Jiggy Djé

Kan je mij wat vertellen over de GPNL?
Ik vind de opzet wel dope. Je doelt zeker op het feit dat het niveau opzettelijk hoger is dan voorheen. In principe vind ik dat oké, ik vind het een goed ding. Je hebt 2 kanten, 1 het niveau van de finale is hoger en 2 de drempel is hoger voor écht nieuw talent die nog geen naam hebben.
Wat wel belangrijk is dat men altijd een reden heeft om te klagen weet je! En dat zeg maar mensen voorheen altijd zeiden dat het niveau van de finale niet hoog genoeg was, en nu is het niveau te hoog. Ik denk dat als de finale is geweest dat mensen wel tevreden zijn.
Ik ben gescout voor de GPNL. Het is een ding wat ze altijd deden, maar waar nu misverstanden een beetje om ontstaan heb ik het gevoel.

Waarom zou je het niet doen?
Ja precies! Waarom je het niet zou doen? Het is in principe geen spelletje muziek. Je gaat appels met peren vergelijken, dat is het gevaar. Het kan wel zo zijn dat als je het niet haalt tot aan de finale dat het dan zo lijkt dat je verloren hebt of slechter bent dan iemand. Terwijl dat per definitie niet zo is, je hebt een andere stijl. En de ene stijl word wel gewaardeerd door een 3 koppige jury en de andere niet.

Wat vond je van de Soundclash?
Ik vond Soundclash wel tof man. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het aan het begin niet voelde, vooral vanwege de cover die je moest doen. Hoe kan ik nou als hiphop act een cover doen. Ik ga niet iemand anders lyrics rappen ofzo. Maar het bleek dat het om een bewerking ging.
Bewerkingen maken is wat we doen in hiphop. De opzet was een beetje vaag, maar het was ook gedeeltelijk aan mijzelf te verwijten, omdat ik niet bij de eerste ontmoeting was waar alle acts bij moesten zijn en waar alles werd uitgelegd.

Wat vind je eigenlijk van je concurrentie?
Het niveau van de finale is gewoon hoog. Dat is gewoon duidelijk!
Je hebt MOD met al heel veel ervaring op zak Europees zelfs… Jawat heeft hele goeie papieren vooral zijn live shows zijn bekend, hij staat hoog aangeschreven en hij maakt deel uit van de Buitenwesten tour wat een heel groot ding is nu en heeft een album uit.
Flinke Namen zie ik een beetje als de underdog. Zij hebben ook een goed ding in handen, omdat zij mensen kunnen verrassen als underdog. Ik, Jawat en MOD hebben toch iets om na te leven, iets wat we moeten bewijzen dat we het kunnen. En dan heb je nu Ninthe erbij wat op zich wel leuk is maar niet mijn muziek.

Komt er nog een climax op de avond van de GPNL?
Ik denk echt dat het een memorabele avond gaat worden. Zoiezo denk ik dat de line-up zoals die is voor die avond in de Paradiso hoogstwaarschijnlijk uitverkocht is. Ik denk ook niet dat deze line-up is die heel snel zou gebeuren. Het is niet een ding wat normaliter voorkomt komt met MOD, Jawat, Flinke Namen en Ninthe en dan heb je nu toffe namen bij elkaar. Ik ga nog wel iets extras doen voor deze show.
.

Wat ga je doen als je wint?
Ik ga aan de gang met me album. Eigenlijk basicly doen wat ik nu doe alleen een pitch hoger. Ongeacht of ik win of niet, dat is zoiezo mijn plan. Als ik win dan word het wel heel vet, ik heb echt wel plannen. En winnen maakt daar wel een deel van uit, maar dat is meer op privé gebied dat het belangrijk is voor mij dan als artiest.

