Jong Louis dropt ‘Jong Vloei’: “Die Amsterdamse flow blijft in Amsterdam”

Jong Louis kun je kennen van producties voor onder meer Ocho & Ibs, MC Lost en Suilju. Haast per ongeluk begon hij zelf ook muziek te maken. Vandaag is het tijd voor zijn nieuwe mixtape Jong Vloei, en die ademt het Amsterdamse nachtleven. Er zit geen rem op hem, dus wij besloten hem te checken voor een interview. Het lijken random vragen, maar ze zijn stuk voor stuk gebaseerd op Louis’ eigen teksten. Het werd er een gesprek vol cultquotes.

Hoe zou jij jezelf voorstellen?
“Ik ben Jong Louis a.k.a. Jong Vloei. Je zou me kunnen kennen van producties voor anderen, maar ik maak ook muziek onder mijn eigen naam en ben daar eigenlijk steeds meer gefocust op geraakt. Dat is het formele antwoord. Het echte antwoord is: een gekke glijer uit Amsterdam.”

Waar komt die bijnaam Jong Vloei vandaan?
“Dat is een uit de hand gelopen fatoe. Als ik zit te tappen met matties, zitten we elkaar altijd te fucken met slechte bijnamen. Jong Louis, wat je uitspreekt als Loe-ie, werd al snel Jong Vloei. Maar ook Jong Doei heeft de revu al gepasseerd, haha. En ik was bezig met een hele hoop muziek, maar ik zocht nog een naam voor het project.”

Dekt ‘ie de lading?
“Ik had zóveel muziek liggen, dat ik erin verdronk. Ik zat er zo diep in, dat ik niet wist wat ik ermee moest. Toen ik met m’n chick op Terschelling was, herrinerde ze me eraan dat ik gewoon moet doen waar de fok ik zin in heb. Toen bedacht ik me ineens dat het tijd werd voor een mixtape: Jong Vloei De Mixtape!”

Dus zo geschiedde.
“Je moet begrijpen dat ik een tijd lang echt élke dag in de townhouse was. Zo noem ik mijn studio. Elke dag maakte ik nieuwe beats en tape’te ik meteen. Het werd zo’n zieke stapel.

“Je moet niet alleen aan resultaten denken. Je moet doen wat je voelt en waar je zin in hebt.”

Het moest er een keer uit, natuurlijk.
“Ja. In de huidige muziekbusiness is het eigenlijk het slimste om singles te droppen. Streamingwise is dat het best om te promoten in verband met playlists. Maar in dit leven moet je niet alleen aan resultaten denken, vind ik. Je moet doen wat je voelt en waar je zin in hebt. Vandaar dat er nu een tape is met tien nummers.”

Maak je zo ook de muziek zelf? Doen waar de fok je zin in hebt?
“Ja, man. Ik was eigenlijk van plan om deze zomer een heel ziek album te droppen, met ook een commerciëlere sound. Dan kon ik de festivals kapotmaken. Maar toen kwam Corona en viel alles in het water. Daar zat ik wel even mee, maar je moet schakelen. Deze mixtape is precies doen waar ik zin in had. Een beetje rellen, niet te moeilijk doen.”

Iets heel anders dan. Je claimt dat de turnup een topsport is. Heb je je al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
“Ik speel ieder weekend de Olympische Spelen, man. Behalve als ik geblesseerd ben. Soms moet je jezelf sparen.”

Ging de turnup ook door in de Corona-dagen?
“Jazeker, maar het programma is wel aangepast. Ik ben niet echt meer binnen in kroegen te vinden. Deze dagen kom ik beter tot m’n recht buiten op het terras. In clubs kom ik helemaal niet. Eigenlijk is de townhouse de ultieme kroeg. Ik doe zelf het deurbeleid en bepaal zelf wat er gedraaid wordt.”

Het uitgaan is een vaak terugkerend onderwerp op je nieuwe tape. Wat zijn de tips voor een stapavond in Amsterdam?
“Goede vraag. Het is momenteel lastiger geworden door de nieuwe maatregelen. Ik ben veel te vinden in verschillende kroegen in de Pijp, de Jordaan of bij Leidseplein. Een kroegentocht in de Pijp is altijd top.”

