manier. We vinden het gewoon belangrijk dat je niet mee gaat doen met de stroming. Het idee om Van Ieder 1 te starten lag er al heel lang, misschien is het zelfs al een jaar of tien oud. Het is voortgekomen uit een andere rapformatie en een jaar of vijf geleden heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mijn idee uitgevoerd. Ik kwam JR tegen en toen is de bal gaan rollen.”
Jermaine: “Voor Keizum Wollem zaten we in de ontwikkelingsfase. Wanneer je net bij elkaar bent, ga je nog kijken wat de sterktes en zwaktes zijn en hoe we onze muziek kunnen uitbrengen. Eerst hebben we dat heel erg eigen-huis-en-tuin gedaan. Wortels was onze eerste plaat, daarna kwam Incubatie. Met Incubatie hadden we een gezamenlijke releaseparty met PSL in Capelle a/d IJssel, dat was in 2011. Daarna zijn wij intern heel erg aan de slag gegaan, hebben we onze stijl ontwikkeld en gekeken wat we nu écht willen doen. Wat willen we zeggen en hoe brengen we dit naar buiten? Daar is Keizum Wollem uit voortgekomen en gelukkig werd dat goed ontvangen. Daarmee konden we een voet tussen de deur krijgen. Natuurlijk zijn wij nog niet overal bekend, maar in deze omgeving zijn mensen wel degelijk op de hoogte van wat wij doen.”

 

 

En dus is het de hoogste tijd om de luisteraars meer muziek te bieden en zodoende actief te blijven binnen de Nederlandse hiphopscene. Met Jaar v/d Blokhoofd in het verschiet doen JR en PB nog een schepje bovenop de productiviteit en aangezien de aanstaande release de voornaamste reden is van dit interview, gaat het gesprek met de Van Ieder 1-mannen naar dit onderwerp. Jermaine blijft even welbespraakt: “Jaar v/d Blokhoofd is straight up, eerlijke boombap. Lekkere nineties stijl. Zeg maar het element van pure hiphop dat ik tegenwoordig vaak mis. Er zijn er nog wel die het vertegenwoordigen, maar ze zijn niet op de voorgrond. Ik vind het belangrijk dat ik voor dit project alles wat ik zelf mis binnen de scene kan vertegenwoordigen. Het is een mix van persoonlijke tracks, mijn persoonlijke ontwikkelingen en dingen die ik heb meegemaakt, en gewoon straight bangers. Tracks waarmee we gewoon lekker kunnen optreden, waarop je lekker je hoofd kunt bouncen of kan springen. Dat is Jaar v/d Blokhoofd.”
PB: “Eigenlijk heb ik daar niks aan toe te voegen. Het is eigenlijk zijn kindje. Ik heb hem geholpen met bevallen.” JR merkt direct op: “We moeten nog bevallen, maar in de tijd van zwangerschap is hij er wel voor mij.”
Hoewel de plaat tijdens dit interview nog niet uit is en de tracklist nog openbaar gemaakt moet worden, ben ik benieuwd naar de favoriete tracks van het duo. PB: “Ik heb nu denk ik twee favoriete tracks. Dat is ten eerste De JoJo Chronieken. Een productie van mij. En dat komt niet doordat het een productie van mij is, maar door de manier waarop het gegaan is. We zaten in de studio en hij (JR) zei tegen mij: ‘Ja, we moeten nog iets doen man, je hebt er nog helemaal geen productie op.’ En ik had mijn laptop bij en een keyboard. Die beat is toen ter plaatse gemaakt en zo is die track tot stand gekomen. Daarnaast is Doolhof in een Kubus voor mij een favoriet. Onthoud die track goed. Doolhof in een Kubus. Het is een track van zes minuten. In de afgelopen vijf jaar heb ik JR goed leren kennen, we zijn vaak met elkaar. En als je die track hoort, hoe ik die track hoor althans, geeft die mij gewoon kippenvel.” Jermaine vult PB daarop aan: “Een hele persoonlijke track. Ik ben niet iemand die heel snel praat over zijn eigen emoties. Ik leg mijn ziel bloot op die track, daarom duurt het ook zes minuten. Het is gewoon gal spuwen over alles wat me dwarszit en hoe ik me voel. Hoe bepaalde dingen zijn gegaan. Dus ik voel PB wel als hij dat over dit nummer zegt. Verder is het voor mij lastig om een paar nummers uit te kiezen. Ik wil een album maken waarop geen enkele track staat waarvan ik denk: hmm. Weet je? Ik wil een album maken waar ik achtersta, dat elke track van begin tot eind mij het gevoel geeft van ja man, ja man, echt dope. Maar als ik dan echt twee tracks moet uitkiezen, dan denk ik dat ik voor ZiekeBlauweStraat en Doe Dingen ga. Doe Dingen is geproduceerd door Golden Era Beats. De reden waarom ik voor deze twee tracks kies, is omdat ze heel erg het gevoel beschrijven wat ik wil meegeven op Jaar v/d Blokhoofd. De nummers zijn heel erg straight to the point, lekker boombap. Doe dingen is mijn motto. Je kunt wel zeggen van: we gaan dit doen, we gaan dat doen, maar doe het gewoon. Doe dingen, dat is waar ik voor sta.”

