Josh Martinez – Buck Up Princess

Vorig jaar maakte de Canadese rapper Josh Martinez de EP The Good Life nu is hij terug met zijn full length-debuut Buck Up Princess. Diverse producers zoals Jel, Maker, Moves, Dren en McEnroe werden voor het album aangetrokken.

Martinez’ muziek valt te categoriseren onder de noemer alternatieve hiphop en het valt mee dat Buck Up Princess niet uit is gekomen op Anticon want in dat rijtje hoort Josh Martinez thuis.

Opener Another Day is een lekkere opgewekte track met zonnige panfluit- en xylofoonklanken (!) en een op hiphop gebaseerde beat. Josh Martinez’ stijl van rappen doet wat denken aan Sage Francis, zij het dat Martinez lichter verteerbaar is en een vreemde, hogere, licht nerdy stem heeft. Zijn melodieuze wordplay is vermakelijk, de beats en productie op Buck Up Princess kunnen er ondanks enkele matige beats mee door.

Serieus neemt Martinez zichzelf niet, getuige nummers als Rip Rap (A Rap Song) en ;Woman Loving Woman. Serieus neemt ‘ie zichzelf wel in mooie songs zoals het melancholische Bermuda Shorts en Blaze Of Grey waarin de MC bekent veel dagelijkse fucked-up shit weg te slapen (Sleeping most of my days away/Waking up and I blaze in grey/Just can’t pull it off and face the day/So I’m sleeping most of my days away).
Deep End (productie Jel) lijkt een sample te bevatten van Portishead en op deze song komt Martinez niet al te best omdat zijn raps hier flinterdun zijn, evenals op het matige BC Trees. Beter is Uphill Climb met een meeslepende vibe, piano en prima raps van Sarcasm en Governor Bolts. Twijfelachtig is de matige productie op Hobo’s Lullaby met een speels spelende gitaar en een slappe beat. Van een zeldzame schoonheid is dan weer het prachtige Forged met productie en gastbijdrage van McEnroe die goed rapt en interessante lyrics spit op een zeer fraaie beat.

Op Theories horen we EpedeMIC en Kaboom van InkOperated waarbij EpedeMIC toch wel erg veel aan Eminem doet denken. Heel aardig is het donkere Rainy Day waarbij je Martinez in gedachten op straat voor je ziet slenteren in de regen.

Minpuntje is dat op de achterkant van de hoes de tracklist van track 3 t/m 7 niet klopt en tracks 6 en 7 niet eens genoemd worden. In het cd-boekje is de tracklist wel kloppend. Verder staat Buck Up Princess vol met ‘next generation hiphop’. Tegendraads, onafhankelijk, leuk, soms goed, maar soms ook een tikkie matig. Want hoewel hij enkele interessante dingen doet, staat Josh Martinez in de schaduw van rappers als Sole en Sage Francis.

Tracklist:
01. Another Day
02. Rip Rap (A Rap Song)
03. Nightmare
04. Blaze Of Grey
05. Deep End
06. Hard Fall
07. Uphill Climb feat. Sarcasm & Governor Bolts
08. Hobo’s Lullaby
09. BC Trees
10. Forged feat. McEnroe
11. Theories feat. EpedeMIC & Kaboom
12. One More Coffee
13. Walk In The Park
14. Rainy Day
15. Women Loving Women feat. Awol One
16. Bermuda Shorts
17. Another Dollar

Meer info: http://www.joshmartinez.ca

Geplaatst door bowie op 23 december 2003