Waar en waarom begon deze BDP wereld voor je?
Ik ben geboren in Leusden in de buurt van Amersfoort. In Amersfoort waren weinig mensen bezig met hiphop. En net als in elke middelgrote stad heb je groepen jongeren en ik koos ervoor om altijd te hangen met de alternatieve groep. Hier en daar had je een hiphopper, iemand die graff checkte of deed of tracks luisterde.
Yo Mtv raps keek ik, ik basketbalde, bij alles wat ik deed werd in principe hiphop geluisterd. In had ik 1 maatje waarmee ik het allemaal mee deed, om dingen te checken en naar Amsterdam te gaan om beats te checken omdat ik ze zelf niet kon maken en er eigenlijk niets over wist. Ik was ongeveer een jaar of 16 toen.
Ik had toen echt veel nummers geschreven, ik schreef gewoon achter elkaar door. Ik had soms gewoon 2 of 3 A4-tjes vol. Toen had ik beats nodig, vanaf dat punt gingen we optreden met andersmans beats. Toen ontmoette ik Dario en Glenn en vond de track die ze hadden gemaakt erg dope. De volgende dag had ik met ze afgesproken om 3 tracks op te nemen en te maken, maar dat viel een beetje tegen. Het ging eigenlijk niet zo hard als ik had verwacht, maar in die tijd had ik er ook helemaal geen verstand van.

Hoe kom je aan je punchlines?
We hadden net Burger King gegeten en ik vroeg me af of Jiggy een punchline neer wou zetten, over de Burger King maar die was erg lastig en kwam er jammer genoeg niet uit, maar we hebben er hard om gelachen.
Je pakt een uitdrukking of een steek woord of een ding wat mensen kennen al kennen.
Een voorbeeld: Gooise Matras, dat noemen ze Hilversum vanwege de industrie. Op een track van Space en Turrie rap ik: Wat ‘t Gooise Matras de industrie slaapt op mij.. Zo van, ik ben het matras ze slapen op mij, want ze checken mij niet.
Kleren van de keizer: ik stel voor dat ik mezelf even voorstel, stel je eens voor dat ik ooit geen reet meer voorstel, ik laat stijl voorgaan voor een snelle doorbraak. Je gaat gewoon met het zelfde woord verschillende combinaties leggen, het is eigenlijk geen punch line maar het is in principe hetzelfde.

Heb je een boodschap met je teksten?
Niet opzettelijk ofzo, ik schrijf gewoon wat ik schrijf.
In een lyric heb ik laatst geschreven: “Ik ben niet dat type gast die op zijn shit spreekt maar mijn handen reageren omdat wat me hart me ingeeft.” Dat kan dus betekenen dat als ik in hele euforische stemming ben, dan schrijf ik dat soort raps en dan kom ik ook zo over. En als ik slecht in me vel zit schrijf ik hele andere shit. Het heeft met mijn gemoedstoestand te maken, ik denk dat je als artiest dat gewoon doet. Je gaat niet schrijven over dingen die je niet voelt.

Wanneer kunnen we een solo album van je verwachten?
Ik hoop rond de zomer van 2006, dat is wel een beetje mijn doel. Pin er mij er niet op vast, het is het bekende verhaal. Ik begrijp dat het altijd 1 van de hamvragen blijft voor mij en voor veel andere rappers, maar niemand delivert on time eigenlijk. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat het niet een ding is dat je wakker word ’s ochtends en dan ga je om 9 uur in de studio, om 4 uur je kippensoep en dan ga je om 5 uur naar huis. Ik bedoel: zo werkt al die shit niet plus mensen moeten begrijpen dat schrijven en opnemen niet zomaar gaat als je zo’n ding wilt uitbrengen. Vooral niet als je graag betrokken bent bij de rest van het proces.

