Joell Ortiz – Free Agent

Joell heeft zijn naam als belofte de afgelopen jaren zorgvuldig opgebouwd. Met name op het Slaugtherhouse album liet hij de luisteraar smullen. Tekstueel tovert hij regelmatig een glimlach op je gezicht en zijn flow ligt lekker in het gehoor. Op Free Agent gaat hij door waar hij bij zijn vorige releases gebleven was. Namelijk het afleveren van bangers met af en toe een serieuze ondertoon. Resultaat is een uitgebalanceerde plaat die nergens gaat vervelen. Een aantal gevestigde namen is opgetrommeld voor de beats: DJ Premier en DJ Khalil droppen lekkere producties.

“Take you to a place where the lions go ribbit, all the frogs roar and the fire is frigid”. Je zou Ortiz bijna geloven want wat een keiharde track is Battle Cry. Hij stond al op de Farewell Summer EP maar de track op een gruwelijke beat van The Audible Doctor klinkt dankzij Just Blaze nu ook fatsoenlijk afgemixt. De slachter zelf rijgt 100 bars aan elkaar en levert daarmee misschien wel de hardste track van het jaar af.

Toch kent de plaat smetjes. De gastartiesten kunnen zich stuk voor stuk niet meten met de hoofdpersoon. Sheek Louch en Styles P komen op Put Some Money On It nog in de buurt maar Fat Joe valt zwaar door de mand. Hij mag verantwoordelijk gehouden worden voor de slechtste track van het album. Zijn collega’s van Slaughterhouse schitteren door afwezigheid. Alleen Royce da 5’9 komt nog even langs om een refreintje te verzorgen. Dat is jammer want de mannen bewijzen keer op keer een uitstekend team te zijn. Het bewuste refrein van Royce is overigens erg slecht. Buiten de aanstekelijke zang van Novel op Call Me zijn de hooks erg matig. Joell waagt zich zelf nooit aan een refrein en moet dat voor zijn volgende plaat toch eens overwegen.

Joell Ortiz borduurt met Free Agent verder op de stijl waar hij bekend mee werd en doet dat met verve. Het album komt precies op tijd voor de ‘beste album’-lijstjes en Battle Cry is misschien zelfs dé track van het jaar. Enig minpunt zijn de hooks, die te vaak het tempo uit de tracks halen. Free Agent is zeker het wachten waard maar voor een volmondig “Yaowa!” komt het net te kort.

Free Agent was tot voor kort digitaal te koop via Amazon en komt 22 februari fysiek uit.

Tracklist:

01. Intro (prod. Frank Dukes)
02. Put Some Money On It met Sheek Louch, Jadakiss en Styles P (prod. Sean C & LV)
03. Killed For Less (Intro)
04. One Shot (Killed For Less) met Fat Joe (prod. Knobody)
05. Sing Like Bilal (prod. DJ Premier)
06. Finish What You Start met Royce da 5’9 (prod. Kenny Dope)
07. Battle Cry met Just Blaze (prod. The Audible Doctor, Just Blaze)
08. Nursery Rhyme (prod. Nottz)
09. Phone (Skit)
10. Call Me met Novel (prod. Novel)
11. So Hard met Anna Yvette (prod. Frequency, Anna Yvette)
12. Ooh met Iffy (prod. Large Professor)
13. Checkin’ For You (Skit)
14. Checkin For You (prod. Frank Dukes)
15. Good Man Is Gone (prod. Broadway)
16. Cocaine (prod. DJ Khalil)

Geplaatst door bowie op 20 december 2010