 

 

Met enkele persoonlijke tracks en levensmotto’s op Jaar v/d Blokhoofd is het niet vreemd dat Jermaine zijn plaat uitbrengt bij Van Ieder 1. “Eigenlijk is Van Ieder 1 net als familie. We waren eerst met acht man, daarvan zijn er nu nog drie over: Poëtiz Bewijs, ikzelf en Roël Bendt (onze grafisch designer). En wij zijn echt als broers. Echt een tweede familie dus. Naast het feit dat we een groep zijn en muziek maken is het ook een leefstijl. En we hebben schijt aan wat bepaalde mensen van mij denken en vinden. Ik doe gewoon wat ik doe en ben wie ik ben. Dat is Van Ieder 1. Toen ik de plannen van Van Ieder 1 hoorde, zei ik ook meteen: ‘Ja, let’s do this.’”
De naam van grafisch designer Roël is gevallen. Eerder schreef JR een prijsvraag uit voor creatievelingen om artwork te maken voor Jaar v/d Blokhoofd. Het coverontwerp van het album is wel gewoon van Roël, maar in het bijbehorende booklet zitten de ontwerpen van enkele inzenders. “Er hebben drie mensen gewonnen. Drie mensen die wij hebben uitgezocht, puur op eerste indruk. Miss Nox, zij heeft ook de cover van Keizum Wollem gedaan. BennG, hij is een getalenteerde jongen uit Papendrecht, waar wij ook vandaan komen. Hij kwam met een design waarvan we gelijk zeiden: ‘Ja man.’ En Suzanne Thirion, zij heeft alle elementen van hiphop betrokken bij haar design. En die drie mensen krijgen allemaal een VIP-arrangement voor de releaseparty en een goodiebag.
Miss Nox gaat op de avond zelf nog een kleine expositie geven. Zij is écht een kunstenares. Ze heeft zoveel mooi werk dat nog niet veel mensen hebben gezien en dat met meer mensen gedeeld moet worden. Dus wij bieden haar een mooi toneel aan.”

 

 

Wat kan het publiek op 27 december nog meer verwachten? JR gaat vrolijk verder met zijn verhaal: “Ik denk dat voor mij de wereld één dag stil gaat staan. Ik vier dan ook mijn 25ste verjaardag officieel met alle mensen die ik lief heb, alle collega’s binnen de muziek, familie en vrienden. Het wordt een avond vol vreugde, positieve energie en passie. Ik heb ook bewust de acts (in het voorprogramma) uitgekozen. Omdat ze in het verleden heel veel met ons gedaan hebben, we hebben veel aan ze te danken en hebben veel aan elkaar gehad. Het zijn jongens die mij inspireren en positieve energie geven.”
Op de vraag wanneer de release(avond) geslaagd is, geeft PB aan: “Als de 27ste zo loopt als wij gepland hebben. De muziek wordt geaccepteerd zoals die is. Natuurlijk zal het niet door iedereen zo geaccepteerd worden als dat het door ons wordt. Er is altijd wel iets te klagen, iets te naggen. Maar bijvoorbeeld als er iemand naar het album luistert en naar je toekomt en zegt: ‘Ja man.’”
JR antwoordt: “Voor mij is de release geslaagd als ik mensen kan inspireren. Een jonge mc uit de buurt die de plaat heeft geluisterd en zegt: ‘Yo, doordat ik jouw album heb gehoord, ben ik ook geïnspireerd om dit te gaan doen.’”
JR inspireert niet alleen graag de luisteraar, hij laat zichzelf ook inspireren: “Door mensen om me heen, waar ik soms ook muziek mee maak, zoals PSL en Brandwerk, waar ik dingen van hoor en zie en denk: ja man, dat wil ik ook, dát inspireert me, dát geeft me kracht. In een volle Melkweg staan en springen met 50 man voor Brandwerk. Dát werk. En qua muziek? Om een random voorbeeld te noemen: Control System van Ab-Soul, een plaat waarvan ik denk: ja man. En ik ben heel kieskeurig.”
PB over zijn inspiratiebronnen: “Mijn leven is eigenlijk mijn inspiratie. Qua producties laat ik me inspireren door hoe ik me voel, wat ik meemaak. Dan hoor ik een sample die daar bij past en daar komt het dan uit voort. Ik ben een gevoelspersoon. Goede muziek, ook buiten de hiphop, inspireert mij.”