Met wie zou je graag samen willen werken?
Ik ben in ieder geval niet iemand die andere mensen benaderd. Dat deed ik wel toen ik jonger was, omdat het je dan heel gruwelijk lijkt om met iedereen die je voor ogen hebt mee te rappen omdat er toen niet zoveel mensen rapten in het Nederlands plus je wilt een beetje je voeten aan de grond krijgen in andere steden enzo dus dan helpt dat. Maar nu denk ik niet dat ik daar meer op zoek naar ben. Ik zie me wel voor dat er over 1 of 2 jaar tracks gemaakt gaan worden met samenwerkingen die op dit moment niet zouden gebeuren. Maar voor nu niet.
Trouwens, ik wil eigenlijk nog heel graag een track met Herman van Veen maken. Hij weet dat het ik het wil, maar we hebben het er nog niet over gehad, maar ik hoop hem wel op mijn album te krijgen.

Naar wat voor muziek luister je eigenlijk?
Wel voornamelijk hiphop nu , ik heb fases. Ik luister ook Nederlandse pop enzo, vooral Herman van Veen en dat komt ook door mijn ouders. Blöf vind ik heel phat op momenten. Het ligt er maar net aan in wat voor situatie je bent, ik ben wel een soort van romanticus. Ik blijf wel graag hangen in een moment.
Maar nu luister ik wel hiphop, Nas, Saigon en nog steeds Masta Ace, Sean P, Non Phixion. Het is eigenlijk heel verschillend in principe.

Inspireren anderen je?
Sowieso doe ik mijn eigen ding. Maar ja, je hebt verschillende manieren van beïnvloeden. In Nederland kan een rapper iets zeggen waardoor je denkt: “Heeft hij het tegen mij?” Ook al weet je dat hij het niet tegen jou heeft, alsnog kan je reageren puur voor jezelf om de motivatie te vinden om eens een keer te schrijven op zo’n manier uit dat perspectief.
Wat betreft Amerikaanse rappers zoals Masta Ace die op een hele introperspectieve manier bezig was zoals op Disposable Arts, daardoor kreeg ik wel een soort van neiging om er ook op zo’n manier tegen te kijken.

Lijkt Disposable Arts dan niet meer op Kribbuh Shit?
Nee, ik vind dat Disposable Arts meer op Professioneel Chillen leek. Kribbuh Shit is zeg maar een verzameling van wazige shit.

Je doet behoorlijk je ding in de scene, alleen je kiest er niet voor om je gezicht overal te laten zien?
Ik probeer een beetje selectief te zijn. Ik denk dat het voor niemand goed is om de hele tijd vooraan te staan en in de picture te staan omdat je heel snel over de kop gaat. Ik ben nog steeds bezig met het fundament te leggen voor mezelf. Ik zie het zo dat mijn album een soort van laatste liters beton zijn en ik denk dat, dat het einde is van de fundering zodat ik kan beginnen aan mijn huis. Ik denk dat als je lang in de muziek industrie mee wilt gaan, dat je rustig alles op moet bouwen. Sowieso is geduld een schone zaak en dat heb ik wel. Ondanks dat ik erg gretig en hongerig ben. Het is nooit goed om te hard te gaan, hardlopers zijn doodlopers.

Als je praat over je fundering, dan ben ik benieuwd naar je droomhuis. Hoe komt jou droomhuis eruit te zien?
Mijn symbolisch huis komt eruit te zien als mijn echte droomhuis. En dat is namelijk dat ik gewoon wel rond kan komen van wat ik doe. Wat op dit moment ook bijna lukt omdat ik daarnaast columns schrijf voor de AD en Lijn 5 doe en nog op school en daardoor nog studiefinanciering trek. Maar als ik niet meer op school zit kan ik weer meer optreden en dat soort dingen doen. Als het goed is genereer ik dan genoeg geld om dat te kunnen doen. Dat is eigenlijk mijn droom.
Het liefst wil ik ergens wonen met mijn vriendin. Ik heb het vaak met Kees erover dat we ergens gaan wonen in 1 stad en dat we samen een pand kopen waar we een in studio bouwen en een Kribbuh hebben zoals we dat nu dan hebben. Voor eeuwig deze shit doen, jong blijven.

