Jigmastas – Infectious

De eerste track die ik van Jigmastas hoorde was "HipHop". Ik heb het nummer helemaal grijs gedraaid maar hoorde daarna niet echt veel van Jigmastas en wist ook niet precies wie ze waren. Op Drum Rhythm festival 98 kwamen ze als (suprise) act mee met Rawkus artiesten (Blackstar, Company Flow etc) en toen werd me pas duidelijk dat het ging om DJ Spinna (producer) en Kriminul (rapper). In 2000 kwam het 1e Jigmastas album uit; The Lost LP. Ik weet niet of dit een originele release was maar er stonden behoorlijk wat dope tracks op. Lyrical Fluctuation, de posse track met Pharoah Monch, Talib Kweli, Shabaam Sahdeeq e.a. was het hoogtepunt van dat album. In 2001 dus een nieuw Jigmastas album getiteld Infectious.

Het album begint met een intro. Op veel albums stellen intro’s niet veel voor. Ugly Duckling had een hele vette intro en deze Jigmastas intro is ook erg fijn. Het sampletje dat ook gebruikt werd in de track Eastcoast/Westcoast killaz (Aftermath compilatie) zit erin verwerkt en Kriminul laat horen dat het niet alleen DJ Spinna is die van Jigmastas een goed duo maken. "Till the Day" gaat over dat Kriminul zijn leven tot zijn dood in het teken van Hip Hop zal staan, niet echt een speciale track. "Vent" daarentegen klinkt wel erg fijn. Een funky beat met teksten die Kriminul zijn ego strelen. Op "Dont Get it Twisted" is voor het eerst een gast mc te horen en dit keer is het Sadat X. Spinna laat weer eens horen dat dope beats maken voor hem een routine klus is. Zo ook "Elevate". De beat is superrelaxed, een luie stoel opzoeken, achteroverhangen en alleen maar de muziek je oren in laten dreunen is de enige tip die ik kan geven. Kriminul rapt heel relaxed en het meisje die het refrein zingt heeft ook een fijne stem. Het refrein van Kriminul is tegelijkertijd een wijze les : "no matter how fast this world that goes round, in the mist of it all we gotta stand ground, show nuff, whateva steps you take, no matter mistakes we gotta keep it moving neva slow down".
Na 2 niet zo speciale tracks ("8 Million Stories" en "Lyrical Mastery") komen we bij C.S.S. (Criminal, Subliminal, Seduction). Een tekst op Smut Peddlers niveau alleen iets genuanceerder verteld. Eén van de beste female mc’s van het moment, Apani B Fly Emcee (ondanks dat haar laatste 12 aardig wack was) maakt haar opwachting op "Apology not Accepted" . Ze had al eerder met Spinna samengewerkt met Polyrhythm Addicts dus hij is vast het brein achter deze feature. Kriminul begint met een soort van liefdes verhaaltje, dat wordt gevolgd door een sample van klein koortje, daarna gevolgd door een paar samples uit films of series met een geweldige viool op de achtergrond waarna Apani begint met haar stuk.

Haar stem is zoals velen al weten geweldig en ze klinkt op deze track ook erg vet en vooral agressief. Op "Cliche" rapt de gastrapper erg vet alleen ik weet niet wie het is. Aan het begin van de track wordt direct duidelijk gemaakt dat Jigmastas underground zijn en al na een paar zinnen rapt Kriminul : "fuck the mainstream". Ondanks dat Jigmastas op sommige momenten erg radiovriendelijk klinken (vooral omdat de beats van Spinna zo funky klinken) blijven ze dus wel de underground trouw, ze zitten niet op Rawkus dus ik denk dat ze nog wel een tijdje in de underground hun ding blijven doen. Na 2 tracks die niet de moeite van het vermelden waard zijn komen we bij de één na laatste track "Reality Check". Een weer hele andere productie dan de rest van het album. Rustiger en langzamer dan de rest. Een fijn nummertje als afsluiting want de "Outro" is alleen een instrumentale beat van Spinna.

Al met al een vette release. De moeite van het kopen zeer zeker waard. Spinna laat zien wat produceren is en Kriminul kan redelijk goed overweg met de beats. Hij is bij lange na niet de beste mc die er is maar rapt toch heel degelijk. Nu hopen dat Spinna een album klaar gaat maken voor IG Off en Hazadous die volgens mij getekend zijn op zijn Beyond Real label.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001