Je gooit er ook regelmatig toffe anekdotes in. Wat is het gekste dat je ooit hebt meegemaakt tijdens het uitgaan?
“Zo, laat me even graven…. Ik was eens op Mallorca, ik kom uit de club gewandeld en ging naar het strand met een chick. Zat ik daar, hella romantisch met dat meisje in de branding. Voetjes in de zee en al die shit. Ik dacht dat ik helemaal gebakken zat die avond. Ineens werd ik van achteren door drie random guys opgetild. Ze wilden me in de zee gooien. Ik had gewoon mijn telefoon enzo in mijn zak, maar kon niet loskomen. Een mattie van me zag het gebeuren en schoot gelukkig te hulp. Een kleine beukpartij verder konden we gelukkig wegkomen.”

Hahaha, waaaauwww…
“Helemaal bezweet kwam ik toen in de plaatselijke McDonalds aan. Zag ik een groepje matties, die vroegen wat er gebeurd was. Toen zijn we, achteraf het domste wat je kunt doen, terug gegaan naar die plek en werd het een gekke warzone. Uiteindelijk is het een soort van uitgevochten en zat ik de volgende dag ergens aan de bar met die gappies die me in zee hadden gegooid. Toen konden we er weer om lachen. Beter, want ik ben niet die krachtpatser die altijd loopt te matten.”

“Als ik in de buik van mijn moeder Pinot Grigio kon bestellen, was ik er waarschijnlijk nooit uit gekomen.”

Ik vernam op de tape dat je ook vinoloog bent. Heb je nog wijntips?
“Je hebt goed geluisterd! Ik heb alle goedkope wijnen geprobeerd en kwam tot de conclusie dat de Appie best wel wat goede Pinot Grigio’s heeft die ook nog eens te betalen zijn.”

Dat luisteren is mijn werk.
“Jij hebt echt de beste baan die er is, hè?

Jij zegt het. Maar hey, ik was geen patser in de kleuterklas. Jij wel. Hebben we te maken met een geboren baller?
“Ik vrees van wel, man. Ik was al een levensgenieter in de buik. Als je daar Pinot Grigio kon bestellen, was ik er misschien wel nooit uitgekomen. Maar helaas…”

In welke setting drink je ‘m het liefst?
“In de townhouse, tijdens studiosessies. Of anders in het Vondelpark of Sarphatipark met de homies. Stokbroodje erbij. Die bourgondische lifestyle staat me wel.”

Lekker! Heeft Drake je onlangs nog gebeld?
“Bro, Drake heeft me meerdere keren gebeld. Hij zei ‘Hi Young Vloei, I am from Canada. I like your flow, can I buy it?’. Ik weet dat hij al vaker flows en tracks heeft gekocht van mensen, maar ik wist niet dat de townhouse op zijn radar zat. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan, maar ik besloot er wel een tune over te maken.”

Zo is ‘ie, die Drake. Te lam om zelf een flow te verzinnen?
“Ja, telkens weer flikt ‘ie dit. In de laatste maanden heb ik hem in het Frans, Arabisch en Brits horen rappen. Maar die Amsterdamse flow nakt ‘ie niet, daar heb ik een stokje voor gestoken. Als het aan mij ligt blijft die hier.”

“Ik durfde veel meer rare dingen te rappen, waardoor het nóg meer eigen is geworden.”

Praat me eens bij over hoe je in een filosoof verandert.
“Daar zouden we heel lang over kunnen praten, maar ik kan het ook in één woord voor je beschrijven: jonko! Ik heb heel veel vrienden van me zien veranderen in filosofen door één toeter, haha.”

Laten we proberen om serieus af te sluiten. Waarin verschilt deze tape met je vorige werk?
“Tijdens het maken van Jong Vloei heb ik veel meer schijt gehad. Ik durfde veel meer rare dingen rappen, waardoor het nog meer eigen is geworden dan bijvoorbeeld Bourgondische Flex. En qua producties is het ook veel breder. Het loopt uiteen van een soort house, naar trap, naar zelfs een drill-achtige tune, namelijk 2 Vingers Schuim. Ik hou ervan om nieuwe dingen te proberen. Ik haat het als een tune lijkt op een andere.”

Helder verhaal, man. Wil je nog shout outs doen?
“Sowieso shout out naar jou. En een gigantische shout out naar Suilju, Skinto en Enrique. En die producers die me hebben gejoined op deze tape; Vouq en Qlocsound. That’s it.”

Jong Vloei is nu uit op de streamingdiensten. Beluister ‘m hieronder.

Geplaatst door bowie op 4 september 2020