Jong blijven? Rock je dan nog over 60 jaar?
Dat lijkt mij zeg maar wat ik voor me zie. Wat ik vooral voor me zie is iets op kortere termijn over zo’n 20 jaar. Dan wil ik nog steeds actief zijn en met dat ding bezig zijn in die tijdsgeest. Dat ik wakker word en dan pas beslis wat ik ga doen voor de dag.

Ben je bang je trouwe fans te verliezen
Nee, ben ik er helemaal niet bang voor.
Ik ben in ieder geval een rapper die heeft bewezen dat ik het echt doe voor het rappen, een MC… Ik vind het gruwelijk om allerlei soorten dingen te doen. Ik heb nog niet 1 keer iets gedaan zo van: dat is beschamend. Ik heb mijn ziel nog niet verkocht. Maar mensen die mij volgen vanaf het begin die weten dat.
En mensen die over dat battle ding denken: “Aah toen was hij rauw.” Daarvoor met DAC begonnen we met blije tracks. Sindsdien is het eigenlijk rauwer geworden. Op mijn album word het eigenlijk het beste van beide, absoluut geen jiggy dingen maar Jiggy Djé dingen.

Hoe zit het nu met Kribbuh Shit?
“We zijn 24 / 7 open” zegt Jiggy met een knipoog.

Hoe kan je samenwerken met iemand als Spacekees?
Het is heel makkelijk. Kees en ik, hoewel wij anders ogen… zijn wij heel erg hetzelfde. Onze grote gemeenschappelijk noemer bij ons is dat het draait om alleen maar chillen. Als het maar in een relaxte omgeving en situatie is, mag en kan alles verder.
Dus daarom werken wij hier samen. Hij stresst mij niet, maar ik stress hem wel af en toe. Maar wij begrijpen elkaar supergoed wat dat betreft. Eigenlijk hebben wij nooit samen gewerkt, maar toch ligt er een album klaar. We hebben geen bewuste keuze gemaakt het kwam er gewoon, ik ben best wel soort van gezelschapsmens.
Hij is wat mij betreft de ideale persoon om mee te rollen.

Wanneer komt Kribbuh uit?
Zodra we hebben gekozen welke tracks op het album komen, we hebben alle tracks af. We zitten nu op een naar punt, omdat er op onze geluidssporen heel veel geluid en bullshit op staat en die kunnen we op deze manier echt niet aanleveren aan Mr. Fonc.
Wij moeten alles schoonmaken, ik kan het wel, maar daar ben ik niet zo goed in. Ik ben de schoonmaker van de echte wereld en Kees van de digitale wereld. Zodra dat is gebeurd is het een kwestie van ongeveer een maand.
Als mensen een mail sturen dat wij die shit schoon moeten maken, hoe meer mensen die shit sturen hoe korter het duurt.

DAC kwam in 2002 met het eerste album en in 2005 met het tweede album, wat is jou ervaring op het hele gebeuren?
Ik vind dat we toen heel erg hard hebben gewerkt met DAC. We hebben echt heel veel opgetreden en achteraf als ik er over nadenk was het echt veel voor jongens die nog op school zaten. Ik denk dat we in die tijd elkaar heel goed hebben leren kennen en veel ervaring hebben opgedaan in de industrie en hoe je samen tot een product kan komen.
We hadden echt letterlijk weekend tassen met 200 cds waarmee we door heel Noord, West en Zuid Nederland gingen in 2 dagen met onze OV’s.
Met Professioneel Chillen gingen we erg opzoek naar onze eigen sound en hoe wij ons zelf zien in dat ding. Omdat de stijlen erg van elkaar verschillen is iedereen voor zich er achter is gekomen wat iedereen wil doen.
Ik heb toen best wel ontdekt van: Dit is mijn stijl, dit soort beats, dit ligt mij het best, de manier van opnemen.