 

 

Ook na de releaseparty zal Van Ieder 1 nauwelijks stilzitten. “Na 27 december wil ik weer een keer kunnen uitslapen”, spreekt JR zijn wens uit. “Een of twee dagen uitslapen, alles laten bezinken. Op de rand van 2014. We hebben al een planning liggen voor komend jaar. First things first, exclusief: Keizum Wollem 2 komt sowieso in 2014 uit. Ik ga een project starten dat heel erg jazzy is. Dat gaat Leeftijd heten. En Hoor Het Oosten, Zie Wat Ik Doe. Een producersalbum, ik heb het al klaarliggen eigenlijk. Met clip en dergelijken. Maar omdat we nu zoveel tijd steken in Jaar v/d Blokhoofd hebben we dat verschoven naar zeer waarschijnlijk januari 2014. Hoor Het Oosten, Zie Wat Ik Doe is een album dat volledig is geproduceerd door mij, met artiesten uit onder meer Amerika, België, Canada, Nederland en Engeland. Het project is gebaseerd op oosterse muziek, vandaar ook de naam. Ik heb alleen maar gesampled van Aziatische muziek, dus dat hoor je ook echt terug. Voor Keizum Wollem 2 heb ik ook weer veel beats klaarliggen.”

 

 

Naast alle plannen is er ook nog ruimte voor realistische dromen. Op de vraag welke shows JR graag wil rocken in 2014 verschijnt er een brede lach op zijn gezicht. “Heel brutaal? Ik wil echt voor North Sea Jazz gaan. Ik vier komend jaar denk ik de achtste keer dat ik al ga, ik voel daar zoveel liefde. Zo’n mooi en divers event. Ik vind dat ik daar de hiphop (in combinatie met jazz) kan vertegenwoordigen. Op BoomDox wil ik ook graag staan, want dat is gewoon BoomDox. Rotterdam. De thuisbasis. Definitie van Hiphop zou ik ook heel graag willen doen. De line-up van dit jaar was helaas al rond en ze hebben dit jaar nog niet genoeg van ons gehoord, maar dat zou ik in 2014 ook echt graag willen rocken. Maar verder: ik sta open voor alles. Zo’n tour als PSL nu heeft in het buitenland zie ik zeker zitten, maar ik ben sterk van mening dat ik toch eerst Nederland wil veroveren voordat ik naar het buitenland ga. Altijd goed om op je cv te hebben, dat je daar hebt gestaan. Ik ben met hem naar Zwitserland gegaan, daar hebben we ook opgetreden. Dat was heel tof om te doen, er was daar een hele andere vibe. Maar eerst wil ik me op Nederland focussen. Een tour doen rondom Jaar v/d Blokhoofd wil ik ook, dat is in werking gezet. Te zijner tijd zal ik daar meer informatie over loslaten.”

 

 

Als het interview bijna ten einde is gekomen, wil Jermaine nog enkele dingen kwijt: “Allereerst bedankt dat jullie ons luisteren en supporten. Wij hopen dat iedereen iets uit de muziek kan halen voor zichzelf. Onze boodschap is: blijf vooral jezelf. Laat niemand tegen je zeggen dat je iets niet kan. Ik heb zo’n hekel aan mensen die zeggen dat je iets niet kan óf dat iets niet lukt. Doe het gewoon. Hard werk geeft altijd resultaten. Hoe moeilijk dingen ook lijken, blijf doorgaan. De aanhouder wint altijd.”
En over zijn indrukwekkende haircut: “Iedereen, maar dan ook echt iedereen kan een blokhoofd laten kweken. Ik gooi er niks in, ik heb mijn blokhoofd nu al zo’n twee jaar. Het is een kwestie van goed houden, goed knippen. Ik word wakker met een schuin blokhoofd en ik kam het recht.”

 

De releaseparty van Jaar v/d Blokhoofd is aanstaande vrijdag in BIRD, Rotterdam. Naast JR de Regelneger staan onder meer Brandwerk en PSL on stage. Meer info via deze link.

Geplaatst door bowie op 23 december 2013