Josbros – Andre Kuipers MP

Josbros fungeerde als supportact bij het eerste gedeelte van de Great Minds tour, schoof aan bij radioshow Wat Anders en sloopte de beat van ScHoolboy Q’s Yay Yay in een sessie bij Rotjoch. Tel daarbij de indrukwekkende video’s voor Utregse UFO Piloot en de titeltrack en je kunt niet anders dan concluderen dat hij voorop loopt in de opmars van een nieuwe generatie hiphopartiesten.

 

De Andre Kuipers MP begint met vier bars a capella: Dit is geen EP maar een MP, do the damn thang, Josbros is de naam a.k.a. the next best, ben better! Juist, Josbros is gekomen om te slopen. De plaat leunt hevig op het ruimte-thema. Met titels als De Lancering, Utregse UFO Piloot en Space Iets houdt hij het dichtbij zichzelf en ook de onnavolgbare rapstijl van Spacekees (what’s in a name?) past perfect in het plaatje. Maar wie alleen stonerrap verwachtte, komt bedrogen uit. Toch komt ook het ruimte-gevoel in het serieuze Lisa terug. In deze track vertelt Jos het verhaal van een meisje dat hij kent, beschrijft haar sletterige levenswijze en raadt haar aan ermee te stoppen: Probeer nou eens te landen want je vliegt.. Binnen de verses wisselt hij meerdere keren van flow en ook de muzikale en verrassende brug in de track is indrukwekkend. Als geheel het hoogtepunt op de plaat. De track die erop volgt, Los Nu, heeft het minste replay-waarde, door de hook (die te lang wordt herhaald) en de weinige bars die Jos rapt op de track.

 

Voor de rest is het ‘Andre gaan’ op de MP: het leven is een feest vol drank en drugs. Zo kan Jos zich niet eens meer herinneren wanneer hij voor de laatste keer nuchter was (Extase), blaast hij een heleboel J en weet zelf dat het niet goed is in het vol met wordplay gestopte Next Best en rekent ie in de laatste track nog even af met fakers: Roken doe je veel maar never zie ik je met wiet. Muzikaal gezien hebben J’Dicious & They Fit de touwtjes in handen, met beats waarop de rapper goed uit de voeten kan. Goed voorbeeld is Ik Ben Gone (waarop J’Dicious ook een vocale bijdrage verzorgt), dat heel minimaal begint met een diepe bass en uiteindelijk toch een grootse instrumentatie heeft in het refrein. Regelmatig zijn er verrassende en spannende bruggen te horen (Lisa, Space Iets) die uit het niets droppen en vol met trapbeats zitten. De beats zijn goed gemixt en klinken daardoor vol.

 

Team Josbros heeft elkaar goed gevonden op de plaat. Met Josbros als frontman, J’Dicious die zich het meest met de beats bemoeit en They Fit die naast beats maken ook voor de mix heeft gezorgd, vormen ze een perfect trio en leveren ze een indrukwekkend visitekaartje af met de Andre Kuipers MP. Voor liefhebbers van de thematiek van Curren$y en Cypress Hill, de flows van ScHoolboy Q en buitenaards goede producties en feel good muziek: rook een dikke blow, zorg dat je fucking chillt en vergeet daarbij vooral niet deze masterpiece te checken.

 

Tracklist:

 

01. Intro (De Lancering) (prod. J’Dicious, co-prod. They Fit, Jos Blaze)
02. André Kuipers (prod. J’Dicious)
03. Utregse UFO Piloot (prod. J’Dicious & They Fit, co-prod. Jos Blaze)
04. Interlude (met Spacekees en Nigel) (prod. They Fit)
05. Lisa (met J’Dicious) (prod. They Fit, co-prod. J’Dicious)
06. Los Nu (prod. J’Dicious)
07. Ik Ben Gone (met J’Dicious) (prod. J’Dicious, co-prod. They Fit)
08. Extase (#sorrymaarikbenzo) (prod. J’Dicious)
09. Next Best (prod. J’Dicious)
10. Space Iets (met Noah Jordan) (prod. J’Dicious & They Fit)
11. Masterpiece (Voor Jullie Mallemoers) (prod. J’Dicious, co-prod. They Fit, Jos Blaze)

 

Geplaatst door bowie op 6 maart 2014