Jeru The Damaja

Jeru The Damaja (voorheen Da Damaja) werd zo'n 13 jaar geleden samen met Lil'Dap geïntroduceerd in the game door Gangstarr foundation collega's Gangstarr op "I'm The Man". In die tijd heb ik de beste man dan ook voor het laatst live mogen bewonderen samen met de eerder genoemde namen. Nu hij in het Paard van Troje zou komen, kon ik de kans niet laten schieten om weer een kijkje te gaan nemen…

Mijn verwachtingen van de opkomst waren op zijn zachtst gezegd matig. Mijn hoop was dat Jeru niet in de grote zaal gegooid zou worden aangezien het dan echt en aanfluiting zou gaan worden qua vulling van de zaal. Bij binnenkomst in de, gelukkig, kleine zaal van het gelikt uitziende Paard van Troje was het allesbehalve druk. Het was ook nog maar 20.30u wat natuurlijk erg vroeg is voor het begin van een concert.
Vrij kort na mijn binnenkomst was het tijd voor de Brutal Monkeyz uit Zaandam om de sfeer erin te blazen. Zonder aankondiging, nadat de muziek van de DJ uit was gezet, begonnen de beats te knallen en de MC’s te schreeuwen. Wat direct opviel is dat deze act óf een soort soundmixshow stilo van de Wu-Tang óf gewoon een regelrechte kopie van de vroegere Wu-Tang Clan stijl. Aangezien ik de beats niet kende ging ik ervan uit dat het optie 2 was. Het klonk op zich niet slecht maar het was allesbehalve origineel en het té harde schreeuwen ging op een gegeven moment ook parten spelen bij de rappers. Het publiek werd niet echt warm van deze act, maar toen de show na een dik half uur op zijn einde kwam, werden er toch wat handen in de lucht en open monden gespot. Wat mij betreft had hier geen act hoeven staan, maar dat geldt eigenlijk voor de meeste shows: het voorprogramma is in ongeveer 1% van de keren boeiend.

Na de opening act was het tijd om een versnapering te halen voordat de Damaja het podium zou gaan betreden. De DJ draaide op zich wel leuke plaatjes, maar het draaien zelf ging hem niet al te goed af. Een simpele mix van twee platen was al te veel gevraagd. Ik weet niet wie er stond te draaien, maar een cursus zou niet overbodig zijn voordat je bij een concert staat te draaien om de sfeer erin te brengen.

Het duurde niet al te lang voordat Jeru zijn DJ (waarvan ik de naam echt niet kon verstaan) het overnam. Rond de klok van kwart voor 10 begon hij met het publiek te vragen of ze klaar waren voor Jeru the Damaja. Met een redelijk luid gejoel was hij ervan overtuigd dat Jeru binnen kon komen en dat gebeurde ook. Geen rook, flitsende lichten en moeilijke intro’s; nee, hij kwam gewoon binnenlopen en begon zijn show. De show was gevariëerd. Ik ben niet zo bekend met het werk na “Wrath Of The Math” maar hij wisselde zijn oudere werk goed af met wat nieuwer materiaal. Tracks als “I’m The Man” en “Speak Ya Clout” van Gangstarr, waar het voor Jeru allemaal mee begon, ontbraken er gelukkig ook niet aan. Soms tussen de nummers door maakte hij grappen en luisterde hij naar opmerkingen uit het publiek waar hij op in ging en hij vertelde zelfs nog een mop(!). Twee jongens van 13 en 14 jaar die vooraan stonden (“I would kick yo ass if you was my son!” zei Jeru schertsend) kregen nog volop props omdat zij alle tracks helemaal meerapten terwijl Jeru’s eerste album uitkwam in de tijd dat zij geboren werden. Terecht merkte hij op dat dit de toekomst van hiphop was. Hij zei voor de gein dat hij ze eigenlijk geld daarvoor moest geven, maar een echt man van zijn woord: hij trok wat euro’s uit zijn broekzak en gaf ze daadwerkelijk elk een brieffie van 5 euro! Dat gaf de show een persoonlijke sfeer en maakte dat iedereen het wel naar zijn zin had. Dit had ik niet echt verwacht van Jeru, dat hij ook een prima entertainer zou zijn.
Natuurlijk kwamen er klassiekers langs, want tracks als “D-Original”, “Ya Playin Yaself”, “You Can’t Stop the Prophet”, “Da Bichez” en “Come Clean” mochten er niet aan ontbreken. Jeru kwam nog met een paar (best dope) freestyles en wat tracks van zijn komende album “Still Rising”.
Al met al duurde de show een dik uur en dat was helemaal niet te lang voor iemand die alleen met DJ komt. Normaal gesproken blijf ik niet een hele show geboeid, maar Jeru wist dat in zijn eentje toch aardig klaar te spelen. De DJ was de hele show goed on point moet ik nog even vermelden maar net als Lord Finesse wilde Jeru ook laten zien dat hij niet alleen een rapper was en dus ook even een (matige) demonstratie van zijn DJ skills liet zien.

Samenvattend kan ik wel zeggen dat ik positief verrast was door de opkomst en de show van Jeru. Na een tegenvallend voorprogramma en DJ is dit uiteindelijk wel een avond geworden die me zal bijblijven…

Fixtures:
Hoogtepunt: Jeru die 2 mannetjes van 13 en 14 geld geeft
Dieptepunt: geen
Bier: 2 euro
Wc: vrijwillige bijdrage
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: jawel
Geluid: redelijk goed
Bezoekers: 200
Damage: 12 euro + bullshitlidmaatschap
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 15 oktober 2005