Jullie hebben een tour gehad met instrumenten, hoe zat dat?
Touren met 3 auto’s en we waren sowieso met 10 man! De auto’s zaten gauw vol met de instrumenten erbij. Maar het was echt te gek, op die manier. Het was echt rock&roll. Wat we in Doorhalen rappen klopt gewoon. Als we de trein niet terug konden pakken, bleven we gewoon. Ik vind het eigenlijk gruwelijk om met verschillende de acts te chillen na de show. Er gebeurt altijd wel iets tofs.

Plannen met DAC
Als je zeg maar alle leden afgaat:
Grootmeesterjan.nl ligt met zijn album Laboratorium in de winkels. Ik moet dit even zeggen: Grootmeester Jan is een van de creatiefste en meest eigen rappers die er is omdat hij echt precies doet wat hij leuk vind.
Wudstick komt daarna met zijn album Mijn Wereld. Ik denk dat hij gaat opblazen. Waar Mr. Fonc weer in zijn band zit. Hux B en Dexter gaan samen een album doen en Dexter doet nog een solo album. Ik doe dan Kohfie Konnect, Kribbuh Shit en mijn solo album. Darin doet de Colombiaanse Bloedgroep album. Mr. Fonc produceert in principe verschillende dingen nu. Onze DJ Urb Q komt met een mixtape. Ik denk dat iedereen van DAC in principe dingen gaat doen. Ik hoop dat iedereen blowt in zijn eigen genre. Ik denk dat Wudstick écht een ster wordt, en dat ik hem waarschijnlijk over een jaar spreek via zijn management zegt Jiggy met een glimlach.
Het lijkt me gruwelijk als we dan ons ding gedaan hebben en dan weer bij elkaar komen en dan juist de ervaring die je hebt opgedaan om daar weer een album mee op te nemen.

Wat is het project Kohfie Konnect?
Dat is Tenshun, een rapper uit Sittard, Terilekst en ik. Het worden alleen maar punchlines gewoon. Het is voor iedereen die houdt van woordspelingen, van battles, van gevatte wordplay. Duidelijk dat de rapper zelf denkt over zijn shit en tijd steekt in zijn verses.

Waarom ben je gaan samenwerken met deze mannen?
Ik heb me zelf de keizer van de punchline genoemd zegt Jiggy met een glimlach. Ik vind mezelf de vetste punchline rapper uit Nederland. Degene die het beste omgaat met woorden en het op zo’n manier breng dat het leuk is om naar te luisteren. Maar dat neemt zeg maar niet weg dat ik andere mensen erg hoog heb zitten zoals Tenshun. De eerste keer dat ik hem ontmoete en lyrics van hem hoorde: Ik steek drie vingers in de aardkorst en ben vol met de aardbol dat soort dingen. Excellent is ook zon gast die misschien wel veel langer bezig is met die shit dan ik en gewoon super gruwelijk is. Met Tenshun wilde ik graag samenwerken vooral omdat hij op het eerste album van Terliekst stond en daar kwam hij zo gruwelijk op en zo onder de indruk van hem was.

Wanneer komt het album?
Dat weet ik niet. Ik zie dingen nooit als hard werken of als het op een laag pitje staat omdat je meer of minder werk doet. Ik kan wel wat verzinnen, maar ik wil niet met geijkte shit komen, shit wat voor de hand ligt. Dus eigenlijk ben ik mezelf aan het trainen om wel hele dope punches te bedenken en om gruwelijker te komen dan iemand mij ooit gehoord heeft. Wanneer het dropt durf ik je echt niet te zeggen.
Dubbel K O gaat het album heten.

Internet heeft the freedom of speech wat vaak misbruikt wordt, heb jij het aan den lijve ondervonden en wat vond je ervan?
Ik heb me een tijdje heel erg gepikeerd over die shit. Ik heb heel erg gedacht: “Damn man, waar heb ik dit aan verdiend?” Je wist het gewoon niet. Diddacti kwam uit in 2002, net je eerste album uit en dan denk je van: “Gruwelijk, mensen gaan je feliciteren.” En dan heb je ineens mensen van: “Ey, het is kankerwack!” Ik snapte er niks van.
Ik kende de wereld helemaal niet en dan is het wel in eens een beetje hard. Dat hoor je dan ook terug op Professioneel Chillen at we er een tijdje erg mee hebben gezeten.
Maar nu ben ik fokking eased man. Maar dat komt ook omdat ik redelijk secure in me positie ben. Ik weet goed wat ik doe en ik werk best wel hard voor iemand in dat rap ding, want ik doe daarnaast ook school. Ik ben dedecated als MC, je kan zeggen over mij over wat je wil. Ik hoop dat het internet op een bepaald moment naar een niveau kan en op buitenlandse sites zitten en dat het gaat over de inhoud. Maar in de Kribbuh praten we ook over poep en pies.

Is Lijn 5 voor jou een bruggetje van MC naar radiopresentator?
Ja man, eigenlijk wil ik dat worden. Zodra ik daar genoeg voor betaald krijg, dan stop ik op zeker met rappen… Een openbaring voor Jiggy Dje, hij kijkt me aan en lacht.
Nee man, het is gewoon gruwelijk. Ik ben superblij dat ik er zit. Venz kende ik sowieso al uit dat ding. En toen was ik een keer te gast daar bij zijn show belde hij mij daarna om een proef aflevering te doen als mede host. En dat ben ik gaan doen en dat is gruwelijk. Een droombaantje man. Ik hoop dat het groter wordt, maar in het zelfde format. Ik hoop dat het zo groot word dat we het 2 keer in de week kunnen doen.

Pling! reclame blok 1
Mensen: als jij een demo hebt, of jij hebt iets waarvan je denkt gruwelijk shit Stuur het op naar lijn5@nps.nl. We staan echt open voor alles. Ik moet je eerlijk zeggen ik ben er nu niet zo actief bij betrokken bij de selectie procedure. Als je het naar mij stuurt dan komt het wel goed. Als je nu denkt: wat ik op tv zie dat is allemaal bullshit, ik maak betere shit, stuur het maar!

Is het een uitlaatklep
Als je een praatgraag bent is het ideaal. Dat is basicly allemaal wat het is. Als je genoeg on your mind hebt om over te praten dan is elke manier van openbaar maken prettig. Het kan rappen zijn, een column schrijven of een radioprogramma doen.

Wil je de HIJS’ers nog wat zeggen?
Iedereen moet doen wat hij tof vind om te doen. Ik ben er op dit moment erg content mee. Ik ben heel erg enthousiast en gelukkig met wat ik doe. Ik besef me dat ik een bepaalde kans heb gekregen en die heb genomen, maar dat is wat ik mensen mee wil geven. Als jij een kans ziet moet je die nemen. Het is niet dat ik de gruwelijkste MC ben die is geboren, omdat ik nu in deze positie zit. Het is omdat ik kansen heb gepakt die andere misschien hebben laten liggen, maar ik heb zelf ook kansen laten liggen.
Denk jij dat er in jou een dope MC schuilt of radiopresentator of wat dan ook weet je wel. Persue that shit! Het is easy, maar het is niet echt easy. Maar ik maak me niet druk om neppe rappers omdat rappers die nep zijn! Niet echt! Je bent niet echt in met die shit. Spacekees zei laatst: I think its going to kill itself.
Ik moet alleen maar lachen om lelijke rappers. Ik moet altijd wel lachen om hele neppe shit.

Pling: reclame blok 2
Kleren van de keizer zijn verkrijgbaar. Jullie willen mijn t/shirts kopen, wil je ze niet kopen kan je ze krijgen. Ontwerpen door Zedz, zeefdrukken zijn inmiddels verkrijgbaar inmiddels op zedz.org. Zave the Art.
Voor 23 december komt er een clip online op http://www.jiggydje.nl
Check die shit!

Meer info: http://www.jiggydje.nl

Geplaatst door bowie op 20 december 2005